Rob’s Kiosk – Eerlijk

ot15317-001Hoeveel tijdschriften voor ‘ouderen’ zijn er in Nederland? Veel meer dan we denken. Maar wat is oud? Laat ik niet teveel mensen beledigen en zeggen: zestig-plus. Zicht op AOW, stedentripje tóp, andere auto, begin van staar, Mieke Telkamp nog zien optreden en wat is de elektrische fiets een geweldige uitvinding. Voor deze doelgroep liggen ontzettend veel tijdschriften in de kiosk, meer dan ze zelf willen weten: Libelle, Margriet, Vriendin, bijna alle vrouwenweekbladen. Het maandblad Plus, het maandblad Zin. Alle omroepbladen. Alle puzzelbladen. Travelbladen. Culibladen. Leuk om te zien dat al deze bladen eigenlijk niet voor hun echte lezers uit durven komen: ze doen modern, ze schrijven zelfs ‘cool’, gebruiken frisse kleuren en hebben een jonge vrouw als covermodel. Terwijl de kopers dertig jaar ouder zijn.

Twee tijdschriften zijn eerlijk: het maandblad PLUS en het omroepblad MaxMagazine. MaxMagazine zegt: wij zijn voor ouderen en als u goed kijkt, of als u niet goed kijkt, of als u niet goed kúnt kijken, dan ziet u dat ook. Keurige onderwerpen en interviews in een bedje van Herman Emmink en eau de cologne. Professioneel, kun je ook zeggen. Het maandblad PLUS is ook oprecht. Ze doen slechts eén commerciële concessie: op de bedaarde cover elke maand een leuke vrouw van veertig, hartstikke te gek jong en hartstikke te vet jeugdig dus. Maar binnenin het blad? Wat ouderen, 60-plussers, 80-plussers, bezig houdt of zou kunnen bezig houden komt overal degelijk-informatief aan de orde. ‘Alles over je pensioen na een scheiding’. ‘Veilige zorg, thuis of in het ziekenhuis’. ‘PLUS-onderzoek naar mantelzorg: ‘Blij dat ze er voor me is, we zijn nu nog hechter’. Elke maand een groot katern genaamd ‘Geld en Recht’: van ‘Krijg ik een lening van mijn ex-schoondochter terug’ tot ‘Wat zijn de gevolgen voor mijn AOW als ik tijdelijk samenwoon?’. Elke maand veel testamenten, krijgen of geven. Elke maand veel gezondheid: ‘Kom bij een beroerte meteen in aktie’. En natuurlijk, we hebben tijd en we gaan op reis: naar Luxemburg, naar Sauerland, naar de Rijn, een bejaardencruise en voor het Kerstgevoel per verende touringcar naar Neurenberg. Ook een taalquiz en een verkeersquiz, ouderen zijn trots op verworven kennis. Maandblad PLUS en Max-magazine bedienen dezelfde doelgroep als Libelle en de Avrobode, het verschil is: ze stralen het ook uit, in een overal slaperige vormgeving van het schattige voorwoord tot de uitstraling van de columnisten. Koos Postema, still going, still strong&frivool, maar wel gewoon 80-plus. En verdomd dat het woord Elfstedentocht valt! Misschien nog het meest typerende voor het blad PLUS: elke maand vier pagina’s met PLUS-zoekertjes. Kleine vierregelige advertenties in de sfeer van: ‘Te koop, ansichtkaarten van voor 1960, voor de liefhebber’. Marktplaats is ook niet alles. Trouwens, voor er misverstanden ontstaan, ook in PLUS: smartphones en relationele sorus. Tja, als de kinderen gaan scheiden en mwah, de weduwnaar die wel héel snel een nieuwe vriendin had. ‘Mijn vrouw zei op haar sterfbed…’ 

Citaten

‘Veel is niet waar. Dat ik de auto van Hiddink jatte en er half Brabant mee afreed om meisjes te ontmaagden bijvoorbeeld (René van der Gijp, Helden)
‘Ik weet niet wat ik zie. Heeft de maker drie flessen wijn gedronken? Wat een drama! Ik zie een beeldschoon meisje in een monster van een jurk. Dit is een aanslag, ik zou de politie bellen (Top-couturier Paul Schulten over de jurk van Jasmine Sendar, Story).
‘Dat Donald Duck een uitgave wijdde aan André van Puin was een hoogtepunt in mijn carrière’ (André van Duin, Stripglossy)
‘Na mijn geboorte ben ik verwisseld met een andere baby’ (Janny van der Heijden, ‘Heel Holland Bakt’, Linda)
‘Die met je kapper is een van de meest intieme relaties die je aangaat in je leven’ (Tanja Jess, 100%NL)
‘We hebben het dertig jaar weten te voorkomen maar nu staat er toch echt een man met een bezem op zijn bovenlip in Quote. Mea Culpa’ (Mirjam van den Broeke, hoofdredacteur Quote)