Rob’s Kiosk: Duizend strafregels? Niet erg

‘Vlieg jij straks in een auto?’ ‘Zó geef je hackers geen kans!’ ‘Waar komt energie vandaan?’ ‘Doe proefjes met Dylan Haegens’. Dat zijn de coverteksten. Snel naar de inhoud. ‘Kun je van zeewater ook drinkwater maken?’ ‘Wist je dat sommige planten en dieren licht geven?’ En zo gaat het maar door, in Quest Junior. Weetjes, verklaringen, nieuwtjes, eye openers. De junior-uitgave van het populair wetenschappelijke blad Quest zorgt op elke pagina voor ‘aha zit dat zo’ en junior-gespreksstof. Bijvoorbeeld: ‘In Pakistan is een restaurant waar je door ‘robo-obers’(robots, red) wordt bediend. Ze zeggen keurig ‘smakelijk eten’. Maar soms breken ze borden, want die stapelen ze niet netjes’. Bijvoorbeeld: ‘Deze robot kan jouw handschrift nabootsen. Handig als je voor straf strafregels moet schrijven. Dat kan hij beter, sneller en zonder mopperen’. Bijvoorbeeld: ‘In een liter benzine zit evenveel energie als in ruim honderd bruine boterhammen’. Even duizend boterhammen tanken. Quest is niet het enige en zeker niet het eerste tijdschrift dat met een jongere variant uitkomt. In de winkel ligt Jan-tje (van tijdschrift JAN), in de winkel ligt Voetbal International Junior en LindaMeiden bestaat ook al een tijdje. Zelfs het blad Vogels lanceerde Vogels Junior. Het paardenblad Penny, voor tienermeisjes, kwam met Penny Junior, voor nog kleinere meiden dus. National Geographic had het ook door: National Geographic Junior. Het geschiedenisblad Historia bracht Historia Junior uit: ‘Naar school gaan in Rome was geen pretje’. Quest Junior zorgt er voor dat je straks met een wijsneus aan tafel zit, of dat je zélf nog meer wijsneus wordt. Want het geheim van al die junior-uitgaves is dat ook senior ze interessant vindt en er veel van opsteekt. ‘Pap, weet je wat een boerderijflat is?’ ‘Ik weet er alles van, ik las het in jouw Quest Junior’.

CITATEN

Incident
‘En er was het kaartincident. In 1994 werd hij tijdens een partijtje poker om veel geld met maatje Rob Witschge en de Ajacieden Frank en Ronald de Boer betrapt op vals spelen bij Oranje. Ook dat zit aan hem vastgeplakt. John: ‘Iedereen van een jaar of vijftig heeft wel een smetje. Ik ben keihard afgestraft voor wat ik heb gedaan, en terecht. Het is een zwarte bladzijde in mijn carrière, ik heb op de blaren moeten zitten. Rob heb ik daarna een paar keer gesproken, we zijn on speaking terms als we elkaar tegenkomen. Met Ronald en Frank praat ik ook gewoon. Die jongens hebben hopelijk ingezien dat het eigenlijk niet bij mij paste’ (John de Wolf, tijdschrift Helden)

Wond
‘Ik keek naar mijn wond en dacht: goh, interessant, al die aderen en spieren’ (Jim Fallon, hoogleraar neurowetenschappen, Psychologie)

Moord
De Eindhovenaar Dennis Struijk had de laatste jaren een lichaam als een Emmenthaler-kaas. Gaten, overal gaten. Nog vorig jaar moest hij uitgebreid verpleegd worden voor een aanslag op zijn leven. En daarvoor was het ook minimaal twee keer bijna raak. Reden waarom hij doorgaans met een kogelvrij vest rondliep en camera’s rond zijn huis hing. In de late avond van donderdag 31 augustus valt dan eindelijk het fatale schot (Over de dodelijke aanslag op Dennis Struijk, Panorama)

Schijt
‘Spijt is wat de koe schijt. Voor de een is éen huwelijk al teveel. Ik had er van mij drie huwelijken geen willen missen. (–) Met alle drie mijn exen ben ik nog heel close. Welke vrouw kan dat nou zeggen? Ook mijn drie schoonfamilies spreek ik nog regelmatig, en niet alleen op begrafenissen. Ik ben een echt familiemens’ (Corry Konings, Story)

