Rob’s Kiosk: Op je gezondheid!

Je hebt het blad Men’s Health, al heel lang, met succes, dus het wachten was op Women’s Health. Bestaat ook al weer jaren. De coverteksten zeggen genoeg. ‘Het geheim van succes, in 4 stappen veerkrachtiger dan ooit’. ‘Scoor een toplijf, met fusion fitness: gewichten, boksen, yoga, mindfulness’. ‘Waarom je niet bang hoeft te zijn voor koolhydraten’. ‘Achttien tips&tricks voor de mooiste lentelippen’. Een goed lijf en een goed uiterlijk begint met ‘health’, met gezondheid. De subtitel van het blad luidt ‘Stralend het voorjaar in’. En elke keer een ‘schoolvoorbeeld van een goed lijf’ op de cover. Een sportlijf in sportkleding. De redactie is trots, en terecht, dat ze topvoetbalster Lieke Martens (nu FC Barcelona) als covermodel hebben kunnen strikken. Spannend hoor, helemaal naar Barcelona. Des te merkwaardiger dat je even je best moet doen om Lieke als zodanig te herkennen. Prima foto groot, de tekst ‘Lieke Martens’ klein. Nog wel een pijltje naar haar foto, zo van: kijk, dát is er. Nog wel groot de mededeling ‘Scoor’ vlak naast haar gezicht, maar dat slaat op iets anders. In het blad komt Lieke wél royaal aan bod. De Spaanse keuken, ligt die je goed? (Zéker). Moet je erg letten op wat je eet?(Geen kruidig eten). Heb je nog dromen? (Olympische Spelen). Verder in het blad heel veel health, in allerlei gedaantes, waarbij getallen als beproefde eyecatchers fungeren. Twintig (20) minuten extra slaap hebben vrouwen nodig ten opzichte van mannen. Drie (3) centimeter kan je taille toenemen in negen(9) jaar tijd als je dagelijks een light frisdrank achterover tikt. Vijf en dertig (35) minuten zouden zwangere vrouwen moeten sporten-drie (3) à vier (4) keer per week-om het risico op een spoedkeizersnede te vermijden. Gevoelig voor kramp? Vijftig (50) ml augurkensap vermindert kramp in tachtig (80) seconden indrukwekkend. Of anders: dertig (30) ml kersensap. Of anders: driehonderd(300) gram kabeljauw, twee (2) uur voordat je naar de gym gaat! Behoefte aan een boost qua geluksgevoel? Acht (8) dagelijkse porties fruit en groenten! Een ‘nieuw’ lichaam in slechts zes (6) stappen? Of: nog drie (3) crazy heftige workouts? Of: vier (4) manieren om je hormonen te regulieren! Last van GTA? (Gestrest Tijdens Aankomst). Vijf (5) tips om weer rustig te worden. En als je alles gehad hebt, als je alles geprobeerd hebt, als je van alles het gevoel hebt dat het weer niet geholpen heeft: doe de Ti Ta Tabata: ‘Tover je vet weg en word nog sterker met deze superefficiënte Tabata-workout. Tabata is al een paar jaar lang hét buzz-woord in de fitness-wereld. En met reden: het stimuleert onnavolgbaar de vetverbranding en verslindt zelfs vier en twintig (24) uur na je zweetsessie nog calorieën. Doe deze vier (4) oefeningen twintig (20) seconden zo snel mogelijk en pauzeer daarna tien (10) seconden. Liefst drie (3) keer per week!’ En helpt zelfs Tabata niet? Over 2 maanden is er een nieuwe boordevolle oergezonde Women’s Health. Twée.

 

KADER

Rennen

‘We zaten in het vliegtuig en Boris Becker zat in hetzelfde toestel. Hij was een grootheid in die tijd. Op het vliegveld van Tokio stond het zwart van de mensen. ‘Tjee, moet je kijken’, zei Gerard heel droog, ‘die komen allemaal voor die tennisser’. Maar die kwamen dus allemaal voor Gerard. We moesten echt rennen voor ons leven. Het was toen nog niet bekend dat hij van jongens houdt, dus al die Aziatische meiden vielen als een blok voor hem’(Jan van Doorn, oud-manager Gerard Joling, Privé)

 

Dwang

Wat gaat er om in het hoofd van iemand die twee dagen blijft zoeken naar een weggegooid stukje plakband? In maandblad Psychologie het verhaal ‘Leven met een dwangstoornis’. Psychiater Menno Oosterhof(Zelf heeft hij ook ‘dwang’): ‘Dwang is net zoiets als jeuk. Als het echt erg is, blijf je er aan denken en móet je krabben’. Hij zet de meest voorkomende vormen van ‘dwang’ op een rij.

  1. Smetvrees
  2. Niets kunnen weggooien
  3. Drang om te tellen
  4. Indringende voorstellingen van weerzinwekkend gedrag
  5. Controlezucht (Bijvoorbeeld terugrijden om te zien of je écht niemand hebt aangereden)

 

In Quest Historie het verhaal ‘Baby’s in de aanbieding’. Tot ver in de 20ste eeuw zag je oproepen als deze in de kranten.

  • Advertentie uit 1893: ‘KIND AANNEMEN. Eene moeder, niet meer in staat zelf voor haar kind te zorgen, wenscht van haar bijna éenjarig, gezond, mooi jongetje afstand te doen aan fatsoenlijke lieden.’
  • Advertentie uit 1934: ‘LIEF MEISJE’. Een vader, wiens vrouw is overleden, wil geheel afstand doen van Lief Meisje, drie weken oud. Br. Fr. No 2422, bureau dezer courant.’

 

CITATEN

Brei

‘In Den Haag gratis op te halen: uitgebreide breimachine’(Advertentie AD, Onze Taal)

 

Relatie

‘Realiseer je dat overspel een liefdesverhaal is, maar je vaste relatie een levensverhaal’(Relatie therapeut Esther Perel, Psychologie)

 

Aanstellerig

‘Ik word moe van die aanstellerige kleding. Belachelijke schoudervullingen! Ik heb meelij met degene die achter haar zat bij de voorstelling van Het Nationale Ballet waar ze dit dekbed droeg’(Couturier Paul Schulten over Chazia Mourali, Story)

 

Groter

‘Hoe groter je ziel, hoe meer mensen je zielsverwant kunnen zijn’(Happinez)

 

Café

‘Mijn begrafenis vindt plaats in Café Moeke Spijkstra’(Willibrord Fréquin, 76, zojuist volledig hersteld. Story)

 

Geluk

Zijn grote geluk was dat de dienstdoende vrijwilligers van de voetbalvereniging nét een EHBO-cursus achter de rug hadden en direct medische hulp konden verlenen. Bas werd geopereerd en heeft nu vijf by-passes(Over Bas Westerweel, ex van Babette van Veen, Story)

 

Beroep

Wat wilde je als kind graag worden? Jongens-top 5: topsporter, piloot, wetenschapper, advocaat, astronaut. Meisjes-top 5: lerares, dierenarts, journaliste, verpleegster, zangeres(Enquete LinkedIn)