Momentum

Afgelopen donderdag werden de Oscars van de Nederlandse tijdschriftenwereld uitgereikt. Rustig rustig, laten we zeggen: de Gouden Kalveren. Ik zat in de jury. Donald Duck kreeg de oeuvreprijs. Donald jubileert, dit jaar 60 jaar in Nederland en al 60 jaar vrolijk. Jubilerende tijdschriften hebben, net als terminale schrijvers en cabaretiers met afscheidstournee, een streepje voor bij jury’s. Maar Duck had dat streepje niet nodig, ze wonnen met grote voorsprong, het had al jaren eerder gekund. Eer voor Donald en goudstukken voor Dagobert. Cécile Narinx (Elle) werd hoofdredacteur van het jaar. Ze maakt een consistent mooi blad én ze kan het mooi verwoorden, ook steeds belangrijker. Waarom Truusje niet en waarom Pietje niet? Volgend jaar! Er zijn wel dertig hoofdredacteuren die het nooit worden, er zijn er zes of zeven die vroeg of laat met zo’n Kalf naar huis gaan. Even geduld, ook eeuwige tweede Joop Zoetemelk won tenslotte alle hoofdprijzen.

VPRO Gids won het Kalf voor de mooiste cover van 2012. De gids heeft een naam op te houden en doet eigenlijk al jaren mee op het hoogste coverniveau. Daar schuilt een gevaar in als het om prijzen gaat. Het Koot & Bie-effect. Je gaat de VPRO-covers vergelijken met andere VPRO-covers, je raakt aan het hoge niveau gewend, klasse wordt normaal. Later (nu) zeg je: Koot & Bie waren tot op het laatst op afstand de beste, al die probeersels daarna guttegut. Uit het juryberaad: alweer VPRO? Alweer Grunberg? Alweer Messi? Als ze het verdienen doen we het. Dus deden we het.

Wanneer word je Tijdschrift van het Jaar? Er waren vijf genomineerden. Viva, JAN, Linda, Flow, VARAgids. Close finish. Het blad JAN won. Stijgende oplage, nieuwe crew, alle eer ook voor de vertrokken founding crew. Vaak genomineerd, maar er is ook nog zoiets als ‘het momentum’. De twee beste rubrieken van Nederland zijn Buis & Haard (VARAgids) en AnyBody (Viva), toch zullen ze geen Kalf meer winnen: al lang voorbij het momentum.

Een verrassende nominé was de VARAgids. Omroepgidsen zijn hard bezig om tijdschrift te worden. Half tijdschrift. Noodgedwongen 50% tv-gids, 50% tv-tijdschrift. Voor de helft van je inhoud genomineerd! In die ene helft: to the point geschreven interviews, spits bekopt, snelle columnisten. Greep in een willekeurige halve VARAgids, in die van deze week. Boven een verhaal over de ontwikkeling van Wilfred Genee: Geneetisch. Boven een verhaal over de werelwijde malafide chocolade-industrie: Marsepijn. Als je iets zo kan samenvatten, deugt het hele verhaal. Een lekker mediaweekblad, DWDD op papier. En ook nog een mooie app. VARAgids columnist Paul Witteman schreef, in die ene 50%: ‘Een tv-gids wordt gezien als een gebruiksvoorwerp, een veredeld spoorboekje voor dolende reizigers in het programma-aanbod.(…) Tóch genomineerd. Sorry, dit stukje is een beetje een veer in eigen Vara-reet’. Namens ‘Wij van WC-eend’ riep ook VARAgids-columnist Youp van ’t Hek zoiets.

Nu nog wachten op het momentum.