Rob’s Kiosk: Kroonjaar

Er wás er een jarig, hoera hoera: Willem-Alexander Claus George Ferdinand, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg werd vijftig jaar. ‘Kroonjaar’, heet dat bij iedereen en zeker bij een koning. Kroonjaar, dat betekent, ook op tijdschriftgebied: specials, bijlages, hoogtepunten, drama’s, ontwikkelingen. Ik blader door de speciale uitgave WA-50 (‘Portret van een koning’), honderd pagina’s dik. Een ‘portret’, zelfs een redelijk volledig portret van de jarige.

Hoe was het ook al weer vroeger? Willem-Alexander: ‘Ik vond mijzelf niet lastig. En mijn ouders vonden zichzelf niet lastig. Maar we vonden elkáar behoorlijk lastig’. Ja, zo kun je het ook zeggen. Ook had hij de reputatie van feestvierder: hij zong in cafés mee met André Hazes, bij grote sportsuccessen ging hij hossend over het veld. Samengevat: Prins Pils. Maar Prins Pils is serieus geworden, werd een toegewijd vader en echtgenoot. Zeker zo’n honderd mensen om hem heen, spelen daar een belangrijke rol in. (‘De 100 van Koning Willem-Alexander!). Alleen al de foto op bladzijde 91: de dertien Kamerheren. Dertien vijftig-plus mannen, dertien stropdassen. En dertien keer wijs, ga daar maar van uit. Van Prins Pils naar serieuze Koning.

Een greep uit de inhoud van WA-50. ‘The making of..Koning Willem Alexander’. ‘De huizen van Oranje’. ‘Thuis bij de Koning’. ‘De kleding van Willem Alexander’. ‘Zijn grote liefde: onze Koningin’. En: ‘De Kern, wie zijn de mensen die er achter de schermen voor zorgen dat het leven van de Koning der Nederlanden soepel verloopt?’ Om te beginnen adviseur mevrouw Pien Zaaijer, waar niemand om heen kan. Maar ook vaste chauffeur Maarten van Rossum(nee, dé Maarten van Rossem schrijf je anders). De meest tot de verbeelding sprekende functie aan het hof is die van ‘valet’. Vroeger simpelweg knecht. Een valet komt tot in de slaap-en badkamer, legt het ondergoed klaar, pakt de koffers in, en uit. Een valet weet hoe de Koning het liefst zijn bad neemt. De huidige valet heet meneer Vink. Meneer Vink strijkt, ‘bepaalt de kleding van de dag’, legt zelfs de manchetknopen klaar. Prins Bernhard liet zich elke dag wekken door zijn valet, met een glas lauw(?) bier en Mariachimuziek. Als Bernhard naakt uit het zwembad kwam, stond zijn valet met de handdoek klaar. De valet van Willem Alexander was de eerste die van het bestaan van Maxima op de hoogte was. Maar wat kan en kon die meneer Vink irritant lang zijn mond houden!

Iets uit het hoofdstuk ‘Kleding’? Obama had het slim opgelost. Schijnbaar had hij maar éen pak, in werkelijkheid waren het dertig dezelfde pakken. Willem-Alexander stemt veel af aan de aard van het bezoek, maar donkerblauw heeft het hoogste woord. Ook lees je: privé en informeel draagt Willem-Alexander nooit een stropdas. Wist alleen meneer Vink. Maar ook: op de salontafel in huis staat een porseleinen doosje met sigaretten. Wist alleen meneer Vink. En naast de stoel van Koningin ligt een rode afstandsbediening, een klein apparaatje waarmee ze het personeel kan waarschuwen. Meneer Vink bijvoorbeeld.

Citaten

‘Gelukkig hebben we een zuurstofdoorlatende relatie, dus af en toe laat hij me gaan. Naar de kroeg, naar de cougarcrèche, om een schattig babywelpje op te duikelen’ (Schrijfster Stella Bergsma, 43, over jongere mannen versieren, Linda)
‘Een beetje narcisme is artiesten sowieso niet vreemd en ik was geen uitzondering’ (Rob de Nijs, Nouveau)
‘Vaak wordt er op de man gespeeld of wordt hij Mussolini genoemd, zoals Johan Derksen deed’ (Peter R de Vries over Louis van Gaal, VI)
‘Voetballers in de Nederlandse competitie zijn de melaatsen van Europa. Niemand wil ze hebben’ (Robert de Boeck, ceo Antea, Quote)
‘Met deuren smijten als ik boos ben, kan ik heel goed. Mijn woede kan verschroeiend zijn’ (Wende Snijders, Psychologie)
‘Deze tips komen van een vrouw die, als ze niet bekend was, wegens leeftijd en kledingmaat waarschijnlijk zelf geen schijn van kans had op Tinder’ (Linda de Mol over ‘Tinder-tips’, Linda)