WK-acties

Het drie miljard-idee kwam ook weer langs. Niet wat het idee kost, maar wat het opbrengt. En natuurlijk het tweejaarlijkse enthousiasme over het blad Rails uit 1998. Verder: WK-brainstorm cliché brainstorm. Panorama had de moppenpagina al gepland. Vraag: Hoe heet de vrouw van Messi? Antwoord: Vorki.

Veel acties hoef je niet te bedenken, die zijn twee jaar, vier jaar, acht jaar geleden al bedacht. Arjen Robben scoort ook altijd op dezelfde manier, zeurt niemand over. Daar gaat Arjen weer, daar gaat VI weer, daar gaat het blad Goal weer: van rechts snel naar binnen met een scorende coveractie: als het maar oranje is, als er maar ‘compleet’ op staat, als er maar ‘special’ op staat, als er maar ‘extra’ op staat, als er maar ‘gratis’ op staat, als er maar ‘Van Persie’ op staat.
Stickers in de chips (Croky). Gratis WK-cards (Just Kick-it). Gratis poster (Just Kick-it). Coverfoto met Van Persie (Just Kick-it). Gratis oranje klaphandje(Goal). Gratis mini-spandoek (Goal). Coverfoto met Van Persie (Goal). Zeventien gratis posters (Goal). Coverfoto met Van Persie (Elf Voetbal). Complete WK-gids (Elf Voetbal). Special WK 2014: Coverfoto met Van Persie. Top in Voetbal: Coverfoto met Van Persie. Gratis XXL-overzichtsposter. Panorama WK-Special, hee wat krijgen we nou: pas op pagina 41 Van Persie, maar dan wel in de armen van Nathalie (18). ‘Bij mij scoort hij altijd’.

Inkoppers overal, maar wat is een steekpass mooi.

Elf spelers-exen, als elftal gefotografeerd (Viva). Elf ‘zusjes van’ (‘Ze wilden verkering met me, om Arjen’). Een elftal spelersvaders. Een elftal ‘beste vriend van’. Een elftal ‘broers van’. (‘Nee, nooit jaloers geweest op Wesley’, loog hij). Rondetafelgesprek met de bewezen beste penaltynemers van Nederland. Speciale Quote 500 met alleen voetballers en trainers. Het blad Helden met de jarenlange voetbalplaatjesgekte (1000 helden bij elkaar). Panorama heeft de prachtrubriek ‘Van/Voor’. Greta gaat uit de kleren, alleen voor haar vriend Gerard. Alleen voor Gerard, liggend op twee pagina’s Panorama! In een speciale mega-aflevering gaat Hester uit de kleren ‘alleen voor Daley Blind’, gaat Rosanne uit de kleren ‘alleen voor Jasper Cillessen’, gaat mevrouw Teelink uit de kleren ‘alleen voor meneer Van Gaal’.

Oja, Rails. Het blad Rails (NS) fakete in 1998 een compleet WK, een maand voordat het toernooi begon. Met fake-foto s, fake-interviews, fake rode kaarten, fake achterafcommentaren. Geweldig. Het meest gejatte blad van Nederland. Zo kun je ook met clichés omgaan.(Nu: woedende Van Gaal. Nu: blunder Cillessen, bij uittrappen. Nu: Cruijff oneens (26x). Nu: voorbijgelopen Daley Blind. Nu: blessure Robben, tweede poulewedstrijd).

Oja, dat drie miljard idee. Verleng de rust met twee minuten, van 15 minuten naar 17 minuten. Doe er voor de finale nog een minuutje bij. Zit niemand mee en levert worldwide ongelooflijk veel reclameminuten op. Drie miljard meer omzet, laag geschat.

Steekpass of raar voorzetje, in ieder geval een mooi coveritem.<!–