Rob’s Kiosk: Playboy

Hugh Hefner overleed, 91 jaar, en wie Hugh Hefner zegt, zegt Playboy, zegt playboy. Maar je doet hem te kort met simpel ‘champagne, bunny-harem, sultan op een landgoed van 6 hectare’. Zeg vooral ook Marilyn Monroe. Hefner, de bedenker van het blad Playboy, claimde in 1992 , toen de plek vrijkwam, voor 75.000 dollar een grafplek naast het graf van Marilyn Monroe. Want, zei hij: ‘Zij was de sleutel van het succes van het eerste nummer van Playboy’. In 1953 kocht Hefner voor 500 dollar een aantal naaktfoto’s van haar, op dat moment was ze een beginnend sterretje. Zijn allereerste Playboy, met een naakte bloedmooie Monroe op de cover, was een instant succes. Er waren jaren dat de Amerikaanse Playboy per maand 5 miljoen exemplaren verkocht.

Het is interessant om te onderzoeken waaróm sommige bladen in een bepaalde periode zijn ontstaan. Libelle ontstond in een tijd dat er veel behoefte was aan kennis op huishoudelijk gebied. Panorama ontstond in een tijd dat je nergens anders groot mooi beeld van rampen of unieke sportprestaties kon zien, ‘een panorama van’. Playboy knalde binnen in de 50-er jaren, in Playboy zag je wat je toen nergens anders zag: naakt. Kuis, maar toch. En het flauwe ‘Ik lees het blad voor de interviews’ is niet zomaar ontstaan: in Playboy stonden top-interviews met Fidel Castro en Woody Allen, stonden verhalen van Roald Dahl.

Het overlijden van Hefner houdt mij bezig omdat ik een paar jaar hoofdredacteur van de Hollandse Playboy ben geweest. Playboy was allang ingehaald, ook andere tijdschriften hadden ‘geweldige interviews’, naakte bunny-types zag je ondertussen overal, in print en op internet, en de nieuwste horloges stonden ook in Esquire. Bijna twee jaar lang deinde ik mee op het oude oersterke imago. Herhaaldelijk heb ik gemerkt, tot op de dag van vandaag, hoe krachtig de uitstraling van het blad, van het merk, is. Zeg Playboy en iedereen gaat glimmen. Ik lees wel eens columns voor en vertel dan over mijn bladenmakers-vak. Zes dagen geleden was het weer zover. Het werd me te kabbelend dus trok ik een beproefde joker: ‘Ja, ach, en ook nog bij Playboy gewerkt’. Hek-van-de-dam, tot in de rondvraag. Meent die man wat-ie zegt? Hij ziet er best keurig uit. Nog nooit was Wim van rij drie zo dicht bij een naakte Patricia Paay. Hoeveel krijgt ze betaald? Hoe lang duurt zo’n fotosessie? Bent u daar dan de hele dag bij? (Nee).

Verleden week bleek wederom: Hefner overleed maar hij zal nooit doodgaan. Leven in de brouwerij, tot in de kleinste zaaltjes. Bedankt joker Hugh. En geniet maar, daar naast Marilyn.