Rob’s Kiosk: Anti-kater Kerstontbijt

Kerstspecial Jamie‘Heel Holland’ bakt, zeker met Kerst. ‘Heel Holland’ gaat uit eten, zeker met Kerst. Maar de waarheid is dat het grootste gedeelte van ‘Heel Holland’ met Kerstmis gezellig thuis eet, of noem het voor de gelegenheid ‘dineren’. En dat ook de meeste schoonmoeders gewoon aan tafel zitten. En dat de meeste mensen ook nog steeds ‘gewoon’ rollade of kip op het menu hebben staan. Toch willen we wel iets feestelijks, iets extra’s doen, komend weekend. De bladen buiken uit: Kerstspecials bij Libelle en Margriet, de culinaire bladen driedubbeldik en nog méer over de top, de supermarktbladen/folders overvol en bovenop elke culi-rubriek staat een piek. Tja, en dan kun je niet om het blad Jamie heen. Zoals hij zelf zegt: ‘Dit is de tijd om je op je familie te richten, om samen te eten. In dit nummer veel kerstklassiekers en natuurlijk de beste foodtips’. En: ‘Kerst hoeft echt niet stressvol te zijn. Timing, organisatie en trucjes zijn echte lifesavers’. Ja, de kok is Engels. Hij beantwoordt voorin zijn blad vier belangrijkste Kerstvragen. ‘Met wat voor Kerstontbijt houdt het hele gezin het vol tot een late lunch? Jamie, samengevat: ‘Ga voor een mueslimix met wat clementinerasp, gedroogde cranberry’s en gehakte noten voor een feestelijke touch’. Andere vraag: ‘Ik wil met Kerstmis niet de hele dag in de keuken staan; welke voorbereidingen kan ik treffen voor een traditioneel diner zonder veel gedoe? Jamie, samengevat: ‘Een Kerstdiner zonder gedoe is haast niet mogelijk. Maar hou het bij éen superlekkere hoofdvleessoort en bereid de aardappels en de saus van te voren’. Vraag: ‘Wij houden altijd kaas over van ons kerstkaasplankje’. Jamie, zéer samengevat: ‘Tosti-ijzer!’ Vraag: ‘Bij ons staan er elk jaar dezelfde bijgerechten op tafel. Hoe breng ik wat variatie aan?’ Jamie, samengevat: ‘Mix en match binnen je eigen kookstijl’.

Maar natuurlijk in zijn blad ook meer dan honderd Kerstrecepten. Met opvallende invalshoeken: van lekker lui brunchen tot koken met kliekjes. Allemaal zeer praktisch, tot het  het anti-katerontbijt aan toe: Taco’s met gebakken avocado en zwarte bonen. En anders Michelada (Iets met limoenen én met bier).

Getal

5: Cosmopolitan analyseert Instagram
‘De grote grap is natuurlijk dat we allemaal dondersgoed weten dat Instagram een plakboek is waarin je vaak alleen iemands aller-allerbeste foto’s ziet, waar meestal ook nog aan gesleuteld is voordat ze zijn geüpload. Als je een onscherpe foto van een volkorenboterham met daarop een plak ham plaatst, heb je het concept-als je fanatieke Instagrammers moet geloven-immers totaal verkeerd begrepen. Vijf tips.

  • Volg je celebrity’s die op je zenuwen werken? Weg er mee.
  • Vriendinnen met foto’s waar je jeuk van krijgt? Skippen! (Wél even uitleggen)
  • Open maximaal drie keer per dag Instagram en maximaal tien minuten per keer.
  • Niet bij een foto blijven hangen waarvan je merkt dat het negatieve gedachtes oproept.
  • Maak het je missie om blij te worden van Instagram. Jouw leven, jouw feed.

‘En in het algemeen: als je de keuze hebt, ga niet voor waarheidsgetrouw. Ga voor optimaal. Want geef toe: ook al klaag je steen en been over die veel te knappe gymselfie van Yolanthe, toch houd je ook zelf je buik in als je probeert een Insta-waardig kiekje te maken. En gooi je er nog een filtertje over heen’.

