Rob’s Kiosk – Levendig

DOOD Magazine Katja SchuurmanJe moet er zin in hebben, ‘er is al zoveel ellende in de wereld’, ‘het is al zo donker in de weken voor Kerst’, maar als je je daarover heen kan zetten en thuis op de bank de eenmalige uitgave ‘Dood’ in handen hebt, dan merk je dat het thema creatief is ingevuld. Op pagina twee een baby, op de slotpagina een gesloten oog met The end. Een slimme mix van wetenschap, human interest, woordspelingen en humor. De uitgever van het blad bracht verleden jaar de glossy Jezus op de markt, dus originaliteit kan niet ontzegd worden. Katja Schuurman groot op de cover! Maar, is dat wel Katja Schuurman? Ja: treurig, behuild gezicht, geen make-up. ‘Normaal’ is Katja Schuurman alles wat leeft en bruist en spat en enthousiasmeert, aaddhhdd. Dus: een verrassende keuze. Ze zegt zelf, in het voorwoord: ‘Of er een steekje los zat, vroeg ik de uitgever’ (..) ’Mijn levenslust en levendigheid waren voor hen redenen mij te vragen’ (…) ’Ik hoop dat u door dit blad geroerd en beroerd wordt door de dood’. (Einde voorwoord)

De hoofdredactrice doet het niet alleen, er zijn bijdragen van o.a. Arie Boomsma, Youp van ’t Hek, Johnny de Mol, Joris Luyendijk en Ruud de Wild. Allemaal mannen, inderdaad. Op pagina 4 en 5 zien we, als een soort inhoudsopgave, de grafstenen van de medewerkers. Opschrift: ‘Joris Luyendijk, p28-33: Bankieren met de dood’. Op pagina 28: ‘De een z’n dood is de ander z’n bonus’. Het is ontzettend verleidelijk om in een blad getiteld ‘Dood’ drie kruiwagens vol woordspelingen om te kieperen. Taalkundige Wim Daniëls kan er niet omheen: De dood of de gladiolen, duizend doden sterven, om de dooie dood niet, iemand blij maken met een dooie mus etc etc etc. Maar de tekstredacteuren hebben zich redelijk ingehouden. Blader op je dooie gemak(ook bij Daniëls!) door het blad en er valt ook nog wat te smullen. In het artikel ‘De dood in de pot’ (ook bij Daniëls!) komen een aantal topkoks aan het woord, ze beschrijven hun galgenmaal. Jonnie Boer (De Librije) gaat om allerlei redenen voor de simpele kip. Chefkok Hans van Wolde(Beluga loves you) wil nog éen keer van een espresso met Nutella genieten. Ook de wetenschap is goed vertegenwoordigd. Een Amerikaan is al in de hel geweest en kan het navertellen. Iemand die zich laat invriezen en daar nu al mee bezig is. Wetenscapsjournalist Diederik Jekel zegt: ‘Het lichaam is te lomp om oneindig te zijn’. Ook: ‘Laat je niet kisten door de commercie’ (ook bij Daniëls!). Mooi gedaan: de Grote Cake Achteraf Test. Natuurlijk interviews met mensen die de dood in ogen hebben gezien en o.a. Johnny de Mol over ‘contact met overleden geliefden’. (Guusje Nederhorst). Interviews met mensen die in het ‘grafwezen’ werken (Kop: ‘Dooddoeners’. Ook bij Daniëls!) En hoofdredactrice Katja was in Cilento, vlakbij Napels, waar opvallend veel honderdjarigen wonen. Lees het recept! (‘Van een oude kip kun je ook nog lekkere soep trekken’). En ook, zoals bij elke goed blad, een extra: vier uitneembare tekstkaarten om te versturen: ‘Herinneren is een vorm van ontmoeten’.

Citaten

‘Bas Dost ontdekte tijdens deze wedstrijd dat hij twee voeten had en dat kan dus alleen maar beter worden in de toekomst’ (Nico Dijkshoorn over spits Bas Dost, Nederland-Luxemburg, VI)
‘Gerard Joling en Gordon grapten in hun programma: ‘Het leven is als Lucille Werner: het kan raar lopen’ (over de gehandicapte Lucille Werner, Privé)
‘Wanneer het aantal veroordelingen voor moord in Amerika toeneemt, stijgen de koersen van de gevangenissen. Die zijn daar grotendeels geprivatiseerd’ (Joris Luyendijk, tijdschrift Dood)
‘Ze lijkt totaal niet op mij, ik schaam me dood. Ze is echt lelijk’ (Wendy van Dijk over haar wassen beeld in Madame Tussauds, Party)
‘Soms zit ik in het homohokje, omdat ik nagellak draag en me een beetje druk maak om kleren’ (Radio 3FM-dj Frank van der Lende, Privé)
‘Ook zo’n Messi. Komt geen zinnig woord uit, dat lult als een doperwt’ (Striptekenaar Toon van Driel, VI)