Grwrhrgggrffgr!

Cover nr 2 2013De 100ste. Natuurlijk vier je dat, bladenmaken is al moeilijk genoeg. Lezers zijn gek op mijlpalen, sluiten zich graag aan. Maar vier je feestje wel goed, de incidentele mijlpaalkoper moet blijven, mag het vangnet niet meer uit. Dus: overdrijf, pak uit, doe gek, maar blijf op het speelveld van je formule. Ben je een rumoerig blad, ga een keer krijsen. Ben je een taalblad, verschijn een keer in acht dialecten. De eenmalige overtreffende trap attendeert nieuwe lezers op de gewone maandelijkse trap. En als ik het niet dacht: speciaal jubileum-aanbod! Glossy Linda deed dat met haar 100ste nummer, overtreffende-trap-dik. Linda-100 was het best verkochte nummer van alle honderd. De 100ste aflevering van het maandblad Zin, deze maand, blijft ook op het vertrouwde speelveld: 100 citaten, 100 bespaartips, 'honderden' cadeaus. En: '100 jaar worden, wat betekent dat?' Truus (101); 'Op mijn 96ste werd ik verliefd op meneer Mijland'.

Ook het tijdschrift Bromfiets, sinds 1996, oplage 18.000, 84 pagina’s, viert deze maand zijn 100ste. Grwrhrgggrffgr! Ja, daarvoor schroefden we de knalpot even af. Ik blader door het blad en het gaat snorren, het tweetakt, het ruikt op elke pagina naar smeer, even in de schuur gas geven voor het lekkere geluid, vierkante cilinders met rijwindkoeling, er lekt olie, oude mannen met helmen op en leren jassen aan. 'Fongers Fonkelnieuw', hee nog een oude DKW, complete drievoetbakken te koop voor een schijntje en let op, tijdelijk in de aanbieding: Honda TT50 bouwjaar '68, perfecte staat.

Helemaal heldere doelgroep. Wat voor Vogue geldt en voor Viva en voor het Neerlands Postduiven Orgaan: je weet wat je in je blad kan verwachten, elke keer weer. Lékker. Lekker lezen. Lekker kijken. Bij elkaar 189 afgebeelde bromfietsen in één blad. Te weinig! De vetkuivenwereld van Zündapp, de artistieke cultsfeer rondom Puch. En natuurlijk lulletje Solex, maar zo zal de redactie het nooit noemen. Want bovenal en dwars door alles heen: liefde en emotie, dolgelukkig met een gevonden onderdeel. De hoofdredacteur: 'Als ik zou willen, kan ik elke keer acht pagina’s ingezonden brieven plaatsen'.

Bij een 100ste nummer horen cadeaus, ook dat begrijpt Bromfiets. Vangnet! Extra: zes pin-up stickers. Extra aanbieding: het Grote Bromfiets Kwartet. Extra: het Grote Nationale Bromfiets Album. En: scheur/kalender! Op een bromfiets scheur je, weet je wel. Extra, in het hart van het blad: een schilderij van kunstenaar Marius van Dokkum. Marius' vriend, stilleven-fijnschilder Henk Helmantel komt soms op zijn Zündapp bij Marius langs, helemaal uit Groningen. Extra: adverteerders feliciteren Bromfiets. 'Kreidlerparts.com feliciteert Bromfiets met nummer 100!'. Ook van covers maken heeft Bromfiets verstand. Opvallen binnen het speelveld. Op deze jubileumcover een blonde pin-up. Op de vorige cover: zanger Heintje Simons, de Jantje Smit van de vorige eeuw, op zijn buikschuiver Zündapp. En op de cover van het volgende nummer? Prins Willem-Alexander! Archieffoto. Welk blad doet niet aan abdicatie? Gozertje Willem-Alexander, 16 jaar, trots zittend op een toen erg populaire PuchMax. Max? Kortte je Maxima toen zó af?