Rob’s Kiosk: Spinnen

Poezenkrant ZB Rob van VuureWaarschuwing vooraf: de Poezenkrant gaat niet over poezen. Niet over hoe je je kat het beste kan verzorgen of hoe je de kattenbak slim verschoont, niet over inenten en borstelen. Er is weinig poezeligs aan De Poezenkrant(PoKra). De PoKra drukte een keer een opzegging af: ‘Bij deze zeg ik mijn abonnement op de Poezenkrant, die niet leuk is, op. Waarom geen normaal blad met normale informatie ipv ‘lollig’ proberen te zijn?’ De Poezenkrant, die slechts zijdelings over katten gaat, is in 1974 opgericht (door P. Schreuders) en verschijnt onregelmatig. Nummer 61 ligt nu in de winkel. Alhoewel, in de winkel, het is even zoeken en even googlen voordat je ‘m vindt. Dan is het handig om te weten hoe De Poezenkrant er uit ziet, maar dat weet je niet, dat is nou net een van de charmes: soms als krant, soms als brochure, soms als boekje, soms als flyer, de verschijningsvorm is steeds anders. De Poezenkrant van nu ziet er uit als The Wall Street Journal. Nu heeft bijna niemand The Wall Street Journal scherp op het netvlies, dus zeg maar: krantenformaat. Met zoals altijd veel ongewoon nieuws. Verhuisberichten, maar dan van katten. ‘Hierbij delen wij u mede dat Poekie en Loekie zijn verhuisd’. Om aan het eind van de kaart ook nog, by the way, te melden dat de baasjes Jan en Hannah meeverhuisd zijn. Geboortekaartjes! Vijfling geboren! Overlijdensberichten: ‘Heden overleed onze onvergetelijke Minet, na een lang ziekbed’. ‘Op 14 september 2016 overleed Tutti, onverwacht, op het gevaarlijke kruispunt Lijsterstraat/Spreeuwenlaan.’ Er is een fotorubriek ‘Rare plekjes om te slapen’. Er is een rubriek ‘Rare uithangborden’. Boekomslagen zijn ook favoriet, oude lp-hoezen met katten duiken nog steeds op. Top-5 vijanden van katten: foto’s van honden, van auto’s, van een buurman.

Zin om je te abonneren? Dan moet je nog behoorlijk je best doen. De uitgever raadt aan geen abonnement te nemen. Waarom niet? Je kunt je alleen abonneren voor 3 nummers, dat betekent dus, als alles goed gaat, voor een periode van ongeveer vijf jaar. De uitgever op de site: ‘Vijf jaar! Dan bent u misschien verhuisd. Dan bent u misschien dood. De PoKra wordt daardoor vaak op verkeerde adressen bezorgd, besef: dat kost ons veel geld en moeite’. Ook zal de abonnee van een onregelmatig verschijnend blad volgens de uitgever onzeker worden. Heb ik wel betaald? Ben ik eigenlijk nog wel abo? Kortom: ‘U hebt waarschijnlijk een prettiger leven wanneer u afziet van al deze rompslomp’. Maar als je de Poezenkrant dan toch in handen hebt gekregen, door een mirakels wonder, door stom toeval, door geluk bij een ongeluk, dan heb je in ieder geval een prettig uurtje. Om niet meteen te zeggen: oei oei, dan is het spinnen. Selfies van katten! Tinderen op oudejaarsavond! Broer/zus-relaties. The Wall Street Journal is een beurskrant, dus in deze PoKra beurstabellen met hoeveel muizen en vogels de katten Katja en Mini van de familie Hekelaar tussen 2012 en 2016 thuisbrachten. Analyse: in 2016 meer vogels dan verleden jaar! Er zijn katernen ‘Wetenschap’, ‘Opinie’ en natuurlijk ‘Poëzie’. De Poezenkrant is aaibaar en zo leuk-eigenzinnig als een kat. Je zou je haast (proberen te) abonneren.

Citaten

‘Maar al gaat de kerstboom in brand en gooit moeder de lamsbout door de kamer, dan nog blijven ouders en kinderen naar dat feest verlangen’ (Else-Marie van den Eerenbeemt over Kerstmis, Brabeau)
‘Ik werd gepest op school. De belangrijkste reden was mijn gewicht. Ik woog 133 kilo toen ik vijftien was’ (Darter Michael van Gerwen, Helden)
‘Tijdens het WK-wielrennen in Qatar stonden er zes journalisten vier kamelen langs de weg’ (Ronald Waterreus, VI)
‘Als ik langer dan twintig minuten moet rijden, neem ik een chauffeur’ (Winston Gerschtanowitz, Helden)
‘Zeg Rob, heb jij in je carrière wel eens op de paal geschoten?’ (Vraagje aan voetballer Rob Rensenbrink, die zijn hele leven wordt achtervolgd door zijn schot tegen de paal, finale WK’78, VI)
‘Ik werd van de datingsite afgeknikkerd. Ze dachten dat ik me voordeed als Miryanna van Reeden’ (GTST-actrice Miryanna van Reeden, Story)