Meeneemkiosk

Een wachtkamertijdschrift, is dat niet wat belegen? Nee dus. New business, vanwege kioskmoeheid.

Waar moest ik langer dan normaal wachten, de laatste tijd? Kleine beurt auto. Zoon op tennisles, te ver om heen en weer te rijden. Apotheek in het AMC.

Mag dat wachten wat veraangenaamd worden? Ja. En dan liefst met iets waar je op zit te wachten? Ja, dacht ook de Nierpatiënten Vereniging Nederland, en ze maakten een wachtkamertijdschrift. Oud idee, up to 2014. Helemaal naar de kiosk om een tijdschrift te halen, dat raakt uit de mode. Wát een kolere eind lopen! Dus grijp je kans, beste Stichting Wat Dan Ook, er zit ergens iemand met pijn in haar buik in een wachtkamer, verveeld pielend op haar iPhone. Haar oog valt op de cover van een tijdschrift: wat blijkt, ze is niet de enige met die klachten, er ligt zomaar een blad met nog meer vrouwen die net zwanger zijn. ‘Pijn in je buik, lógisch’.

Maak van de wachtruimte een meeneemkiosk. Naar de wachtkamer van de dokter is ook een eind lopen, soms verder dan naar een kiosk, maar je moet wel. En bladenmakers, wat nooit zal verdwijnen: op specifieke momenten blijft een specifieke behoefte.

(Ik was betrokken bij een blad over gespreksstof, voor kappers. Eigenlijk meer bedoeld voor de kapper zelf. Een ‘kappersblaadje’ barstensvol weetjes. Om straks in de stoel oeverloos gelul te voorkomen. Een groot hoofdstuk met weerrecords. ‘Ja, knipknip, het is nu al de hele week mooi weer, knipknip, wist u dat het in 1989 wel eens drie maanden niet geregend heeft?’ Een knipbeurt duurt 18 minuten. Goed om te weten, kapper, in 18 minuten maakt een man 20.000 nieuwe spermatozoiden aan. En sterven 60.000 hersencellen af. Geen verband).

Héél 2014 dus, een wachtkamerblad. Ook ideeën kunnen herintreder zijn.

De NVN houdt van woordspelingen, ook van gezochte. Voorin het nieuwe blad: ‘Allerlei publieksbladen worden tegenwoordig opgedoekt. Ze noemen dat het zelfreinigend vermogen van de markt. Ook ons lichaam kent een zelfreinigend vermogen’. Het ledenblad heet Wisselwerking (Denk aan dialyse, denk aan transplantatie, denk aan een goede werking, denk aan dat je van alles moet uitwisselen). Ze hebben bij de NVN begrepen dat het blad LINDA een succes is, dus hoe dan ook een woordspeling én een voornaam in de titel. Het nieuwe wachtkamerblad heet reiNIER. Reinier-wie-dan-ook bestaat niet. Gaan de andere specials straks trANSplantatie, diaLIESe, zelfREINigend en DOnOR heten? Verder niet flauw doen want het wachtkamerblad reiNIER is zeer leesbaar. De dokter roept voor je het weet. Het blad reiNIER laat zien hoe bekopping een blad kan maken of breken. Veel emo. Saaie mededelingen laat je liggen, cover-emotie raakt je en maakt nieuwsgierig, zeker op die specifieke wachtkamermomenten.

Mirjam, de zus van Bart de Graaff, afgeleide BN’er, groot op de cover. ‘Ik was afschuwelijk jaloers’. En: ‘Iedereen vroeg altijd maar naar Bart’. De nieren van patiënt Brenda werken nauwelijks: ‘Maar angstig ben ik nooit geweest’.

Het blad reiNIER mag je zomaar meenemen, in tegenstelling tot andere wachtkamerbladen.

Beste Stichting Wat Dan Ook, neem vooral het opeens weer moderne idee mee.

 

 

&