Rob’s Kiosk: Hart voor Dieren

Ik lees in het meest aaibare blad van Nederland. ‘Hart voor Dieren’. Veel poezen en honden en puppies, soms gaat het over giraffen en koeien maar dan nog altijd veel kalfjes en jonkies. Het (ingekorte)verhaal van Tator. ‘Voor sommige schepsels valt het leven mee, voor anderen valt het vies tegen. Neem nou Tator, de drie jaar oude kater in dierenasiel Canina in Essen. Hij was er zeer slecht aan toe toen hij afgelopen oktober in de opvang belandde: vijf afgebroken kiezen, de rug fiks beschadigd en een staartverlamming. Volgens de kliniek waren de verwondingen niet het gevolg van een aanrijding. Het leek er sterk op dat Tator van iemand een rotschop had gehad (…) Gelukkig is de stakker inmiddels helemaal hersteld, al heeft het voorval hem zijn staart gekost’.

Het blad Hart voor Dieren plaats af en toe verhalen van katten en honden die in het asiel niet de aandacht van de bezoekers weten te trekken. Kop: ’Asielkatten op zoek naar een gouden mandje’. Maar Hart voor Dieren is niet alleen emotie, het staat boordevol nuttige nuchtere informatie, ik doe een greep. Hoe zit het met de Vogelgriep? Kunnen honden verkouden worden? Kan ik mijn kat vegetarisch laten eten? Mijn hond heeft suikerziekte hoe kan dat? Waarom zijn katten zo bang voor komkommers en courgettes? En bewezen is, lees maar: een dieet maakt afhankelijk. En trouwens, dit jaar het allerliefst mét huisdier op vakantie? Ook dat kan, ze bestaan nog, die klein annonces op papier. ‘Te huur: vrijstaande 6 persoons bungalow. In mooi rustig park te Winterswijk. Honden/huisdieren welkom, omheind terrein’. Ook in Hart voor Dieren een nuttige wist-u-dat rubriek. Wie ratjes op hun buik kietelt, maakt ze aan het lachen. En bewezen is: de Aziatische blauwe ekster is vrijgevig. Ratten, Azië, een verhaal over giraffen, over lynxen. De lynxen staan zelfs op de cover. Dat houdt het aaibare blad net buiten de truttigheid. Er wordt zelfs aan opvoedkunde gedaan: dieren bevorderen de psychische ontwikkeling. Ook wordt de politiek niet geschuwd: van ‘Stop de malafide hondenhandel’ via ‘World Animal Protection’ naar ‘Meer bescherming voor de Zuidpoolzee’. Achterin de test: hoe slim is jouw hond of kat? En natuurlijk de maandelijkse liefdesverklaring van Francien van Westering, onvolprezen kattencolumniste. Francien: ‘Mijn katten bepalen zelf wanneer ze geaaid willen worden’. Francien: ‘Katten zijn niet te manipuleren of te onderdrukken’. Kortom, een mooi blad vol emotie, op tijd afgewisseld met nuchtere info en weetjes en tips. En dan heb ik het nog niet eens over de dierenartsrubriek gehad. En nog niet eens over allerlei vormen van verzekeringen. In het volgende nummer: interview met een deskundige krabpaalmaker. Alweer: nuttig en emotie inéen.

Citaten

‘De geruchten dat Dirk Zeelenberg een lul is, kloppen’(538-dj Coen Swijnenberg in zijn radioprogramma)
‘Als je dit zegt ben je te dom voor woorden. Degene die er met een zure bek zat, was jij’ (Gordon tegen Bridget Maasland, over het programma Roasted, RTL Late Night)
‘Peter Bosz kun je honderd keer een jasje aan doen, maar hij blijft eruitzien als iemand die huis aan huis stofzuigers verkoopt’ (Nico Dijkshoorn over de Ajax-trainer, VI)
‘Ik raakte gewend aan Belgisch bier en aan wiet roken, je zou het verslaving kunnen noemen. Ik ging persoonlijk failliet, ik woonde nergens’ (Hans de Booy, ‘Annabel’, in Party)
‘Zijn hartoperatie duurde achttien uur. Ik vroeg hem of het zo lang had geduurd omdat ze zijn hart niet konden vinden’ (Martin Kok, later vermoord, tegen Willem Holleeder, Panorama)
‘Rond mijn 29ste moest ik gewoon weten, hoe het zou zijn om eens met een ander naar bed te gaan’ (Ronald de Boer, Linda)