Rob’s Kiosk: ‘Nieuwe’ gezinnen

Uit het voorwoord van de hoofdredacteur, Jojanneke Kronenburg: ‘Hoe kan het ook anders dan dat het thema van dit magazine ‘Nieuw’ is. Het is een nieuw magazine voor nieuwe gezinnen die ongetwijfeld, net als ik, veel nieuwe dingen in hun leven tegenkomen. Lees er alles over in dit eerste nummer van ‘STIEF’. En ook, Jojanneke: ‘Alles is anders. Er zijn zoveel nieuwe dingen op mijn pad gekomen. De aanleiding was mijn ontmoeting met Jeroen. Een nieuwe man in mijn leven. Maar daar bleef het niet bij. Al snel kwamen zijn kinderen erbij. Ik kreeg een nieuw huis door bij Jeroen te gaan wonen. Samen kochten we een nieuwe auto. Bovendien besloot ik om mijn werk om te gooien’. De helderheid en directheid van het voorwoord trekt door het hele blad. Duidelijke formule, duidelijke smaakvolle vormgeving. Een greep uit de onderwerpen: ‘Er kan nog meer bij’(Grote auto’s voor grote families), ‘Opgroeien met gescheiden ouders’(Daphne gaf er een positieve draai aan), ‘Liefde na de dood’(Klassieke stiefouders en hun gezin), ‘Hoe doen zij het?’(Drie ‘nieuwe’ gezinnen in beeld), ‘Hoe deal ik met verschillen in opvoeding?’ En in de rubriek Coachpraat: ‘Iedereen telt mee. Oók de ex’. De intro van de special ‘Opgeteld een heel gezin’: ‘Verliefd worden op een man die al kinderen heeft, het overkwam deze vrouwen. Toen de relatie sterk genoeg bleek, durfden ze het aan om een nieuw gezin te vormen’. Mandy, Thirza en Margreet komen aan het woord, relatietherapeute Sandra licht toe. Mandy: ‘Het gaat goed, maar achteraf zou ik het rustiger aan hebben gedaan’. Thirza: ‘Ik voelde me behoorlijk in het diepe gegooid’. Margreet: ‘Een voordeel van de stiefrelatie is dat je wat meer afstand hebt’. Sandra: ‘Het belangrijkste is dat er voor iedereen in dat systeem een plek is’. Stiefvader Jos in zijn column: ‘Kunnen ze wennen aan een andere man op de plek waar hun vader altijd zat?’ Veel emotie, maar ook veel nuchterheid, veel praktische oplossingen. Goed om te weten: ‘Juridisch gezien ben je pas stiefouder zodra je getrouwd bent met de biologische vader of moeder’. En ja, onder het treffende kopje ‘Gedoe’: ’De stiefmoeder van mijn kinderen koopt stomme kleren voor ze’. Ook serieus aandacht voor de ‘vergeten laag’ in het samengestelde gezin: de oma’s en opa’s. Uiteindelijk komen er ‘stiefkleinkinderen’, en zitten die op jou te wachten? Vaak niet. En wat een ander verhaal is: een relatie krijgen met een weduwe of weduwnaar met kinderen. Maar ook daar wordt nuchter en helder over gepraat in STIEF. De STIEF-doelgroep groeit en is ondertussen groot genoeg voor een ‘eigen’ tijdschrift. Zie de cijfers en getallen op bladzijde 49: ‘Ieder jaar komen er ruim 70.000 thuiswonende kinderen van gescheiden ouders bij’.

 

CITATEN

 

Spijt

‘Spijt heb ik niet snel, maar ik ben niet altijd trouw geweest. Dat had ik liever anders gedaan’ (Elfstedentocht-adviseur Piet Paulusma over ‘scheve schaats rijden’, Revu)

 

Rita

Zo’n 40.000 kinderen in Nederland slikken Ritalin. Het middel is vernoemd naar de vrouw van de ontdekker. Ze heette Rita, ze slikte het omdat ze er beter van ging tennissen’ (Linda)

 

Spuugzat

‘Ze zijn pas zes en zeven jaar maar ik heb nu al last van het lege-nestsyndroom. Ik zie hun lege kamers zo voor me. Gelukkig heeft de natuur daar de puberteit voor bedacht. Zodat je elkaar vanzelf spuugzat wordt’ (Tommy Wieringa over zijn kinderen, tijdschrift Present)

