Nieuw!

Toen was Newsweek aan de beurt. Straks niet meer op papier. En daar ligt tijdschrift Park te stralen, op een wekenlang sterfbed. Maandblad Vega bleek niet duurzaam, ondertussen opgeheven. Weekblad Nu.Sport ligt er nog, is straks maandblad, op weg naar 100% digitaal. En dan de bladen die geruisloos zijn verdwenen, is Ooggetuige er eigenlijk nog? Nee. En dan de bladen die op de nominatie staan, maar vanwege uitgeverstrots of ‘opheffen is erger dan de kwaal’ nog steeds gedrukt worden.
Dan nu het goede printnieuws. Er zijn de laatste jaren minstens vijf massabladen bijgekomen. Dagelijkse bladen waar je ook nog voor betaalt.

NRC
nrc.next
De Volkskrant
Het Parool
Trouw

Andere landelijke kranten zie ik nooit, dus misschien zijn er meer. Wat was voor 2000 het verschil tussen een tijdschrift en een krant? De krant bracht nieuws, punt uit. Het opinieblad bracht duiding. Het massablad gaf praktische informatie en heel veel emotie. En de special interest bladen diepten alles nog eens extra uit. Met columns, met rubrieken, met series, met essays, met foto’s. Met wervende covers, met aankondigingen voor volgende keer. En met geweldige cadeaus om abonnees te krijgen of te houden. Dit keukenapparaat heeft u nog niet, dus: word abonnee op vtwonen. Deze phone heeft u nog niet, dus: snel naar Esquire. Deze serie kunstboeken kunt u niet missen, dus: blijf bij De Volkskrant. Bekijk de covers van de V-bijlage waar deze rubriek in staat, bekijk de covers van nrc.next, ze kunnen concurreren met elke tijdschriftcover.
Mooi idee: architecten vertellen over hun eigen huis. Mooi voor vtwonen. Stond in een dagblad. Groot verhaal over dé kunstroof, consequenties voor privé-collecties, de motieven, alle andere kunstroven, vormen van beveiliging. HP/De Tijd? Esquire? Stond op de voorpagina van De Volkskrant. Polderdance groeit explosief! In Vrij Nederland? In JFK? Nee, voorpagina Het Parool. Lance Armstrong? Van zo’n case leefde Vrij Nederland vroeger. Nu alleen al in De Volkskrant zes pagina’s achtergronden en meningen.

Kranten worden steeds meer tijdschrift.

Waarom zou je nog een woonblad kopen, in je krant staat shopping en woon-emo genoeg en net op tijd een complete glossy woonbijlage. Waarom zou je Quest kopen, vier slim gemaakte katernen Wetenschap is ook een maandblad. Geldt ook voor reizen, culinair, opvoeden, mode, digi. Persoonlijke interviews! Kranten vol met wat vroeger domein-tijdschrift was. Mooi interview met Karina Wolkers in Vrij Nederland. Had in elk krantenmagazine kunnen staan. Interviews met vrouwen die op een donornier wachten. Vroeger Opzij, Esta. Nu nog. Nu ook in De Volkskrant. En alles gebracht met teasende tijdschrifttechnieken: prachtige fotografie, ik-rubrieken, infographics, prikkelende bekopping.

Bij het opheffen van een tijdschrift komt snel de vraag: tsja, was het wel goed gemaakt? Vooral vragen. Maar steeds vaker blijkt: best goed gemaakt, maar de krant brengt het ook. Er is erg veel dagelijkse concurrentie bijgekomen, ook op papier. Dagbladen hebben hun echte nieuwsfunctie verloren en gaan steeds meer richting achtergronden, richting flankering: richting tijdschrift.

Ja ja tijdschrift, verschijnsel internet is ondertussen uitvoerig in kaart gebracht. Nu ook nog even dat andere nieuwe mediumtype. Van papier, mooi, dik, innoverend. En dagelijks. En een prachtig cadeau als je lid wordt.