Rob’s Kiosk: Tina: géen wonder

Tina MagazineDe wonderen zijn de wereld nog niet uit: het meisjesblad Tina bestaat nog steeds! Sterker nog, het floreert en het viert deze maand een jubileum, vanaf 25 september wordt het 50-jarig bestaan gevierd. Je kunt eigenlijk niet meer zeggen: tijdschrift Tina. Tina is zoals zoveel andere bladen, van tijdschrift een ‘merk’ geworden. Merk Tina pakt uit! Op 15 oktober vindt de première plaats van Tina de Musical. Twee keer 1800 bezoekers in een bomvolle RAI. Daarna 100 voorstellingen in 70 theaters, door het hele land heen. De printoplage schommelt rond de 42.000, op YouTube heeft Tina 32.000 abonnees en op Instagram zo’n 120.000 volgers. Eind van de maand komen zo’n 28.000 meisjes naar het Tina Festival in attractiepark Duinrell. Shoppen en zwemmen en genieten van diverse Tina-vloggers. Waarom is het merk Tina still alive and kicking en verdwenen tijdschriften als Yes en Break Out? Tina doet niet modieus, doet niet te stoer, bleef dichtbij de doelgroep, leuke meiden van 10 jaar. Een paar zinnen uit het blad. ‘Juliette en Roos zijn besties voor altijd’. ‘Ook Snuffie de cavia leest Tina, net als Jane en Naomi’ (Foto van Snuffie snuffelend aan de Tina). Djula: ‘Op school mochten we op een warme middag spelen met water. Ik wilde een emmer water over twee jongens gooien, maar ik zwaaide te ver door en gooide ‘m over mijzelf heen. Ik was kletsnat en iedereen moest lachen’. Ook de Bekende Nederlanders in Tina zoeken de zoete zonzijde. Tara Hetharia (Spangas): ‘Vakantie vier ik in Nederland met vrienden en familie. Ik hou er van om in de avond buiten te zitten en gezellig te kletsen’. Zo is het maar net, Tara. In de strip Noortje gaat het wel héel erg ver. Noortje is gered uit zee door haar surfleraar, ligt op het strand, houdt zich bewusteloos en denkt: ‘Nu maar hopen dat hij mij probeert bij te brengen’. De subtitel van Tina luidt: ‘Altijd een feestje’. Gelukt! Elke pagina straalt dat uit, en dat lijkt me voor de makers een kwestie van professionele zelfbeheersing. Het is géen wonder dat Tina de wereld nog niet uit is. Het is doelgroepkennis. Zoals hoofdredactrice Joan Lommen zegt: ‘Aan tongzoenen wordt niet gedaan, want dat vinden ze vies’.

CITATEN

In bed

‘Nou was dat nou zo erg, vraag ik opgewekt aan mijn man terwijl ik van hem afrol. Ik voel me een beetje als een dominatrix, maar het doel heiligt de middelen; als ik mijn vent niet soms aan zijn haren mee naar boven sleur en op hem ga zitten, gebeurt er in de slaapkamer minder dan ik zou willen. Even voor de beeldvorming: ik ben niet bovengemiddeld onknap, ik ruik immer fris, ik doe niet aan zeester-seks maar ben juist hartstikke actief tussen de lakens. En als ik afga op de feedback van mijn wederhelft doe ik het best leuk in bed. Toch komt het regelmatig voor dat ik wil, en hij niet’(..)’Natuurlijk is seks niet de enige manier om intimiteit te creëren. Ik heb een Geestelijk Bijzonder Uitgebalanceerde Man die zegt dat hij het op sommige momenten net zo fijn vindt om tegen elkaar aan te liggen op de bank, en te knuffelen. Negen van de tien keer ben ik dat volledig met hem eens, want dat is ook fijn. Maar de tiende keer denk ik: Knuffelen, het is hier geen kinderboerderij, ik wil neuken’ (Journaliste Suus Ruis, Linda.)

Vreemd

Opvallend vond het tweetal het grote aantal andere Defenders (Land Rover Defender, een automerk. Red)dat ze tijdens hun roadtrip over het eiland zagen rijden. ‘Het mooie is, normaal zwaai je altijd naar andere Defender-rijders als je ze onderweg tegen komt. Dat deden wij op Ibiza dus ook, maar vrijwel niemand zwaaide terug. Heel vreemd! Tot we hoorden dat de meeste Defenders hier gewoon huurauto’s  zijn, met name verhuurd aan ‘glamourpoezen’. Die zijn natuurlijk helemaal niet op de hoogte van deze traditie’ (Erwin Smit, tijdschrift Ibiza)

