Rob’s Kiosk: Lady Diana, 20 jaar later

Twintig jaar geleden, op 31 augustus 1997, kwam prinses Diana om bij een auto-ongeluk. Het kan niemand deze maand ontgaan zijn. Specials bij de vrouwenbladen, televisie-series, prinses Diana op de cover van (ik telde ze) veertien tijdschriften tegelijk. Modebladen, gossipbladen, vrouwenbladen. Het blijft tot de verbeelding spreken: die mix van tragisch huwelijk, charismatische uitstraling en dramatisch einde. Ik zag de dikke (132 pagina’s) glossy special ‘Lady Diana 20 jaar later. Haar leven in beeld’. Covertekst: ‘Zij gaf liefde als nalatenschap’. Een special over Lady Diana maken is het makkelijkste wat er is, gelukkig hebben de makers dat ook beseft. Niet moeilijk doen, jongens: veeg alle beschikbare foto’s bij elkaar, plaats er een paar groot en hak je blad in twintig logische hoofdstukken. En alles goed bewaren, want over vijf jaar (‘Lady Diana 25 jaar later. Haar leven in beeld’)hebben we alle foto’s en alle teksten weer nodig. Zo is het nu eenmaal met glamour-iconen, voor Marilyn Monroe en Elvis Presley geldt hetzelfde. Maar voor er misverstanden ontstaan: ik zag een professioneel gemaakte prachtige special! Niet moeilijk doen als makkelijk al prachtig is. Ik noem de haar typerende hoofdstukken. ‘In de wieg gelegd voor prinses’. ‘Een vorstelijke romance’. ‘De brave echtgenote’. ‘Moederliefde’. ‘De kinderen’. ‘De sportieve prinses’. ‘Hartenkoningin’. ‘Showbizprinses’. ‘Het zonnestraaltje’. In het hoofdstuk ‘Een vorstelijke romance’ natuurlijk de foto van het beroemde ‘zwarte-jurk-moment’: Lady Diana stapt uit een limousine, strapless en decolleté, en veroorzaakt een ware flitslichtexplosie. De koninklijke biograaf Ingrid Sewart vatte het effect van dat moment samen: ‘Toen zij uit die limousine stapte, zagen we het beste seksuele spektakel sinds Assepoester haar versleten werkklompen inruilde voor de glazen muiltjes van haar prins’. Glamourfoto’s alom, maar ook Lady Diana in kogelvrij vest. Ook Lady Diana in Angola tussen de slachtoffers van landmijnen, de mooie langbenige prinses tussen zeven lachende soldaten, allen met eén been. Ook de foto van Diana met de kleine Mohammed Ashrif op schoot. Mohammed werd kaal na chemotherapie, Lady Diana legt haar handen liefdevol op zijn hoofdje. Logische special die logisch in elkaar zit.

CITATEN

Relaties
‘Mijn relaties met vrouwen, met vrienden en met zaken duren meestal niet langer dan twee, drie jaar. Er komt altijd een moment dat ik iets kapot moet maken. Dat is de enige constante factor in mijn leven(..)Op een gegeven moment, en dat heb ik lang met vrouwen gehad, ga je redeneren: ze zijn gewoon inwisselbaar. Niet dat ik nu nog zo denk, want ik heb een kind en ben heel gelukkig met mijn vriendin’.(Özcan Akyol, HP De Tijd)

Hostess
‘Nadat ik met flinke vertraging in Los Angeles aankwam, bleek ik mijn rijbewijs vergeten te hebben waardoor ik geen auto kon huren. Als troost wilde ik mijzelf trakteren op sushi en een cocktail. Dus ging ik met een taxi naar Nobu in Malibu. Daar word je door een hostess naar je tafeltje gebracht. Het moment waarop ik de hostess aankeek, was magisch. Zo’ n mooie vrouw! Nadat ze me naar mijn plek had gebracht, zat ik de hele tijd als een uil met mijn nek te draaien om nog maar een glimp van haar op te vangen. Tevergeefs, na anderhalf uur ging ik naar buiten zonder dat ik haar nog had gezien. Toen ik op mijn taxi stond te wachten, kwam ze ineens op me af lopen. Ze stelde zich voor als Priscilla en gaf me een briefje met haar telefoonnummer. Het leek in mijn hoofd wel of ik een uitzinnig orkest hoorde spelen. Ik was met stomheid geslagen(..)In april was onze ontmoeting twee jaar geleden. Ik ben nog steeds verliefd. Haar temperament zorgt voor een dynamiek die onze relatie spannend houdt(Liedjesschrijver Alan Clark, Linda)

