Rob’s Kiosk: Wasborden

MensHealth MagazineHet magazine Men’s Health is een sixpack-magazine. Elke maand wasbordjesfeest. Elke maand bijna dezelfde man op de cover(ontbloot bovenlijf) en door het hele blad heen, waar het maar eventjes kan: zo krijg ik een sixpack, zo houd ik een sixpack. Niet alleen door van alles in de sportschool te doen, ook op de apparaten thuis, ook met vrienden. En natuurlijk gaat dat gepaard met goed eten: veel groen en puur. Men’s Health (er is trouwens ook een Women’s Health) is in ieder geval duidelijk en rechtlijnig, al vanaf de cover wordt het je ingepeperd. Groot: ‘Dump vet snel’. Groot: ‘Sterk en Strak. Win spiermassa, verlies gewicht’. En zoals we weten is er meer dan domme spierkracht, tot six kunnen tellen is niet genoeg. Ook op cover, heel klein: ‘Deze workout vergroot je hersencapaciteit met 20% in slechts 12 weken’.

Hoeveel mannen zie ik in Men’s Health? Zeventig. En hoeveel van die 70 mannen zónder ontbloot wasbordlijf? Vier. Eerst maar even de grootste groep. Op de cover en op pagina 2 het streef-ideaal: torso met armen en hoofd. Op pag 9 sixpack-man met de vraag: ‘Doe jij de overhead pistol squat al?’. Op pagina 23: wasbord op de fiets. Op pagina 28: 6 oefeningen voor sterke quads. Beeld: 13 sixpacks. Vanaf pagina 34: drie keer sportende man groot en bijna bloot. Op pagina 60, even tellen, nog een keer tellen: 35 keer naakt in de warmwaterbron. Dan wat sportief gedoe: op de fiets, in een oefenruimte, met een bal. Vanaf pagina 111 wordt de draad weer opgepakt. Op pagina 113: ‘De snelste route naar vochtverlies’ aan de hand van 25 foto’s van trainende heren. Op de volgende pagina nóg eens acht, maar dan in kleur: ‘Waarom je thuis het sterkst wordt’. Omslaan: nog tien mannen zwaar in oefening. ‘Zo word je een billenman’. Kijk op pagina 118, twee keer een man die al aardig op weg is. Tenslotte op pagina 123: Arie Boomsma over afvallen, hij showt zijn zijn 10-pack.

In het hele blad nul vrouwen en tussen al het halfbloot veel supergezond culinair, categorie ’Yoghurt met choco-eiwit, noten en bessen’. Twee mannen in Men’s Health houden alle kleren aan. Politicus Jesse Klaver op pagina 20: ‘Vlammen op het werk en fit blijven’. Verderop in het blad CEO David Neeleman, baas van 10.000 medewerkers. ADHD hielp hem. Natuurlijk elke maand ook een paar serieuze artikelen, deze keer over je brein en over ‘ons mannen’. Maar vooral en overal en in elke uithoek: mannen, overal dezelfde mannen van dezelfde leeftijd, halfblote mannen, sixpack-mannen, apparaten-mannen, sportief geklede mannen. Zei ik zeventig, in het begin? Was ruwe schatting. Na precieze telling kom ik op 76, 76 keer ribbenkasten. En 76 keer six plus die 10 van Arie is wel érg veel: 460, om precies te zijn. En volgende maand weer. Power food!

Citaten

‘Zulke spieren en puistjes, iedere droplul kan toch op zijn vingers natellen dat Dafne Schippers onder de doping zit?’(Journalist Eric Smit, HP De Tijd)
‘Wat een gruwel dit. En dan die achterkant, alsof je naakt bent. Pure horror’(Couturier Fred van Leer over de jurk van Ariel uit Modern Family, Weekend)
‘We weten nu wel dat hij is opgevoed door alleen zijn moeder en zijn opa, dus daar moet hij niet meer over beginnen’(Hans Wiegel over Jesse Klaver, HP De Tijd)
‘Het net doen trillen, dat is een filosofie voor het leven’(Roberto Martinez, voetbal-bondscoach van België, VI)
‘In het buitenland dacht men wel eens dat ik de secretaris van de prinses was’(Pieter van Vollenhoven over zijn vrouw Prinses Margriet, V-magazine)
‘Een donkere man is welkom. Met een blanke heb ik geen ervaring’(Ruth Jacott, Privé)