Spierballentaal

Womens Health
Er zijn genoeg tijdschriften die blijven. En zelfs feest vieren. Een kleine greep. Weekblad Margriet: 75 jaar. MUG Magazine: 25 jaar. Filosofie Magazine: 20 jaar. Yoga Magazine: 5 jaar. Maarten van Rossem zèlf: 70 jaar. Ook een jubileum, in het blad Maarten worden op de Maartenmanier zeven decennia belicht. Glossy TROTS: 0 jaar (nieuw blad voor moderne grootouders). Catawiki Magazine: 0 jaar (nieuw blad over verzamelen). LINDA: 10 jaar. Men’s Health: 15 jaar in Nederland.

Gaat het blad Men’s Health (MH) over health, over gezondheid? Nee, misverstand. MH gaat al vijftien jaar over ‘blijf gezond, zo krijg je een sterker lijf en zo ben je met al die spieren beter in bed’. Gezondheid als middel. Een covertekstengreep (7x). ‘Sixpack Spieren’. ‘Instant Spieren’. ‘Voed je Spieren’. ‘Show je wasboard’. ‘Harde spieren binnen 3 weken’. ‘Spiergarantie’. ‘IJzeren spieren’. Spierballentaal op elke cover. Vervolgens, áktie (7x). ‘De weg naar succesvollere one night stands’. ‘Het geheim van elke nacht een sexdroom’. ‘Ultieme sex-workout’. ‘Het langste voorspel ter wereld’. ‘Sixpack? Sexpack!’ Groot in het jubileumnummer: ‘Boosters voor je testosteron (vertroetel je sexhormoon)’. ‘Zal zij met je slapen? Doe de test in 3 minuten!’ Goed gezien van Men’s Health. Al vijftien jaar never change wat dan ook. En soms net op tijd wél. Op de laatste twee covers zelfs geen inwisselbare sixpackman. Vorige maand: man in T-shirt met vrouw in bikini. Deze maand, op de jubileumcover: een geheel geklede Barry Atsma.

Al jaren luidt de vraag: waarom geen zusje? Waarom geen Women’s Health (WH)? De moderne man is wat onzeker, de schat verlangt naar een overrompelend sixpack, blijkt uit het MH-jubileumonderzoek. De moderne vrouw is permanent ouderwéts onzeker. Dus: blad! Om gezonder te zijn, om er beter uit te zien, om spieren en spiertjes op orde te houden of te krijgen. Natuurlijk helemaal niet om aantrekkelijk te zijn voor al die sixpackers in broertje MH, breek haar de bek niet open. Nummer 2 van Woman’s Health ligt in de winkel, nummer 3 komt er aan en volgend jaar gaat WH, wegens oplagesucces, tweemaandelijks. Natuurlijk niet alleen als magazine, ook met een betaalde app en een reeks WH-boeken.

Alle succesingrediënten van MH zijn vertaald naar WH. Op de cover (7x): ‘Jouw beste lijf ooit, snel naar een strak figuur’. ‘Wat elke vrouw moet weten over haar borsten’. ‘Platte buik in 15 minuten per dag’. ‘Passie is het nieuwe geld’. ‘Sexier sex, met deze olala-kennis over hem’. (Dat olala staat er echt). Verder: ‘Alles wat je moet weten over zijn penis (volgens hem)’. ‘Haal meer voordeel uit hormonen en dopamine’.

Wat broertje al vijftien jaar lukt, zal ook zusje lukken. Want natuurlijk ook, vlak voor de juiste shampoo: ‘Zo hou je een gave huid’ en ‘Stressvrij doorzomeren’. Uiteraard ook, net na de gezonde fruitzuren: ‘Lamskoteletjes met gegrilde veggies’ en ‘Geitenkaas met appel’. Haastig doorbladeren naar ‘Er zijn 52 manieren om een man te versieren’, ‘Zó wind je iedere man om je gemanicuurde vinger’, ‘Jouw lichaam en lust’, ‘De nieuwe coole crowd noemt zich monogamish, nieuwe wetten in de slaapkamer’.

Als dat health is zeg ik: op je gezondheid. Over vijf jaar hebben we er weer een jubileum bij.