Robs Kiosk: Vroeger was voetbal beter

BLDNDKTR Rob van Vuure beschrijft wekelijks in de HMC-bladen (Leids Dagblad, Gooi & Eemlander, Haarlems Dagblad etc.) wat hem opvalt in de bladen.

cover SantosVroeger was alles beter. Kijk, dat is nog eens een binnenkomer. Vroeger, toen het Nederland Elftal zich nog plaatste voor WK’s en EK’s. Vroeger, toen we op dat soort toernooien een finale speelden, toen de drie topclubs nog gewoon ‘overwinterden’ in de Champions League, toen Van Gaal en Hiddink toptrainers waren, toen we nog een tiental wereldspelers hadden en niet alleen maar Arjen Robben en af en toe een oprisping van Wesley van Yolanthe. Maar gelukkig wordt het voetbalverval wat goedgemaakt: op voetbaltijdschriftengebied is nú, in 2016, alles beter! Er zijn er meer dan ooit en de laatste maanden kwamen er zelfs nog twee bij. Ik noem er acht: Voetbal International, Voetbal Inside, Santos, 1900, Life after Football, 90 minutes, Hard Gras, Staantribune. Allemaal gewoon te koop. Reus VI zakt met de printoplage maar dat is logisch: alle papieren tijdschriften die het van informatie moeten hebben(standen, topscorers, opstellingen, wie huurt wie, carrières) verliezen van wereldclub Internet. VI-print was ooit onmisbaar in een tijd zonder apps, zonder praatprogramma’s, zonder Google. (Vroeger, weet je wel.. Hoeveel interlands speelde keeper Jan Jongbloed? Snel naar VI). Ook Voetbal International ontwikkelt zich nu geweldig in de breedte: VI-Kids, allerlei apps, een Engeland Special.

Het blad Life after Football, gemaakt door oud-topspeler Regi Blinker, glimt vooral, om niet flauwig te zeggen: blinkt. Chique Rolex-advertenties, veel bubbels, zogenaamd arty fotografie, meer een blad voor voetbalvrouwen die het niet óp kunnen krijgen, gedurende en ná liefje’s carriere.

Het blad 1900 gaat over Ajax, waarbij je proeft dat Ajax opdrachtgever, meelezer en betaler is. Een blad zoals Ajax nu speelt, braaf tikkie opzij, keurig en onopvallend.

Het blad 90 Minutes komt uit dezelfde stal, deze keer over het Duitse voetbal. Robben op de cover, Klaas Jan Huntelaar, Bas Dost. En ook, hoera: de rubriek Zum Kotzen. Eindelijk reliëf. De meest gehate Duitsers ‘die je toch stiekem in je ploeg wilde hebben’: Oliver Kahn, Lothar Matthäus.

Vanaf nu nieuw in de winkel: Voetbal Inside, van Johan Derksen. Gaat het over voetbal? Andere vraag: gaat het tv-programma Voetbal Inside over voetbal? Het gaat vooral over Wilfred Genee en Johan Derksen. Veel gezond eten (moet van Wilfred, en zijn vrouw) en veel muziek (vindt Johan leuker dan voetbal).

Ook te koop: Hard Gras (voor wie van lezen houdt) en de prachtig vormgegeven bladen Santos en Staantribune. De teloorgang van het Nederlandse topvoetbal trekt een gat voor bladen en sites over tóen. De site Voetballegends.nl bijvoorbeeld. Veel heimwee, veel voetbalcultuur, vaak Aad Mansveld en Frans de Munck (held van iedereen boven de 50, ook voor vrouwen, niet voor niets de bijnaam De Zwarte Panter). En de quote ‘Dit was mooier dan mijn trouwdag’ na een overwinning van FC Groningen, kan alleen maar van een echte babyboomsupporter zijn. En waarom Maradonna nooit tegen een Nederlandse club speelde? Mooie voetbaltijdschriften-van-nu over vroeger. Over toen alles beter was. In ieder geval het voetbal.

Robs Getal: 3,2 miljoen

Hoera! Nog steeds: elke week 3,2 miljoen lezers van omroepbladen, op papier en online, van MaxMagazine tot VaraGids. !nclusief TVGids.nl.

Citaten van de week

‘Er zijn wel degelijk heel veel Vips die niet schromen overal korting te vragen en te krijgen.’ (Linda de Mol in Linda)

‘Amalia is onderhand op een leeftijd dat het haast potsierlijk zou zijn als ze hetzelfde als haar zusjes gekleed zou gaan.’ (De Oranjes Special)

‘Het was chirurg worden of wielrenner.’ (Tom Dumoulin, in Elsevier)

‘Iedereen verwacht dat je multimiljonair bent. Maar dat zit er met zoveel intensief handwerk niet in’ (Mode-ontwerper Jan Taminiau, in Elsevier)

‘Toch ben ik stiekem bang dat het een voorbode is van dementie.’ (Wendy van Dijk, in Wendy)

‘Frits heeft in twintig jaar datgene bereikt waar Albert Heijn tweehonderd jaar over heeft gedaan.’ (Over Frits van Eerd, Jumbo, in Quote)

‘Coca Cola veranderde in 2011 de kleur van de blikjes van rood in wit. Veel coladrinkers werden kwaad, ze vonden ook dat de cola anders smaakte.’ (Over kleur en smaak, in Psychologie)

‘Emile sloeg, beet, schold.’ (Moon van Buuren, ex Emile Ratelband, in Linda)