Rob’s Kiosk: Vrouwen!

cover-vrouw-maart-2016-2Het glossy-zusje van de wekelijks De Telegraaf-zaterdagbijlage Vrouw heet Vrouw-Glossy. Een glossy, dus. Het magazine is dik, het glimt en het verschijnt zes keer per jaar. Het blad doet haar naam eer aan: veel vrouwen in het blad, bijna alleen maar vrouwen. Bekende vrouwen, verslaafde vrouwen, goldig-vrouwen. Vrouwen over hun tas, vrouwen over hun kont, over hun gierigheid, over Las Vegas, een jónkvrouw, vrouwen die een rijke vader hadden maar het zélf rooien’.

(Hé, en helemaal geen steaming sexverhaal? Nee. Nog een keer bladeren. Née! Waar moet het heen als zelfs columniste Heleen van Royen het over een spannende nacht heeft, met Pokémon Go?)

Voor Yolanthe Sneijder-Cabau werd afgereisd naar Ibiza. Over haar zus waar ze mot mee heeft: ‘Het is niet tussen haar en mij, hè. Het is tussen haar en mijn hele familie. Dat is jammer we zijn met dertien kinderen en zij is de enige die geen contact meer heeft met de rest’. Verderop een onderwerp waar je wel een compleet blad over kan maken: de tas. Waar blijft de grootformaatglossy ‘Tassen’? En daarna ‘Schoenen’! Whitney Herf (27) over haar Gucci: ‘Voor zo’n tas eet ik graag drie maanden wat minder’. Een treurig stemmend gesprek met Marieke Noort (45). Zus van Saskia, wat blijkbaar relevant is. Drugs, drank, afgekickt, weer drugs, weer drank, ze kon niet meer voor haar kinderen (nu 11 en 14) zorgen. ‘Terwijl de kinderen tv keken, nam ik een snuif op het toilet’. ‘Ik sta niet meer stijf van de trek, maar éen wijntje en ik ben verloren’. Nu al een jaar clean, maar: ‘Ik ben er nog niet’. Precies.

GOLDDIGGEN

Op de volgende pagina’s weer zes vrouwen aan het woord. Natuurlijk glossy-mooi, maar ook mooie voorbeelden van ‘op eigen kracht’. Vivian Reijs was getrouwd met muziekproducer John Ewbank (Borsato!): ‘Ik heb mij nooit ‘de vrouw van’ gevoeld’. Anita Doth (v/h 2Unlimited): ‘Geld en zekerheid? Ik wilde nu voor mijzelf kiezen’. Even verderop gelukkig ook journaliste Audrey Zonneveld die zegt: ‘Ik ben best een beetje gierig’. Haar man, bijnaam ‘De Schraper’, ook. Op hun eerste date liet hij haar de rekening betalen. (Beste Audrey, snel naar het verhaal over golddiggers). Snel weer naar de decadentie, de presentatrices van Shownieuws laten zien en leggen uit. Céline Huijsmans: ‘Mijn stijl is sexy en stoer. Angelina Jolie is daarin mijn voorbeeld’. Jonkvrouwe Catharina Groeninx van Zoelen woont op landgoed Het Huys ten Donck: ‘Als de ruitjes gelapt moeten worden, zijn dat er meteen 1228’.

Veel vrouwen dus in Vrouw, eigenlijk alléen maar. Mooie vrouwen. Succesvolle vrouwen. Vrouwen met geld, al of niet ingetrouwd. En als dat nog niet gelukt is: hoe gaat dat, golddiggen? Janice: ‘Het internet staat vol met potentieeltjes, ik herken ze feilloos’. En goed om te weten: ‘Rijke mannen vind je niet op de golfbaan, ga liever naar de paardenraces’. Of in een chic zwart jurkje naar de lobby van het Concertgebouw, daar staan de oude rijkaards!

Citaten

‘Nu het voetbalcircus steeds krankzinniger wordt, verlang ik intens naar Frank Rijkaard die voetbalde in een tijd dat je nog niet met een kind aan de hand het veld op hoefde te lopen.’ (Nico Dijkshoorn, Voetbal International)

‘Ik heb een bijnaam voor dit soort zeurende acteurs met de ziekte van belangrijkheid: actreutels.’ (Patty Brard over Thijs Römer, Party)

‘Ik ben een irritante aandachtsgeile man.’ (Jörgen Raymann, HP De Tijd)

‘Denk je nu echt dat er iemand op zo’n cd van jou zit te wachten? (Zoon van Paul de Leeuw spontaan tegen zijn vader, bij het horen van de allernieuwste, Privé)

‘Eigenlijk waren zijn brieven aan mij altijd al gevuld met gemeenheid. Elk van mijn lichaamsdelen is al eens door hem afgeschreven.’ (Eric Schliesser, jeugdvriend van Arnon Grunberg, HP De Tijd)

‘Mijn dochters bedachten een dia-avondje voor mij. Hadden we dan nog dia’s? (Koos Postema in het blad Plus)