 

Jarretels

‘Mijn jarretels liggen te versloffen. Ik vind dat ik ze wel eens aan moet trekken omdat het iets toevoegt voor mijn vent. Maar hemel, wat onpraktisch, al die knoopjes’ (Susan Smit, Linda)

 

Sextape

‘Als een sextape met Bridget Maasland uitlekt, reageert men heel anders’ (Patricia Paay, Party)

 

Pipo’s

‘Toon Hermans kan vooraan ingedeeld worden in de onaanzienlijke stoet pipo’s die de humor een slechte naam hebben bezorgd’ (Herman Brusselmans, Revu)

 

Sinds

‘Sinds mijn hersenbloeding in 2014 zou ik graag mijn hoofd, of liever gezegd mijn hersens van vroeger weer terug willen hebben. Ik zou wakker willen worden en kunnen zeggen: ik heb zo naar gedroomd’ (Presentatrice Milika Peterzon, Story)

 

KADER

Die nacht

‘Dat was echt verschrikkelijk. Hij wilde niet scheiden. Hij wilde het huis niet uit. Dus in het begin na de scheiding is hij ook nog thuis gebleven. Het was zomer, mijn zussen waren met vakantie en hij sliep dan steeds in een van hun bedden. Maar op een gegeven moment waren we allemaal weer thuis. Toen zei mijn moeder dat hij dan maar in de huiskamer moest slapen, daar hebben we een campingbedje neergelegd. Die nacht is hij weggegaan en heeft hij zich verdronken’ (Heleen van Royen over de zelfmoord van haar vader, VaraGids)

 

De wereld vergaat

De wereld gaat ten onder! Al talloze malen kondigden profeten en goeroes het einde der tijden aan. Quest zette een paar data op een rij

 • Het jaar 1000
  Na éen millennium zou het voorbij zijn, dat staat in de Bijbel
 • Het jaar 1806
  De inwoners van het Engelse Leeds stonden wel open voor vreemde voortekenen. Er was een kip die eieren legde met de tekst ‘Christ is coming’.
 • Het jaar 1843
  Logisch. Analyseer het visioen van de profeet Daniël uit het gelijknamige Bijbelboek. Als je rekent vanaf het jaar 457 voor Christus zou je volgens zijn beweringen uitkomen op 1843 ná Christus
 • Het jaar 1997
  Komeet Hale-Bopp kondigt de eindtijd aan!
 • Het jaar 1999
  Nostradamus had vaak gelijk gekregen, hij voorspelde al in 1155 van alles over Napoleon en over de Tweede Wereldoorlog. Maar in 1999 kreeg hij geen gelijk, de wereld bleef draaien
 • Het jaar 2011
  Op basis van veel Bijbels speurwerk kwam de Engelse predikant Harold Camping tot de einddatum 21 mei 2011.
 • Het jaar 2012
  Om precies te zijn: 21 december 2012. Kijk simpelweg naar de Maya-kalender. Op 21/12/2012 liep deze af.

 

GETAL

10

Elsevier Weekblad zette de 10 duurste huizen van Nederland op een rij. Huizen die verkócht zijn.

 1. Koningin Astridboulevard 48, Noordwijk: 10.250.000 euro
 2. Koningslaan 30, Amsterdam: 8.300.000 euro
 3. Keizersgracht 706, Amsterdam: 8.250.000 euro
 4. Oosteinde 114, Voorburg: 7.200.000 euro
 5. Vogelenzangseweg 5, Aerdenhout: 6.500.000 euro
 6. Oranje Nassaulaan 40, Amsterdam: 6.300.000 euro
 7. Koningslaan 34, Amsterdam: 5.300.000 euro
 8. Prins Hendriklaan 49, Amsterdam: 5.000.000 euro
 9. Van Eeghenstraat 109, Amsterdam: 4.675.000 euro
 10. Andreas Schelfhoutstraat 39, Amsterdam: 4.600.000 euro

Makelaar De Ruiter, die het allerduurste huis (in Noordwijk) verkocht, somt op: pal aan het strand, binnenzwembad, bioscoop, sauna, lift, parkeerkelder, vijf badkamers. En een groot voordeel: het huis staat op een relatief klein perceel. Dus: ‘Je hoeft geen tuinmannen in dienst te nemen om de boel te onderhouden’.