Woordspelingen

Voorop de ‘trouwspecial’ van Donald Duck: ‘Eend geeft jawoerd’. Noem mij een woordspeling en ik zeg wie u bent. Van lullig tot spits tot ordi. Bi-sgierig?(Viva). Kiplekker (supermarktfolder). Linke soep, de zeeschildpad verdwijnt (Kijk). Tiger Woods en de cut (Playboy). Elke dag onderin RTL Boulevard: formuleversterkende one-second-woordspelingen. Gordon maakt excuses, huppie: Gorpardon. Tatjana heeft het druk, ha ha: even geen tiet.

Eén afslag verder en je bent in Duckstad. Donald Duck, over formulevastheid gesproken.

Het grootste jeugdblad van Nederland, het grootse mánnenblad van Nederland gaat elke week los. Afgelopen week breaking news voor RTL Boulevard: de bekendste Bekende Nederlander dreigt te gaan trouwen. Donald Duck doet Katrien een aanzoek. De cover van de betreffende Duck is als Story opgemaakt, natuurlijk heet het blad in het persbericht de Sorry. Een goed gemaakte Sorry met wervende coverteksten. ‘Aanzoek van de Eeuw!’ ‘Huwelijksbootje of Titanic?’ Gijs Gans: ‘Ja, ik wil.. taart!’ Oom Dagobert: ‘Dit is onbetaalbaar’. (Hé, ik raak besmet, de trouwauto is geen eend).

Het vrolijke weekblad Donald Duck spat aan alle kanten. De ene special na de andere, de ene cursus na de andere en, het belangrijkste, alles geheel in stijl: boordevol fun en leermomenten. Natuurlijk ook digitaal, want Donald Duck is net een echt tijdschrift: de printoplage daalt (licht) dus wat doen we digi? Leer blindtypen met Ducktypen! Volg ‘de vrolijkste typecursus van Nederland’. Met 15 verschillende games krijg je les van meester Warbol. Ook zijn er Duck-apps op aardrijkskundegebied en is er een geschiedenis Duck Quiz.

Nostalgie en clichés zijn belangrijke pijlers. Logisch, want veel ouderen zijn Ducklezers gebleven. In de Friesland-special: Elfstedentocht, fierljeppen. In Limburg eten ze vlaai en in Zeeland was iets met een ramp. Donald tegen Katrien: ‘Ik wil met je trouwen, je kunt zo lekker koken’. Ook lees je het zinnetje ‘We organiseren een mieters modefuifje’. En de wandelende brievenbus heet E-miel.

In twee weken tijd twee specials. De Duck WK Special en een week later de Donald/Katrien Liefdesspecial. In de Sorry: Gerard Jolig: ‘Trouwen, dat kan maar eend keer’. Wendy van Duck: ‘In een jurk van Jan Marineblauw?’ In DWKD (De Wereld Kraait Door) Alexander Klöpgeest en Georgina de Zwaan. Vraagje: ken je Het Diner van Herman Kok?

Mag allemaal alleen in Donald Duck, móet zelfs, overal elders is het eerste schoolkrant.

Ook de WK Special is formulevast. Donald Duck en het WK-mysterie. Veel spelletjes, veel leermomenten. Het woord Mickey Mouse-competitie valt niet, maar natuurlijk speelt Duckstad tegen het team van