Diva
Laatst is er al eens een man op haar pad gekomen. Imca: ‘Hij zag het met mij zitten. ‘Dan blijven wij wel in ons eigen huis wonen’, zei deze persoon, die naast het samen eten ook allerlei andere uitstapjes wilde ondernemen. Ik vond het in eerste instantie een prima plan. Naarmate ik er echter langer over nadacht, had ik zoiets van ‘Ik weet het niet’. Ik had sterk het vermoeden dat hij op mannen viel. Uiteindelijk is dat ook gebleken. Hij was een heerlijke nicht die een gezellige gesoigneerde vrouw aan zijn zijde wilde hebben!(..)Van Tinder moet Imca niets hebben. Nee, stel je voor dat ik dan met iemand op date ga. Als ik ergens ga zitten en die man komt kort na mij binnen, dan schrikt zo’n persoon zich wezenloos omdat hij met de bekende ‘oude diva’ Imca blijkt te hebben afgesproken’(Imca Marina, Party)

Schaamhaar
‘Ik had een keer een relatie met een man die ‘het vies-jammer’ vond dat ik mijn schaamhaar liet staan. Ik zei: nou, jij hebt het toch ook, probeer het dan zelf eens te scheren. Na een paar weken gaf hij toe dat het inderdaad een hoop werk was. ‘Ik laat het wel zitten’. Waarop ik antwoordde: haha, dan stop ik ook maar weer. Leuk hoor, zo’n Brazilian Wax, maar het kost je elke vier weken 43 euro. En het doet pijn’(Evelien Bruins, Linda)

GETAL

 

222.334

Ja, alles is online te vinden. Ook je hypotheek, ook je vermogen. Party stortte zich op de financiën van Milika Peterzon(v/h Hart van Nederland). Hersenbloeding gehad, nu hersteld en ook weer gelukkig in de liefde. Dus denkt gossipblad Party al ras: langzaam gaat de zon weer in haar leven schijnen, geldt dat ook voor haar financiën? Kop: ‘Heeft hersenbloeding Milika Peterzon ook financieel getroffen?’

De laatste cijfers van 2015 laten een negatief eigen vermogen zien van 222.334 euro. In 2014 bedroeg dat negatief eigen vermogen nog 204.000. En stond er in 2014 nog 200.000 op de bank, in 2015 is dit bedrag niet meer terug te vinden. Positief is dat Milika in haar bedrijf voor bijna 620.000 aan voorzieningen heeft staan. Het bedrag is wel met 30.000 afgenomen. En ze heeft een korte schuld op de balans staan van 18.000 euro. Milika kocht haar huis in 2004 voor 142.000 euro en heeft een hypotheek van 2 ton. Ook heeft ze haar huis een tijdje verhuurd voor 950 euro per maand.

ZELFPORTRET

Soms krijgt een blad een opfrisbeurt. ‘Restyling’ in vaktaal. Soms is het voor de lezers een verademing, soms merk je er niets van, is het alleen voor de nauwbetrokkenen waarneembaar. Opinieblad(ouderwets woord) HP/De Tijd schreeuwt van de daken dat er gerestyld is, gelukkig wordt eea in het voorwoord verduidelijkt. ‘Iets met andere letters’. Maar wat er ook veranderd is, ze zijn wel zo verstandig geweest om de interessantste rubriek van het blad in tact te laten. De rubriek ‘Zelfportret’. Als je gaat restylen is vraag éen: wat gaan we niét restylen, wat gaan we niét vervangen. Niet veranderen om het veranderen. In de rubriek ‘Zelfportret’ krijgt een hele of halve of kwart Bekende Nederlander een aantal zeer persoonlijke vragen. Denk aan: wanneer heeft u voor het laatst gehuild, wie wilt u nooit meer zien, welk leed heeft u anderen berokkend, waar schaamt u zich voor, aan wie ergert u zich, wat is uw grootste ondeugd. In aangepaste vorm kan zo’n rubriek in elk blad of elke krant. Sinds de start van de rubriek is de beroemdste vraag: Bent u monogaam? Sommigen zeggen gewoon ‘nee’. Sommigen zeggen gewoon ‘ja’. Maar vaak wordt er gekronkeld, vaag gedaan, gedraaid. Soms zegt iemand: ‘Daar geef ik geen antwoord op’. Ik las verleden jaar: ‘Daar hebben we afspraken over’. Een keer zei iemand: ‘Tja, monogaam, monogaam, wat bedoel je precies met monogaam?’ Schrijver Hafid Bouazza is deze keer de halve BN’er. Wat is uw grootste mislukking? ‘Dat ik geen dochter heb kunnen verwekken’. Wanneer heeft u voor het laatst gehuild? ‘Vorig jaar, na de dood van mijn  moeder’. Bent u monogaam? ‘Ik ben al vijf jaar vrijgezel. Daarvoor was ik niet monogaam’.