Diana

Diana opperde bij Wayne (haar vriend, de danser Wayne Sleep) om haar echtgenoot te verrassen met een dansuitvoering. Nadat ze tijdens een uitvoering in het Royal Opera House uit de koninklijke loge was geglipt, veroorzaakte ze een sensatie toen ze ineens opkwam met Wayne en een moderne dans uitvoerde op ‘Uptown Girl’ van Billy Joël. Wayne: ‘Dansen was voor haar net zo natuurlijk als zwemmen voor een eend. Ik kon niet geloven hoe goed ze was, ze was te gek. We moesten acht keer terug komen voor applaus en ze wilde nóg een keer dansen, maar ik zei: ‘Nee, laat ze maar naar meer verlangen. Buig nu naar de koninklijke loge’. Ze zei: ‘Ik buig niet naar hem, hij is mijn maatje’. (Glossy Lady Diana, 20 jaar later)

Bloedbad

Hij liet duizenden mensen bruut vermoorden of verbannen, uit angst dat ze zijn positie zouden innemen. In Novgorod richtte hij een bloedbad aan. Hij liet de mannen martelen, waarna hij hun vrouwen en kinderen in de ijskoude rivier gooide. De stad werd geplunderd, en wie tegenstribbelde werd vermoord. Tijdens een ruzie in 1581 vermoordde de tsaar zijn zoon. (Antwoord op de vraag hoe tsaar Ivan IV aan zijn naam ‘Ivan de Verschrikkelijke’ kwam, Quest Historie).

Alcoholiste

‘Ze was laveloos dronken, ik hoorde het aan de geluiden die ze beneden in de keuken maakte. Daarna stommelde ze de trap op. Toen ze mijn kamer binnen kwam, zag ik dat ze een groot mes in haar handen had. Ik trok de dekens over mij heen. Ik hield me stil, ik deed net of ik sliep. Ze ging op de rand van mijn bed zitten. Mijn hart stond stil toen ze met haar dronkenmanstem zei: Kreng, ik steek je kapot. Op hetzelfde moment voelde ik hoe ze het mes op de deken zette. De punt voelde ik er doorheen op mijn borst. Ik dacht dat ze me ging vermoorden’. Loek Kessels (82), achter wie 25 jaar lang Story’s Mona schuil ging, huivert nog steeds als ze de herinnering aan haar moeder ophaalt. Het is een van de dramatische dieptepunten uit haar jeugd. Zelfs haar enige dochter Katinka (57) weet pas sinds een jaar wat haar moeder allemaal moest doormaken (…) ‘In mijn tienertijd is het pas tot mij doorgedrongen dat mijn moeder alcoholiste was’ (Story)

GETAL 

103,2

Blondjes dom? Integendeel. Vrouwen met van nature blond haar scoren bij IQ-tests gemiddeld 103,2 punten. Brunettes behalen 102,7 punten, roodharigen 101,2 en vrouwen met zwart haar 100,5. Hoe slim is een orang-oetan? Bij een IQ-test haalde Sandy uit de Apenheul een score van 75 punten. IQ-tests zijn zo samengesteld dat de gemiddeld behaalde score 100 punten is. En dan ook nog maar even geen nieuws: onze hersenen werken minder efficiënt wanneer we constant worden afgeleid. 1100 proefpersonen werden tijdens het maken van IQ-tests bestookt met mailtjes en telefoontjes. Ze scoorden gemiddeld 10 punten lager (Het Grote Breinboek, Psychologie Magazine).  

 

Mode-ramptoerisme

Paul Schulten is een Amsterdamse top-couturier. Hij geeft in Story en op televisie ongezouten commentaar op de kleding van Bekende Nederlanders. ‘Katja, ontsla je blinde adviseur!’-dat werk. In Story ‘behandelt’ hij elke week een stuk of acht outfits van een Bekende. Meestal zit er dan wel een topjurk tussen (een 10), Paul is af en toe de beroerdste niet, maar leuker om te lezen zijn de 6-jes en 5-jes. Heerlijk voor mode-ramptoeristen. Hij bekeek onlangs Noortje Herlaar. Over haar outfit: ‘Maar eerlijk gezegd vind ik alleen de rok mooi. De blouse is spuuglelijk met dat pofmouwtje. Hij is ook te groot voor haar’. Foto verder, bij een andere jurk: ‘Maar erg flatteus is het niet. Méters te lang. Eerlijk gezegd vind ik het een gemiste kans’. Twee foto’s verder, bij een japon: ’Een slecht zittende japon. Te lang en te weinig cup waardoor het decolleté naar voren ‘klapt’. Eigenlijk vind ik het een waardeloze outfit’. Bij een avondjurk: ‘Daar is die dagtas weer. Zo’n  tas hoort niet bij een avondjurk. En die ceintuur vind ik ook niet oké omdat de naad aan de voorkant zit. Helaas wat mij betreft een ‘bad fashion day’.

Dit waren citaten uit zijn gewone rubriek, dan moet zijn ‘Modemisser van de week’ nog komen. Deze keer Toprak Yalciner, bij sommigen bekend. Paul: ‘Het materiaal van deze jumpsuit doet erg goedkoop aan. Het kruis hangt te laag. Ik zie geen taille en de zakken schijnen door de stof heen.’