Rob’s Kiosk: Vraagtekens

quest-april-2016-168Wat is de essentie van het populair wetenschappelijke blad Quest? Braintainment, zoals ze zelf zeggen. Het is een toegankelijk vraagtekenblad, met de antwoorden erbij. In een uurtje word je ongelooflijk veel wijzer. Ik blader door de april-Quest en graai door de pagina’s.

Het nut van vloeken? Daalt de zeespiegel als je alle schepen uit zee haalt? Welke dag in de geschiedenis van Nederland was de beste ooit? Kannibalisme in het dierenrijk: welke dieren eten elkaar op? Hoe vermijdt je een teek? Kan een fabriek beter afval sorteren dan wij? Waarom zijn luiers niet rendabel te recyclen? Wat voor ziekte had Michelangelo? Een plant kan tellen!

Er is aangetoond dat we door slaaptekort vaker naar Facebook browsen. Het dunste condoom is van gras. Een stroomstootwapen geeft een schok van 50,000 volt. Waar of niet waar: kauwgom blijft zeven jaar lang in je maag plakken. Waarom hebben zebra’s strepen? Waarom willen mensen beroemd worden? Wie zijn de beroemdste mensen van de afgelopen 6000 jaar? Hoeveel uur bracht Frank Sinatra in de cel door? Hoeveel pillen had Johnny Cash op zak toen hij in 1965 werd aangehouden? Wat voor desastreus meetfoutje maakten ingenieurs in Louisiana, VS, 1980? Welke bosbrand in Amerika veroorzaakte een schade van een miljard dollar? Hoeveel jaar moet Hertog Jan bier rijpen?

Hoe lang duren de repetities voor een grote musical? Hoeveel liedjes kent Simone Kleinsma uit haar hoofd? Waarom moet je thuisgekomen van een boswandeling je bilspleet controleren? Hoeveel moet een gemiddelde Amerikaan afvallen om op een gezond gewicht te komen? Wat is de gemiddelde lengte van een Japanner? Wat is de belangrijkste regel binnen de graffitiwereld? Waarom is het alarmnummer niet overal hetzelfde? Hoeveel van het geproduceerde voedsel in de wereld wordt nooit gegeten? Hebben de pinguïns in Artis het niet veel te warm?

Wie heeft het record recordbreken? Raakt een insect gewond als hij tegen een raam vliegt? Waarom spelen tafelvoetbalteams in een 2-5-3 opstelling? Waarom reiken we bekers als prijs uit? Waarom word je zo moe van een dagje buiten zijn? Wat is het meest gegeten fruit ter wereld? Hoeveel kost een kind tot zijn achttiende? Wanneer was de laatste inslag op de maan? Waarom maakt honger chagrijnig? Wie bepaalt of iets een A- of een B-merk is? Hoeveel jaar moesten slaven na afschaffing van de slavernij nog op de plantage blijven werken? Wat is de meest voorkomende fout in de operatiekamer? Wist je dat tijdens het zoenen de.. STOP! STOP!

Ik ben nog maar op de helft van Quest-april. Waarom? Hoe? Waardoor? Welke? Waar? Hoeveel? Wie? Wat? Hoezo?
Nog éen lekenvraag: hoe krijgen ze elke maand weer zoveel vragen bij elkaar? Antwoord: geen enkel probleem.

Robs citaten 

‘Mijn moeder verkiest de vernedering, de uitbuiting, het ongelukkige huwelijk.’ (Schrijver Özcan Akyol, Revu)

‘Ze beweegt zo sierlijk als een waterbuffel op het droge.’ (Schrijver Herman Brusselmans over tennisster Serena Williams, Revu)

‘Golddiggers, gulpenduikers, roofkippen. het zijn weinig vleiende benamingen die de eega’s van succesvolle ondernemers opgeplakt krijgen.’ (Quote)

‘Als hij niet snel iets aan zijn gedrag gaat doen, is het einde carrière.’ (Anonieme collega over Dirk Zeelenberg, Weekend)

‘Wist u dat rechtshandigen gemiddeld 9 jaar langer leven dan linkshandigen?’ (Especial Life)

‘Ik geloof wel dat mensen elk decennium een andere partner nodig hebben.’ (Noortje Herlaar in Viva over haar prille relatie met Barry Atsma)

Robs Getal: 140

Twitter is gestopt met groeien. En dan moet je wat. Want na stoppen met groeien volgt: dalen. Hoe bind je meer gebruikers aan je? ‘Er wordt overwogen de limiet van 140 tekens los te laten.’