Rob’s Kiosk: Betrapt

Rob van Vuure BlendleLekker, je dagelijkse krant, naast de koffie. Lekker, je wekelijkse tijdschrift. Of vooruit: maandelijks. Maar er is zoveel meer in de wereld, soms is er éen bepaald artikel of interview in een ánder tijdschrift dat je ook best zou willen lezen. Maar het is de aanschaf van het héle tijdschrift niet waard. Voor korte rubrieken is er dan een oplossing, ik doe dat wekelijks. Een kleine rubriek lezen kost twee minuten, ik sta voor het schap in de supermarkt: tijdschrift oppakken, de VARA-gids bijvoorbeeld, snel lezen, de rubriek Buis&haard bijvoorbeeld, gids terugleggen, dank u wel mompelen, op naar de chips. O nee, nog even kwartaalblad HP De Tijd oppakken, snel naar de rubriek Zelfportret, HP terugleggen, wederom dank u wel en nu echt naar de chips.

Voor de langere artikelen zijn er online-services. Je kunt een individueel interview kópen, betaal je een fractie van de volle tijdschriftenprijs. Ga bijvoorbeeld naar Reporters Online of naar Blendle. Interessant is dat deze sites regelmatig hun best verkochte reportages op een rijtje zetten. Interessant is dan ook, elke keer weer, dat er geen enkele verrassing tussen staat. Journalisten en bladenmakers weten wat mensen graag willen lezen, en geven daar vaak aan toe. Ziekte, ellende, drama, ik-verhalen. Emotie! De gemiddelde Nederlander is een leuke Nederlander, maar wel een emotionele ramptoerist, kijk maar naar deze greep uit de best gelezen, best ‘verkochte’ artikelen van heel 2016. Ik las ze op de site van Villamedia.nl.

‘Open brief aan mijn digitale stalker’, misdaadjournalist Chris Klomp kreeg, na een aanvaring op internet, last van een digitale stalker, hij schreef de stalker een open brief. Ander verhaal: ‘Gefriemel’. Merkwaardige titel maar ontroerend verhaal. Jop en Zvezdana verloren een jaar geleden hun ongeboren kind, nu is Zvezdana weer in verwachting en publiceren ze een wekelijkse update. Journaliste Vivienne Groenwoud over als je vrouw sterft in het kraambed: ‘Ineens had ik een kind, maar geen vrouw meer’. Ook Eurocommissaris Frans Timmermans. Hij kreeg in Straatsburg een staande ovatie met een emotionele speech waarin hij de EU verdedigde. De reportage over de Belgische wielrenster Femke vd Driessche, columniste Marijn de Vries schreef over het motortje in het frame van haar racefiets. Het verhaal van redactrice Beatrijs Ritsema: ze gaf antwoord op de vraag wat je moet doen als je als volwassene hopeloos verliefd bent op een minderjarige. In dagblad Trouw: oud-huisarts Hans Molenburgh (91) sprak over zijn levenslange strijd voor een natuurlijke aanpak van ziektes (En inderdaad, sterkste argument: zijn leeftijd). De Britse publiciste Claire Cox schreef: de hoogste tijd dat de millennials die zich altijd maar gekwetst voelen, ruggegraat krijgen. (Einde citaten). Gekwetst. Verdrietig. Boos. Betrapt. Verliefd. Elke morgen naast de koffie. En anders wel te koop.

Citaten

‘Het kwam er op neer dat ik thuis kwam na een wedstrijd in het buitenland en ontdekte dat mijn vrouw met ál haar spullen was verdwenen’ (Sierd de Vos, Privé)
‘Ik denk niet dat je een huwelijk volhoudt zonder dat je het ‘ns met een ander hebt gedaan’ (Bartina Koeman, Linda)
‘Vuile matennaaier. Opgesodemieterd!’ (Peter Jan Rens tegen Emile Ratelband, Privé)
‘Toen ik ervan afzag om Freddy Heineken’s biografie te schrijven, zei hij: ach Annejet, jij zult nooit rijk worden’ (Annejet van der Zijl, HP De Tijd)
‘Josje Huisman, ze is in geen duizend jaar waard dat een kanjer als ik er een halve seconde aandacht aan zal besteden, al zat ze met gespreide benen op mijn klepperende mond’ (Herman Brusselmans, Revu)
‘Men zegt wel: succes heb je te danken aan je eerste vrouw, en je tweede vrouw aan je succes’ (Pierre Kartner, Weekend)