Verbannen
‘Sommige mensen zijn niet de moeite waard om nog éen woord aan vuil te maken. (–) Die man bestaat niet meer voor me. Iemand kan het ook te bont hebben gemaakt en daarmee voorgoed hebben afgedaan (–)Uit mijn herinnering wordt zo’n persoon dan verbannen. Ik weet niet eens meer hoe die man heet. Geloof het of niet, ik ben zelfs zijn naam vergeten, zover gaat zo’n verbanning(Corry Konings over haar laatste vriend, Story)

Geheime relatie
‘Dan het verhaal over die man in Spijkenisse, die tortellinesap smeerde aan zijn geslachtsorgaan, en zes weken later eindelijk, na 25 jaar proberen, een baby kon verwekken bij zijn uit Zaandam afkomstige vrouw. Dat de baby later een donkere huidskleur had, kon de man niet van zijn stuk brengen, in die zin dat hij redeneerde: tortellinisap is donkerbruin, dus dat mijn zoon ook donkerbruin is, is toch zeker niet meer dan normaal? Dat zijn vrouw een geheime relatie had met de bio-ingenieur N’Konko Zundi, dat wist hij niet’ (Herman Brusselmans over het wondermiddel tortellinisap, tijdschrift Helden)

Verdriet
‘Ik heb veel persoonlijke, intieme verhalen te horen gekregen over dierbaren die nét voor het kampioenschap overleden en wat voor verdriet dat dan gaf’ (Giovanni van Bronckhorst, trainer van Feyenoord, over het kampioenschap van Feyenoord, Panorama)

Seks
In een experiment dronken mannelijke fruitvliegjes die een blauwtje liepen bij hun vrouwelijk soortgenoten 4x zoveel alcohol als fruitvliegjes die wél seks hadden gehad. Volgens onderzoekers heeft alcohol eenzelfde belonend effect op het brein als seks (Psychologie)

GETAL

6
Ronald de Boer kreeg zijn zesde kind en zoals hij zelf zei, in dé bladen: ‘Eindelijk een jongen’. Ronald had al vijf dochters. Ronald: ‘Eindelijk kan ik mij verheugen op de zaterdagmorgen. Langs de lijn staan, als voetbalvader, en dan genieten als ‘t jochie bij de F-jes speelt’. En die vijf oudere dochters, Ronald? Kortom: het vrouwenvoetbal heeft nog een lange weg te gaan

KADER

Internationaal
Donald Duck is een internationaal blad. En Donald Duck is vrolijk, ‘een vrolijk weekblad’. In alle verhalen merk je dat, alle uitingen stralen hetzelfde uit. Zelfs..zelfs als je hoofdredactrice Joan Lommen een mail stuurt en zij op vakantie blijkt te zijn. Joan antwoordt in negen talen, ook in het Nederlands, ook in een dialect.

  • Bedankt voor je mailtje! Ik ben niet in Duckstad en dus niet per mail te bereiken.
  • Thanks for your e-mail. I am currently out of the office and will be back on the 13-9 will reply to your e-mail upon my return. For urgent matters please contact Maureen Dens.
  • Je suis en congé jusqu’au 13-9.Je répondrai à votre e-mail à mon retour.
  • No estoy aqui, pero alli. Hasta pronto! Adios amigos y amigas!
  • Tak for din email. Jeg er desværre ikke på kontoret i øjeblikket, så jeg kan først sende et svar når jeg er tilbage den 13-9 Drejer det sig om en hastesag, bedes du kontakte enten Ferdi Felderhof
  • Olen vuosilomalla ja palaan työpöydän ääreen maanantaina 13-9 Kiireellisissä asioissa ota yhteyttä Ferdi Felderhof. Sydanellisin terveisin!
  • Abwesenheitsnotiz : Danke für Ihre Nachricht. Ich bin am 13-9 wieder im Büro. Ihre Nachricht wird nicht gelesen. In dringenden Fällen erreichen Sie bitte Jetty Koster. Freundliche Grüße und Grüß Gott!
  • Ich bun d’r neet wies op zien mins 13-9 dus zoelang mot ge ut zonger mich doon. Wies den!
  • Ik hâldt der hjoed a deis mei op. Dan bin ik net hjirre! Mear hjiroer? Fraeg Jetty Koster. Oan’t sjens!