Robs kiosk: Erfenis

Erfenis

 

Elk jaar in maart denk ik hetzelfde. De blauwe enveloppen zijn binnen, er moet nóg meer belasting worden betaald en verrek: kun je dat óok aftrekken?

Er is veel voorlichting, ik weet het, maar zelfs de voorlichting is saai en ondoorgrondelijk. Elk jaar in maart denk ik: maak een tijdschrift, een tijdschrift met Voor nu en laterveel emotie, met veel echte verhalen, met veel simpele tips. Een toegankelijk serieus tijdschrift boordevol gespreksstof, de Blauwe Libelle, de Blauwe Viva, de Blauwe Quest – dát niveau. Noem het: ‘Honderd Aftrekposten’, subtitel: ‘Leuker kunnen we het niet maken, maar zo betaalt u minder’. Nogmaals: serieus en informatief, veel persoonlijke verhalen, veel herkenning. Oplage éen miljoen, want iedereen ruikt voordeel. Als je dit in maart bedenkt, is het te laat. Iets voor september.

Elke keer wanneer ik een bekeuring moet betalen (weer 83 km/u gereden waar je 80 mag), denk ik hetzelfde: dat onpersoonlijke geldophaalbedrijf, ook wel CJIB genaamd, het Centraal Justitieel Incasso Bureau, gehuisvest ergens in een hoge flat te Leeuwarden, daar zit een tijdschrift in. Vooral: zó kom je er onderuit. De 8 opvallendste bekeuringen. De hoogste bekeuring, de meeste bekeuringen. Bekeuring is emotie, zoals we weten. ‘Tenslotte moest ik éen dag zitten’. ‘Het ging tot de Hoge Raad, maar ik kreeg gelijk’. ‘Op dat moment zat mijn vrouw achter het stuur, maar nu we gescheiden zijn, ontkent ze het’. De complete route ‘van bon tot betalen’. En veel gezichten laten zien, ook van die Friezen die daar in die flat werken.

Wat voor ‘Belastingen’ en ‘Bekeuringen’ geldt, gaat ook op voor ‘Thuishulp’, ‘pgb’, ‘Pensioenen’, ‘Kind met rugzakje’, ‘Scheiden’. En noem maar op. Ingewikkelde wetgeving met veel mitsen en maren en zijwegen en uitzonderingen… en jaarlijks andere wetgeving. De tijdschriftaanpak, met overal emotie-herkenning, brengt licht in de duisternis.

Bij de notaris zag ik het meeneemblad ‘VoorNuEnLater’, ‘magazine over schenken, erven en nalaten’. Precies! Geknipt voor een tijdschrift. Nú de zaken regelen, voor later. Voor later, als je gescheiden bent, als je dood bent, als je niet meer wilsbekwaam bent. Ik zag in het blad: ‘Je man verliezen terwijl hij nog leeft’. En ook, helemaal van nu: ‘Iedereen laat een digitale erfenis na, wilt u dat, eeuwig doorleven op internet?’. En: ‘Wat is de waarde van een inboedel? Die vaas bracht 6500 euro op, op de veiling’. Ook: ‘Bezit in meerdere landen, dan wordt erven vaak een puzzel’. In ‘VoorNuEnLater’ een mooie tijdschriftenmix van emotie, nuchtere informatie, wetswijzigingen, gespreksstof en Bekende Nederlanders. Alleen al de coverteksten: ‘Waarom hebben zij een levenstestament?’ ‘En dan komt de fiscus, lees eerst deze tips’. ‘Bekende Nederlanders openhartig over hun testament’. Erwin Koeman. Dolf Jansen. Angela Groothuizen: ‘Ik zet me in voor Mama Cash’.

En dan ook nog een nieuwtjesrubriek, zoals in elk tijdschrift: ‘Geen aftrek hypotheekrente voor geërfde woning’. ‘Ruzie om crematie-as’. ‘Wel begraven, nog niet (officieel) overleden’. Alleen al het verhaal van de rijke reder Jan Boon jr. uit het Noordhollandse De Rijp. Hij stierf in 1874, had nagedacht over zijn erfenis. Jaarlijks wordt er nog altijd 15.000 euro uitgekeerd aan de inwoners van De Rijp. Klasse Jan, en dan had je de tips uit ‘VoorNuEnLater’ nog niet eens gelezen.

Citaten 

‘Zoals mijn accountant zei, toen ik na de scheiding vroeg hoe de vlag er bij hing: ‘U had een vermogen en nu hebt u een buffertje’ (Kluun)

“Nee. Maar ik zou het ook geen vreemdgaan willen noemen’ (Simone van Saarloos op de vraag: ‘Bent u monogaam?’ in HPDe Tijd)

‘Deze zogenaamde ‘vergeetwoorden’ leven duidelijk onder de lezers en we zullen deze woorden dan ook in Donald Duck blijven gebruiken. Totdat het woord ‘vergeetwoord’ zelf een vergeten woord is’ (Joan Lommen, hoofdredacteur Donald Duck, over woorden als ‘schorriemorrie’ en ‘stoethaspel’)

‘Het is geen toeval dat Pauw nu ook met een laptopje drie leuke fragmentjes van internet bekijkt’ (Erland Galjaard, RTL-programmadirecteur in HPDe Tijd over de concurrentie tussen Pauw en Tan)

Ze streepte in boeken de alinea’s aan die voor hem belangrijk waren, want Karel las niet (Over Machteld, de jong gestorven muze van Karel Appel)

Ruim eenderde van de getrouwde stellen stuurt elkaar wel eens een seksueel getint berichtje of naaktfoto (Psychologie Magazine)

‘Mijn vader riep regelmatig: wees vriendelijk voor de mensen die je tegenkomt op de trap naar boven, want je moet ook weer naar beneden’ (Willeke Alberti, Van der Valk magazine)

 

Robs getal: 30

Bizar. Voor de aanslag op Charlie Hebdo was de oplage van het blad 30.000 exemplaren. Vrijwel failliet.

Van het eerste nummer na de aanslag werden 7 miljoen exemplaren verkocht. Er werd 30 miljoen euro verdiend, bovendien kwam er zo’n 4,3 miljoen aan giften binnen. Van het herdenkingsnummer, begin januari 2016, werden 1 miljoen exemplaren gedrukt. ‘Miljoenen-erfenis’ dus. Maar veel ruzie.