Rob’s kiosk: Bedprinses?

Eerst maar een citaat, over relaties of over seks of over exen, of over alle drie tegelijk. Een overvloed aan mogelijkheden want ik blader door de glossy Cosmopolitan, Cosmo voor fans. Ik sla blind een willekeurige pagina open, meteen bingo.

‘Toen Angela (33) haar baan opzegde om hardboards (een soort surfboards) te gaan verkopen, dachten haar vrienden dat ze gek was geworden.’ Inmiddels is ze drie jaar mede-eigenaar van een bloeiend bedrijf en werkt haar zelfvertrouwen ook door tussen de lakens. ‘Ik ben nu veel zelfverzekerder dan drie jaar geleden. Dat merk ik als ik voor een groep mensen spreek. Maar ook aan mijn lichaam en aan mijn seksualiteit’, zegt Angela. ‘Het leiderschap waarmee ik mijn meetings in ga, vertaalt zich naar hoe ik mij gedraag in bed’. Een typerend Cosmo-citaat. De oprichter van Cosmopolitan, de Amerikaanse Helen Gurley Brown, heeft tot haar dood toe (ze werd dik 90, tot op het laatst elke dag lippenstift en zit mijn haar wel goed) gezegd: ‘Cosmo maakt vrouwen zelfstandiger, Cosmo laat de vrouw zichzelf ontdekken, haar eigen kracht zien, niet keukenprinses of bedprinses, in ieder geval niet dat op de eerste plaats. ‘Vrouwen, zorg dat u zelf een portemonnee hebt, laat je niet manipuleren!’

(Manipuleren door die testosteron-kerels, natuurlijk).

cosmopolitan201603Dat is lang geleden en in de beginjaren was het dé kracht van Cosmo, daarom werd het wereldwijd een succesvol blad. Maar de tijden zijn veranderd, in Amerika moet je even zoeken als je zin hebt in de nieuwe Cosmopolitan, het blad ligt sinds verleden jaar bij de afdeling porno. Alhoewel dat meer over de Amerikanen zegt dan over het blad, is het wel tekenend. Veel seks, veel relatie, veel ‘zo zie ik er lekker uit’ en ‘zo ruik ik ook nog lekker’.

Cosmo is elke maand hetzelfde, elke maand een greep in de la met seks, relatie, goed uitzien. Grote sekstekst op de cover, goodlooking covermodel en vooruit, een getal is ook altijd goed. Deze maand: 57 budget fashion trends. 57? Niet natellen. Deze maand groot op de cover: ‘Hallo relatie! Wég hete seks’. Vrouwen vertellen over hun lange relatie (in Cosmo-telling langer dan 3 jaar) en het daarmee gepaard gaande kwijnende ‘bed’. Ook een vrouw die bekent: ‘Ik heb nog nooit een orgasme gehad’.(En toch Cosmo-lezeres). Nog even doorbladeren: ‘Borstvergroting met natuurlijk resultaat’. ‘Deze vrouw verkoopt haar trouwjurk op een geniale manier, nadat haar man vreemd ging (‘Moet naar de stomerij, stinkt naar verraad’). En natuurlijk one night stands (soms ellende), favoriete seksstandjes (cowgirl!). O ja, en waarom wachten mannen zo lang met het boeken van een vakantie? O ja, en wat bedoelen mannen soms? Als hij zegt: ‘Ik zou graag eens voor je koken’ zegt hij eigenlijk: ‘Mijn slaapkamer zit naast de keuken’. Als hij zegt: ‘Ik trakteer, jij mag de volgende keer betalen’ laat hij oenig merken ‘Ik ben een gentleman en jij hebt nu toegezegd dat er een tweede date in zit’.

Cosmo blijft leuk voor aan de rand van het zwembad, maar oprichtster Helen Gurley Brown draait zich elke maand in haar graf om.

Rob’s citaten

‘Ik huil het liefste in de auto’ (Annet Malherbe, Psychologie)

‘Meloenenjacht’ (Kop boven verhaal over borstvergroting, Viva)

‘Je hebt collega’s met wie je moet zoenen, dat zou uit de hand kunnen lopen. Is niet gebeurd’ (Tanja Jess, Story)

Hier is van alles misgegaan. De panty is uit het jaar ‘kruik’. En dat haar.. wat een puinhoop. Heel jammer’ (Couturier Paul Schulten over Josje Huisman, Story)

‘Verslaafd? Aan vrouwen? Nee, je kunt het geen verslaving noemen, het is meer een uitgerekte hobby’ (Maxim Hartman, HP De Tijd)

‘Johnny Rep legde het aan met de vriendin van een maffiabaas op Corsica. Da’s niet bevorderlijk voor je rust’ (Erik Dijkstra, Bureau Sport, tijdschrift Santos)

‘Na het overlijden van Cruijff stuurde hij zijn tante Danny een condoleancebericht. ‘Daarna werd ik uit de groepsapp gegooid’ (Over neef Roger Pop, Quote)