Rob’s Kiosk: Wendy

Wie Wendy zegt, zegt Linda. Linda de Mol heeft al jaren succes met haar blad, en niet alleen met haar blad. Is er een geheim? Ja. En dat geheim wordt ontzettend zichtbaar als je door het blad Wendy bladert. Want Wendy van Dijk dacht: ook ik. Ook ik begin een blad, en dan natuurlijk niet een tweede Linda. Het blad Linda is doordrenkt van het ramptoeristengevoel. Er is altijd wel wat ernstigs aan de hand. Sla Linda open, op een willekeurig pagina, en er is altijd wel iemand met terminale kanker, autisme, miskraam, te kleine borsten, overleden moeder, vreemdgaande partner, ALS of MS, linkerbeen er af of plotseling blind, weggelopen dochter of mislukte zoon. Maar hoe ernstig ook: alles superieur gefotografeerd en spicy bekopt. In de rubriek ‘Mooie Man’ staat dus een mooie man, maar natuurlijk, ook de mooie man ligt in scheiding. In de boekenrubriek wordt uiteraard net die ene string-scene aangehaald. Linda weet: mensen zijn ramptoeristen, lezen graag over ellende en ook over kleine rampen. Lees ná Linda het blad Wendy en je waant je op een roze wolk. Ik telde in het blad de woorden ‘geluk’ en ‘gezond’ en ‘aardig’ en ‘liefde’ en kwam tot 23, en toen was ik nog maar op bladzijde 56. De echte ramptoeristen gaan voor Wendy niet in de kijkersfile staan. Veel blond en stro en pastel en wit in de vormgeving. Gewoon een rubriek ‘Geluk is..’ ‘Geluk is niet leven in het nu, maar leven met voorpret’ (cabaretier Peter Pannekoek). ‘Misschien is geluk wel heel eenvoudig. Intens tevreden zijn met wat er is’(Yvon Jaspers). Deze zinnetjes zouden bij Linda meteen honend geschrapt zijn- rozekoekenbakkerij.

Maar we blijven bij Wendy. Deze maand een mooi tweegesprek met Yvon Jaspers, beiden verloren hun vader. Yvon: ‘Ik heb besloten dat ik mag rouwen zoals het bij mij past’. ‘Mijn vader lag vaak in het ziekenhuis in Leuven, België.  Hoe vaak heb ik die drie uur heen en die drie uur terug niet gereden. En altijd in de stand: de telefoon kan gaan.’ Wendy: ‘Ik ben sommige dingen nog aan het verwerken. Ik heb in stilte zo vaak tegen hem gezegd: The Voice, waarom mag jij dat niet meer meemaken. Wat zou hij genoten hebben’.

Het blad Wendy vierde recentelijk een jubileum. ‘Feest! We bestaan éen jaar!’ Moet je zoiets vieren? Zeker wel, in deze donkere printjaren. Een gedurfd experiment gaat het halen en bovendien alles wat maar even leuk en positief is, moet je uitdragen. Zéker Wendy. Het blad Wendy zal nooit zo groot worden als ‘de Linda’. Daarvoor is het consequent te positief en te aardig, gewone (niet ramp-)toeristen zijn snel uitgekeken. Maar diezelfde consequentie zorgt er wel voor dat er een vast, groot genoeg lezerspubliek is ontstaan. Nog éen voorbeeld. In ‘roze’ Wendy een blije stiefmoeder over haar ‘bonusdochter’. Alles prachtig. In ‘ramptoerisme’ Linda zou de stiefmoeder met potten en pannen gesmeten hebben. ‘Krijg de kolere met die verwende dochter van je, zoek het uit, we gaan scheiden!’

Robs citaten

‘Een boom die hysterisch gaat bloeien in éen nacht. Heerlijk. De wereld draait om alcohol en manie’ (Maria Goos, National Geographic)
‘Wat weet een halfbejaard Tweede Kamerlid als Ton Elias van jongeren?’ (TV-producent Mattias Schut, Quote)
‘Mijn moeder had een slepend conflict met de buurvrouw in het benedenhuis. Die haar er van beschuldigde het ontbijtlaken boven haar tuin uit te schudden. Deze vrouw verzamelde de korsten, kruimels en eierdoppen die ze via onze brievenbus retourneerde (A.L. Snijders, VPRO-gids)
‘Als verpakkingstechnoloog houd ik me bezig met duurzame materialen, en een grafkist is in principe ook een verpakking’ (Marieke Havermans, Quote)
‘Ik heb zelf wel gevoetbald, maar het was een soort ontwikkelingshulp dat ze mij lieten meespelen’ (Frans Timmermans, oud-minister, Voetbal Inside)
‘Als clubs Johan bleven benaderen, adviseerde hij om Guus Hiddink te nemen. Zo werd Guus trainer van Real Madrid’ (Johan Derksen over Johan Cruijff, Voetbal Inside)

Robs getal: 65

Dat tijdschrifttitels noodgedwongen merken zijn geworden, is ondertussen logisch en een open deur. Alleen met papier, alleen met print kom je de winter niet door, laat staan het hele jaar. Vers voorbeeldje? VeronicaMagazine verloor in 10 jaar 65% van de oplage. Nee, geen typefout. Van 1,1 miljoen lezers naar 400.000 in 2016.