Kroes/cruise

Vraag: het sterke gerucht gaat dat NUsport.nl niet wordt opgeheven 
Klopt. Wat er ook met NUsport gaat gebeuren, het blijft. Ontzettend ouderwets om te zeggen: FHM stopt, Playboy stopt, Intermediair is gestopt. Die bladen stoppen niet, ouwe kokerdenkende printfetisjist, ze gaan door, op de 2013-manier. Ze gaan online, ‘uitgebreider en actueler dan ooit’. Ouderwets woord: opheffen.

Vraag: waarom gebruiken sommige tijdschriften nooit woordspelingen? 
Uit taalarmoede. Ik vroeg het ook weleens, ter plekke. Het antwoord is dan (verveeld kijken, linkerschouder beetje ophalen): ‘We vinden woordspelingen geforceerd, vaak flauw.’ Het antwoord moet eigenlijk zijn: ‘We proberen het ook weleens, stiekem, thuis, maar wat blijkt dan: we kunnen het niet, het is snel geforceerd en vaak flauw.’

Woordspelingen maken, is vooral woordspelingen schrappen. Nee, niet meer ‘kiplekker’ boven een kipproductie. Nee, ook niet meer ‘kakelvers’. Alstublieft niet meer, ook al ben je een schoolkrant. Want, verveeld kijkende redacteur, het gaat natuurlijk niet om flauwe geforceerde bedenksels, die zijn flauw en geforceerd, die schrap je. Het gaat om headings met stopkracht. Het gaat om vondsten waar je aan blijft haken. En ergens aan blijven haken, is al heel wat. Eén intrigerend knipoogwoord kan het verschil maken.

Niet meteen Volkskrantbijlage V noemen, maar wel gauw. Viva, de VARAgids, Wehkamp. AH’s magazine wathandig, maar ook het meeneemblad van supermarktketen DekaMarkt: ‘Voor uw pizza, de lekkerste bodembedekkers’. Of, in hetzelfde blad boven de wat-doe-ik-op-mijn-broodwedstrijd: ‘Wie is de beste belegger van Nederland?’

Zes zwangere fotomodellen tonen in VROUW Magazine hun prachtige bolle buik: ‘Modelbuiken’. Succesacteur Gijs Naber wordt in de Volkskrant persoonlijk geïnterviewd: ‘Naber tot U’. Kop bij een verhaal over de familietrekjes van Wilfred Genee: ‘Geneetisch’. In de Volkskrant een jubelende kritiek voor de James Bond-film Skyfall: ‘Sky High’. Elk watersportblad in april: ‘Opening Jachtseizoen’. In ANWB’s Kampeerkampioen: ‘Goed uitgerust op vakantie’. In Quote, over de risico’s van de samenwerking KLM/Air France: ‘Vluchtgevaar’. Ouders van Nu, veel kinderen sabbelen op hun tenen: ‘Voetzoekers’. Bisschop Punt moest verdwijnen, zes keer gelezen: ‘Punt uit’. Rubriek in mannenblad, over slechte seks: ‘Met peren’. In Viva over lingerie: ‘Van onder goed’. In Volkskrant Magazine, afgelopen zaterdag, over de comeback van het afro-kapsel: ‘Kroes control’. Twee jaar geleden in een vrouwenblad, over het perfectionisme van Neelie Kroes: ‘Kroes control’. De Argentijnse Feyenoord-spits Julio Ricardo Cruz heerste in het strafschopgebied: ‘Cruz-control’. Speciaal voor de luxe cruise ging de Surinaamse uitgebreid naar de kapper. ‘Cruise-haar’. Of: ‘Cruise-kop’. Wolter Kroes treedt op gedurende de oceaanreis: ‘Wolter Cruise’. Nou, dan ook Doutzen maar, ze liep een show tijdens dezelfde overtocht. En reken maar dat die ook alles onder controle had.

Ik wil maar zeggen: het is vooral schrappen.

Rob van Vuure is bladendokter van Nederland, columnist van de Volkskrant én creatief directeur van ZB. Iedere twee weken lees je hier zijn nieuwste column. Neem voor meer informatie contact op met rob@zbcom.nl.