BLDNDKTR MediaWatch: Straatkrant Z, Boerderij en GTST

De als ‘bladendokter’ bekend geworden hoofdredacteur en bladenmaker Rob van Vuure is ‘mediawatcher’ in MarketingTribune. Het vakblad heeft hem gevraagd in de rubriek Mediawatch opvallende trends en ontwikkelingen in de wereld van on- en offline media te spotten en duiden.

Rob-van-Vuure

7

En toen bleek: Jack van Gelder had vroeger haar! En toen bleek: Arjen Robben had vroeger haar! En Barcelona-spits Suarez speelde als piepeltje bij FC Groningen. En Luuk de Jong is in Zwitserland geboren. En Zlatan zat wedstrijden lang op de reservebank bij Ajax. En Ajax won een keer met 8-2 van Feyenoord (1983). En in seizoen 2010/11 was Björn Vleminckx topscorer van de Eredivisie. Björn who? Ik wil maar zeggen: het blad Voetbal International Kids is niet alleen nuttig (en onderhoudend) voor kids, ook voor hen die kids hébben. VI zit met het probleem waar elk massablad mee zit: hoe bedien ik mijn veertig doelgroepen? Oud, stokoud, jong, piepjong, Friezen, Tukkers, Zeeuwen, Eredivisie, Jupiler, weetjesfreaks, emotiejagers? Antwoord: specials! Véel specials! In deze kids-special heel héel veel weetjes en feitjes en quizzen en records. En vooruit: mopjes. (Niet citabel). Het hele blad is honderd procent doelgroep. Wie maakte de meeste goals in éen eredivisie-wedstrijd? Wie scoorde waar de snelste Eredivisie-goal, na 7 seconden. Hoe vaak scoorde Coen Dillen (PSV) in éen Eredivisie-seizoen? Wat ik al zei: ook voor de vaders van de kids. En de opa’s.

8

Het lijstje wordt steeds langer: van succesvol televisieprogramma naar follow-up-printtijdschrift. Spoorloos en Memories begonnen er ooit mee, programma’s die al na de eerste aflevering schreeuwden om een après. De Rijdende Rechter, een en al emotie dus behoefte aan napraten en nabeschouwen. Je kunt je in bijna alle ‘rechtszaken’ niet voorstellen dat na zes weken wederom niet de pleuris uitbreekt. Dus: nabeschouwen, interview buurman A, interview buurman B, en vooruit laat ook een intermediair wat zeggen en vooruit alles in de bedding van een landelijk onderzoek naar ‘gelukkige buren’. Ook: de ruzie met de buren top -10. Goede Tijden Slechte Tijden houdt deze zomer de fans bezig met een serie Specials. Interviews hoofdrolspelers, met de schrijvers, met meer ‘randfiguren’ zoals regisseur en decormakers. Ook een toelichting op de verhaallijnen. DWDD had ook een keer een blad. Radar ook. The Voice ook, maar dat is toch duwen en trekken. Voetbal Inside heeft een blad, Freek Vonk ook, maar ze vallen buiten de definitie ‘follow-up’.

Van welke programma’s wil ik echt meer nog meer weten? Snel naar Het Familiediner!! Uitroeptekens tekort. De voorgeschiedenis, de weken daarna, hoe het kregelig bléef. En oké, ook de lekkerste dinerrecepten. Ik vertrek! De uitroeptekens zijn op. Ook die drie stellen waarbij het wél lukte. Hello Goodbye-met een extra dikke KerstSpecial. Nog meer? Blind zeg ik: alles van Robert ten Brink. Er ligt al een All you need-Special in de winkel, maar dat hoeft niet bij éen keer te blijven. En nu in de winkel: de achtste uitgave van Boer zoekt Vrouw. Met Riks in Canada. Olkes Wilde Westen. Het Zambia van Marc. En natuurlijk ook ‘boerenrecepten’ en toerisme, adverteerders, de mooiste plekken in eigen land (veel landerijen). En: ‘Hoe deal je met een geliefde uit een andere cultuur?’ En: ‘Muziek van Marco Borsato biedt de meeste steun bij liefdesverdriet’. Bereid de negende editie alvast maar voor! En de tiende. En nee, het woord ‘uitmelken’ hoor je mij niet zeggen.

2

Op de rand van truttig maar niet over de rand, dat is knap. Het maandblad Hart voor Dieren is én praktisch én emotioneel. Over de kater Tator: ‘Voor sommige schepsels valt het leven mee, voor anderen valt het vies tegen. Neem Tator, de drie jaar oude kater in dierenasiel Canina in Essen’ (Even onderbreken. Essen! Mede hierdoor blijkt, Hart voor Dieren/Ein Herz für Tiere is een internationaal blad dat in het Hollands ook in Nederland verschijnt. Maakt niet uit, kattenverdriet is kattenverdriet, hondenpoep is hondenpoep). ‘Tator was er zeer slecht aan toe toen hij afgelopen oktober in de opvang belandde: vijf afgebroken kiezen, de rug fiks beschadigd en een staartverlamming. Volgens de kliniek waren de verwondingen niet het gevolg van een aanrijding. Gelukkig is Tator inmiddels helemaal hersteld, al heeft het voorval hem zijn staart gekost’. Allemaal te lezen in de rubriek ‘Op zoek naar een gouden mandje’. (Over asielkatten en -honden die niet meteen de aandacht van de bezoekers weten te trekken). Emotie én informatie, want ook in Hart voor Dieren/Ein Herz für Tiere een dierenartsenrubriek, en een reportage over allerlei vormen van verzekering (Stel, je vriendin past een weekend op je hond, hond ontsnapt en veroorzaakt voor de deur van je vriendin een ernstig ongeluk. Verzekerd ja of nee?). En in het volgende nummer: interview met een deskundige krabpaalmaker. Allemaal in het meest aaibare blad van Nederland. En van Duitsland. En van België. 

450.000

Ik was  en ben bij veel jubileumnummers betrokken. Al een jaar van te voren ga je nadenken. Je wilt met je jubileum stunten maar dan zó stunten dat het je imago van je blad versterkt. Goede jubileumnummers zijn de overtreffende trap van de trap. Analyseer goed wat je ‘trap’ is. Niet gek doen om het gek doen, niet stunten vanwege (O, o kijk ons eens, kijk ons eens durven) de stunt. Voor Kerstnummers geldt hetzelfde. Kerstmis en jubilea openen deuren die anders potdicht blijven, voor een jubileum wil Maxima je wel te woord staan, in de zoveelste Playboy wil die of die eindelijk wel, voor de vijfhonderdste Esquire mag je exclusief naar de boerderij van Matthijs komen. Vogue komt ook met een geweldige overtreffende trap. Vijf jaar Vogue Nederland, oplage 65.000, 450.000 unieke bezoekers per maand. Dus feest! Topmodellen esthetisch naakt gefotografeerd door een topfotograaf. Mario Testino heeft Lady Di en Kate Moss op zijn cv en nu ook Doutzen en Lara Stone. ‘Dutch Love’. Natuurlijk vond het lanceringsdiner in het Rijksmuseum plaats, voor de Nachtwacht. Testino zegt: ‘I like clothes but I like what they tell me about a person even more’. Mario Testino, Topmodellen, Nachtwacht. De trap overtroffen! En je kunt honderd keer zeggen: ‘I like clothes’, maar Mario dacht ook: doe ze voor de jubileumcover maar even uit. Ook een soort overtreffende trap.