Rob’s Kiosk: Beschermen

Landschap Noord HollandIk ben donateur van de vereniging Landschap Noord-Holland(NH) en beschermer van de vereniging Zuid-Hollands Landschap (ZH). Wat het verschil is weet ik niet precies, in ieder geval krijg ik hun periodieke uitgaves. De voorjaarsnummers zijn uit. Dan blijkt wederom: NH doet aan tijdschriftmaken, ZH is soberder en deelt hoofdzakelijk mee. Maar de sfeer van de bladen en de insteek is hetzelfde: strijdbaar en genieten. Strijdbaar, want de natuur krijgt er overal van langs, nog veel meer dan we denken. Genieten, want wat is er toch nog veel te zien in onze provincie, zeker als je het wilt zien, zeker als je er op gewezen wordt.  Uit het voorwoord van ZH: ‘Toch is de lente wel degelijk in aantocht. Ik voel het als de zon op mijn gezicht schijnt’. En: ‘Win met uw mooiste natuurfoto’. In NH boswachter Jeroen Engelhart: ‘Waar ik nou gelukkig van word is als ik hier de eerste speenkruid zie bloeien. Dan weet ik dat de donkere tijd echt voorbij is’. En: ‘Inmiddels is iedereen vergeten dat de dichternarcis, de boerencrocus en de donkere ooievaarsbek eigenlijk exoten zijn’. Beide bladen vinden elkaar in ieder geval in het hoge beschermende gras van de grutto. Bij NH een grutto groot en fladderend op de cover(‘Weidevogels hebben altijd voorrang’), bij ZH zijn de eieren al uit en leer je: ‘Als de kuikens uit hun ei gekropen zijn, begint de kritieke fase. Is er genoeg voedsel, is er genoeg bescherming? In 2016 konden landelijk slechts 4000 jonge grutto’s in juli aan hun reis naar Afrika beginnen’. Hetzelfde geldt voor kieviten: ‘Onderzoek naar de overlevingskansen voor kievitkuikens’. Slimme vossen en domme maaiende boeren eisen hun tol. Ook in NH : onderzoek naar de paddentrek, de tocht van winterslaapplekkie naar het water is vol gevaren. De beide Landschapsverenigingen hebben(noodgedwongen) het heft in eigen hand genomen als het over aankoop van de gebieden gaat. ZH verwierf het landgoed Luistenbuul, een uniek stroomdalgraslandgebied langs de Lek. NH steunde de restauratie van buitenplaats Leyduin en werft fondsen voor een lekkende excursieboot van de Eilandspolder. Dus, zoals een blad van donateurs betaamt: ‘Als dank voor alle steun trakteren we op een fijne natuurbelevenis’. Bij elkaar twaalf suggesties, veel exclusieve vaartochten, wandelroutes en kinderactiviteiten.  Alleen op zondag 30 april is het Boske van Broekens geopend. Op zaterdag 22 april vanaf ’s ochtends 6 uur: wandeling door de stilte van natuurgebied Botgat bij Callantsoog. Zin om de trillers en rollers van de nachtegaal te horen?(En als je geluk hebt de vogel ook te zién) Naar de duinen van Oostvoorne! Wat ik zei: Strijdbaar&Genieten. Vooral in tijdschrift Landschap Noord-Holland is de mix aangenaam.

Citaten

‘Aart Staartjes als acteur? Fijn dat je op je ouwe dag kan laten zien dat je meer in je mars hebt dan boos worden op Ieniemienie’ (Harm Edens, Linda)
‘Die onbekommerde drift van Justin Kluivert, die voetbalt alsof hij nog helemaal niet weet dat hij diep ongelukkig zal worden’ (Nico Dijkshoorn, VI)
‘Maandelijks verwen ik ze met een beurtje in de wasbak’ (Marijke Helwegen over haar stukjes pruik, Linda)
‘Bij FC Groningen loopt een schaatser, een honkballer is de baas bij AZ, FC Heerenveen wordt gerund door een wielrenner. Straks wordt een darter nog de baas bij de KNVB’ (Johan Derksen, Voetbal Inside)
‘Ik dacht aan Bart, zoals haar toyboy heet en of hij enthousiast is over het bejaardenpornoboekje, dat ze van plan is uit te geven’ (Youp van ’t  Hek over Heleen van Royen, HPDeTijd)
‘Wil je het plezier in je leven terug? Seks helpt daarbij! Doe die hakken aan en wees vrouw’ (Patricia Paay, Weekend)