Site-thinking

001_nusport03Cover_metRugHet is 2013 en je denkt aan 2023. Dus: je gaat online (Intermediair) of je kiest uit twee uiterste printmogelijkheden: een geweldige papieren uitgave (Flow) of een helder vergelijkingsmagazine (WebDesigner).

Maar je maakt NUsport Magazine. Half half. Natuurlijk, deze maand een mooi verhaal over Ryan Giggs. Bijna 40 jaar en nog top bij Manchester United. Inderdaad, ik vroeg me ook wel eens af waar die Abdellaoui was gebleven, ooit een van de grootste voetbaltalenten van Nederland. Blijkt: persoonlijk failliet verklaard, uiteindelijk vrijgesproken van het witwassen van 2,3 miljoen euro. En goed dat het lukte: ADO-trainer Hagenees Maurice Steijn ontmoet Golden Earring Hagenees Barry Hay.

Maar die andere helft. Soms drie keer per dag ga ik naar NUsport Online, ik scan het nieuws, ik lees een stukje. En één keer per maand lees ik NUsport Magazine, printglossy. Dan wil ik het andere uiterste. Print moet doen waar print goed in is en waar internet jaloers van wordt: vormgeving, druktechnieken, invalshoeken, papier, superieure fotografie. Nou, internet wordt niet jaloers van maandblad NUsport Magazine. Internet denkt: kom jij maar in mijn mandje, dat duurt niet tot 2023. Teveel pagina's als een site in elkaar gezet. Hokjes, stukjes, kadertjes, lijstjes, vakjes, opsommingen, rankings. Kort, snel, toegankelijk. Je merkt aan alles dat het blad met een online-mind gemaakt wordt. NUsport ging al van weekblad naar maandblad, straks waarschijnlijk helemaal online. Duidelijk is: wat gaat komen, werpt zijn schaduw vooruit. (Beste redacteuren, nóg scherper toekomstgericht trainen! Ja jij ook, ouwe lul, niks 'vroeger deed ik het zo', we leven nu: korter, sneller, interview maar per telefoon en versier er nog wat quootjes bij. En volgens mij kun je zelf ook best fotograferen).
Je ziet het bij printtijdschriften over app's en internet nog extremer: er wordt niet een blad gemaakt, er wordt opgesomd. Tijdschrift iPad! 'No magazine-thinking, site-thinking rules', was de titel van een congresspeech.

Te veel site-thinking bij NUsport Magazine? Te veel lijstjes, overdrijven we niet een beetje? Nee. De rest van dit stukje is een snel gemaakt lijstje. Op de cover: acht (8) namen, met mededeling. Bij de inhoud: vijftien (15) namen. Volgende pagina: vier (4) korte columns bij elkaar. Top vijf (5) irritante coaches. Zes (6) bijzondere cijfers in de rubriek Becijferd. Top-vijf (5) sympathieke coaches. Drie (3) deskundigen over Theo Janssen. Dé twitteraar van de maand (1). Twee (2) bekenden beantwoorden acht (8) dezelfde vragen over schaatsster Marrit Leenstra. Zomaar vier (4) keer Frank Rijkaard. Twintig (20) voetbaltalenten in een ranking. Twaalf (12) deskundigen geven hun eigen top-10 jong talent. Vijf (5) voetballers in de Talenten Tipparade.

En we zijn nog maar op pagina 23 (drie en twintig). Drie (3) toptalenten krijgen zestien (16) dezelfde vragen. Judoka Kim Polling over drie (3) lichaamsonderdelen. Kickbokser Semmy Schilt in zeven (7) hoofdstukjes, inclusief tien (10) keer kiezen of delen. Zes (6) foto's van zes (6) beroemde NBA-basketballers, met zes (6) kadertjes. Dé zes (6) favorieten in de koelkast van Esmé Kamphuis, bobsleester. Zes (6) vragen over doping met vier en twintig (24) cirkeldiagrammen. Quiz met tien (10) vragen. Acht (8) sporters en hun cocaïne gebruik.

Leuk blad, NUsport Magazine. Lekker gesurft.