(Alsof Cosmopolitan over zichzelf praat: Cosmo léeft van niet-waarheidsgetrouw zijn, alles in het blad is glimmender, mooier, opwindender, gezelliger, logischer, slimmer, zonniger, slanker, soepeler en lekkerder dan het leven-zelf. Dat is de formule)

Citaten

Shape
‘Het schijnt dat hij een personal coach, een personal cook, een personal trainer en een personal noem-maar-op heeft om hem in shape te houden’ (Over Mick Jagger)

Verdriet
‘Verdriet voel ik als precies dát waar ik bang voor ben, gebeurt. Dus als een geliefde me verlaat’ (Francine Oomen, ‘Hoe overleef ik’, Psychologie)

Vader
‘Als ik Sven schaatsbroer noem, dan is Gerard zeker mijn schaatsvader. Ik heb nog steeds goed contact met hem’ (Irene Wüst over oud-trainer Gerard Kemkers, tijdschrift Helden)

Hart
‘Ik moet onbedaarlijk lachen om de boekjes van Kees van Kooten. Het ligt heel dicht op ons allemaal. Over mijn werk zeg ik ook: ik doop mijn hart in mijn pen’ (Youp van ’t Hek, Psychologie)

Lachen
‘Ik haat tatoeages. Een relatie met een vrouw met tatoeages houdt in mijn vriendenkring geen stand. Er wordt gehakt van gemaakt. Iedereen moet het zelf weten maar mijn vrouw heeft geen tatoe. Ik val op klasse, niet op vegetarische yogi’s. Als ze ook nog bijgelovig zijn en naar een homeopaat gaan, dan ga ik helemaal lachen’ (Judoër Henk Grol over vrouwen, tijdschrift Helden)

Nee
‘Nee’ (ex-Ajaxtrainer Peter Bosz beantwoordt de vraag: Had je goed contact met Dennis Bergkamp? Tijdschrift Helden)

Armoede
‘Het hele gezin kwam op school douchen/Juf, waarom zat er geen cadeautje in mijn schoen? Ze durfde nooit iemand thuis uit te nodigen / Zijn gymschoenen waren twee maten te klein / Het schoolreisje betalen ze uit hun eigen spaarpot’ (Koppen boven het verhaal ‘Armoede in de klas’, Linda)

Shit
‘Peter Buwalda is de schrijver van éen roman, Bonita Avenue, waarvan 500.000 exemplaren verkocht werden, 495.000 lezers raakten niet voorbij bladzijde 35. En die andere vijfduizend lezers konden ook aan de shit die na bladzijde 35 komt geen touw vastknopen’ (Herman Brusselmans in zijn serie over overschatte mensen, Revu)

Kader

Afstand
‘Ik had op de toneelschool een buitenlandse leraar die ook aan vrouwen zat. Je denkt dan: het zal er wel bij horen. Ik heb me altijd voorgenomen dat ik, als ik les zou gaan geven, afstand tot mijn studenten zou houden. Bij al mijn leerlingen, variërend van Chantal Janzen en Nicolette van Dam tot Sylvie Meis, is dat vrij goed gelukt’. (Huud Stapel, Weekend)

Tollie
‘Mi boy Roston is een hele lijpe ballieman. Bij Real Madrid verdiende hij teveel doekie, alles is fissa. Hij stond met een barkie in zijn hand, de chickies vonden dat spang, waardoor hij zijn tollie teveel heeft gebruikt’ (Presentator Frank Evenblij legt bij Ziggo piekfijn uit waarom voetballer Royston Drenthe in Madrid mislukt is. Royston kwam niet meer bij)

Kleurrijk
Heel Holland Bakt is leuk, maar Great British Bake Off is beter. Hier hebben we het suffe Tussen Kunst en Kitsch, een slap aftreksel van The Antiques Roadshow. Frits Sissing! Daar zit toch geen leven in. Bij Matthijs van Nieuwkerk lijkt het soms of de gasten er ter meerdere eer en glorie van hemzelf zitten. We kijken nog wel eens naar Harry Mens omdat hij zó klungelig is dat het weer sympathiek is. Soms heeft hij aardige gasten, maar bij betweter Leon de Winter loop ik weg. Jammer dat Hiddema zich verbonden heeft aan die klier van een Thierry Baudet. Bij Robert ten Brink denk ik wel eens: o, hij moet zo nodig. Dat heb ik ook bij Bert van Leeuwen van Familiediner. Humberto Tan, zijn pakken zijn wel een beetje saai. Niemand durft zo kleurrijk te zijn als ik’ (Presentator/hotelier Willem Reiners, ‘Herrie in de duiventros’ met Herman den Blijker, kijkt kritisch tv, samen met zijn vrouw Jenny Scheepbouwer. VARA-gids)