Rob’s Kiosk: Happy

ean-cover_body_2016_hrx-1160x1420Acht willekeurige zinnetjes.

 

Je bent niet een mens in het universum, je bént het universum.

Probeer de stilte niet te begrijpen, je kunt het alleen ervaren als het verstand zwijgt.

Je hoofd buigen voor je hart belichaamt een belangrijke filosofische les.

Brug bouwen tussen jou en de kosmos.

Nooit gedacht dat ik ooit mijn benen in mijn nek zou leggen.

Als we er niet op vertrouwen dat het leven ons draagt, worden we controlfreaks.

Krishna leert ons dat onvoorwaardelijke liefde het beste morele kompas is.

Juist door je zachte kant toe te laten, word je een sterke man.

Het is duidelijk, ik blader niet door Panorama of Revu, niet door Voetbal International. Acht willekeurig zinnetjes (ik had er driehonderd kunnen overnemen) uit het blad Happi-body, een special van het succesvolle mindstyle-magazine Happinez. Oplage 50.000 exemplaren.

Motto: ‘Yoga is meer dan wat je op de mat leert’. In het gedeelte ‘Mannen & Yoga’ komt Robbert van Driel aan het woord. Hij behoorde tot de internationale schaatstop, was een concurrent van Sven Kramer. Vijf jaar geleden gooide hij het roer om, hij ontdekte yoga en is nu yogaleraar in Amsterdam. ‘Topschaatsen was geweldig. Vliegen over de baan, de controle over je lichaam zien te behouden, en dan de momenten dat het lukt, dat is een onbeschrijflijk goed gevoel’. Robbert had te veel blessures voor topsport en ontdekte yoga.

Ook Happi-body heeft een gasthoofdredacteur: de in kleine kring, in zéer kleine kring bekende Johan Noorloos, yogadocent. Hij citeert royaal zijn favoriete goeroe Eckhart Tolle, hij ging voor Happi-body naar Berlijn en hij stapte op de boot naar Terschelling, met zijn hond Boeddha(!). Johan groeide op in Harlingen, vertrok er op zijn 21ste maar sinds een jaar woont hij daar opnieuw. Mooie tekst: ‘Makkelijke wegen zijn soms doodlopend’.

Je moet van tijdschriften als Happinez en Happi-body houden, je kunt er week en ibbelig van worden of je raakt er aan verslaafd, in ieder geval hou ik er als bládenmaker van. Een en al eenheid, of het nou over recepten, over reizen of over wijsheden gaat. Welke bladzij je ook openslaat, waar je ook leest of kijkt, de sfeer is op elke pagina hetzelfde: de serene fotografie, de zorgvuldige teksten, de rubrieken, de afgewogen vormgeving. Ook op de shoppingpagina’s, ook op de website: van armband Aum en yogamat Mandala tot de culinaire onigiri-ballen met miso. Alleen al van het doorbladeren kom je tot rust. Geheel in stijl: de e-bike van Roetz, onzichtbare draden en je laadt hem op door zelf te trappen! (‘De yoga-studio is ineens niet ver meer!’).

Gasthoofdredacteur Johan Noorloos zegt ergens in het blad: ’Ook mannen hebben behoefte aan balans en verstilling’. Wie weet. Zie het lezen van Happi-body als je allerallereerste yoga-oefening, vanaf pagina 25 merk je dat het verstillen zowaar al een beetje begint. Totdat je in de culinaire rubriek terecht komt: ‘Idee! Begin de dag met een kommetje warm water met daarin een halve uitgeknepen biologische citroen en voeg eventueel wat verse gember toe. Het reinigt je lichaam, voor of ná het neusspoelen of het oil-pull-in-ritueel’. Nog maar even niet, zei deze lezer. Topblad, zei deze bladenmaker.

Robs citaten

‘Ik dacht: als iemand dit leven, dit gezin, mij, ons huis, in de steek laat moet ik wel een onbeminbaar monster zijn’(Susan Smit over haar scheiding, Linda)

‘Hou er dus rekening mee dat de Playboy-lezers straks worden getrakteerd op een 45-jarige graatmagere sperzieboon in hun favoriete naaktblad. U wordt bedankt!’ (Panorama over Wendy van Dijk die misschien in Playboy komt)

‘Ik ging gisteren naar de Ziggo Dome, waar ik nota bene zelf op de planken heb gestaan. Ze vroegen om mijn legitimatie! Heel gespannen, terwijl twee witte mannen zo langs ons heen liepen,’ (cabaretier Najib Amhali over discriminatie, Mama&Family)

‘Ik val op foute mannen. Dat komt omdat ik zelf ook een beetje een foute vrouw ben.’ (Topmodel Kim Feenstra, Linda)

‘Natuurlijk vind ik dat ene zinnetje heel goed van Carice van Houten uit Alles is Liefde, waarin ze zegt dat ware liefde is om met ontploft haar en lekkende tieten op de bank te zitten. Je moet lelijk durven zijn.’ (Divorce-acteur Jeroen Spitzenberger, Volkskrant Magazine)

‘Dat Donald Duck een uitgave wijdde aan André van Puin was een hoogtepunt in mijn carrière.’ (André van Duin, Stripglossy)