Rob’s Kiosk: Thuis naar Frankrijk

Neem het tijdschrift ‘Leven in Frankrijk’ op schoot en je zit je aan de wijn, je eet een croissant en je hoort Julian Clerc. En zo hoort het ook. Landentijdschriften zijn voorprettijdschriften. ‘Leven in Frankrijk’ staat barstenvol ideeën. ‘Als je nou toch naar de Jura gaat, ga dan…’ ‘Als je nou toch naar Nice gaat, ga dan..’ Maar het slimste van het blad is het ‘persoonlijke’. Geen afstandelijke beschrijvingen, heel veel ideeën komen van ménsen, en ook nog eens van Hollanders, vaak van Hollanders die aldaar zijn gaan wonen.

Maarten en Eva van Dorst zijn geëmigreerd naar Midden-Frankrijk om zich te wijden aan hun passie voor Franse (oude) spullen. ‘Brocanteurs’. Ze verkopen een groot deel van deze curiosa in Nederland. Fietsjournalist Bert Sitters schreef een gids over de Vélodyssée, een prachtige fietsroute door het binnenland van Bretagne. De Nederlandse Gabi Bertram schreef ‘Betoverend Auvergne’, met heel veel verstopte winkeltjes die je in geen enkele andere reisgids ziet’(volgens Gabi). Alice Broeksma maakte ‘Weelderig Dordogne’, na het openluchttheater genieten in het restaurant van Madame Maleville. En wie wil er niet logeren in het hotel waar ook Edith Piaf vertoefde? Hotel Le Landemer, aan de kust van Normandië! De Nederlandse chef-kok Hendrik Jansen van der Sligte serveert Normandische gerechten.  We lezen over Lidewij van Wilgen, wijnmaker in de Languedoc op haar domein Terre des Dames. Of over Caspar Visser ’t Hooft, al bijna dertig jaar predikant in Frankrijk, schrijver van ‘Frankrijk in 50 fragmenten’. Caspar: ‘We hadden twee huisjes in de Dorrdogne waar we op vakantie gingen in de jaren zeventig. Heel primitief, met een wc buiten. Maar heerlijk’.

Nice: cultuur en casino, teenslippers en Chanel. Ex-inwoner Cathelijne van Vliet geeft persoonlijke tips voor de vele gezichten van de stad. Dáar kaas kopen, daar eten, daar logeren, daar aan de taart en neem vooral daar een ijsje. Cathelijne: ‘In de vroege morgen ruikt de stad naar zeepsop. Uit de gaten onder de stoeprand stroomt water dat riviertjes maakt in de straten. Duiven nemen een bad, winkeliers schrobben hun straatje’. We gaan door met het ‘persoonlijke’. Journaliste Renée Koudstaal woont in Parijs en geeft haar vijf ‘favorites du moment’. Naar de Jacques Bar voor geraffineerde Parijzenaars, al of niet op date! Vinologe Remke de Lange zegt: ‘Tijd voor rosé. De vrolijkst gekleurde wijn van allemaal heeft maar een klein zonnestraaltje nodig om te fonkelen’. Stefan de Vries, correspondent voor RTL-Nieuws, meldt over de hoge waterstand in Parijs, als Zeeuw doet dat hem niets. Ook uitgebreid in ‘Leven in Frankrijk’: Julien Clerc. Op leeftijd, maar nog steeds: wie de naam uitspreekt, hoort Frankrijk tintelen. Renée Koudstaal interviewde hem: ‘Zonder krullen, nog altijd hartenbreker’. Jos van der Burg vertelt welke Franse films je niet mag missen (’Jusqu’à la garde’). Joyce Berg tipt ‘Ma vie en rose’, van de schrijfster Annemie Struyf, die een jaar door Frankrijk trok. De Nederlandse bioloog en (vooral) avonturier Steven Weinberg reisde langs Frankrijks kleinste grensweggetjes. Hein Verdam praat over tweede huis opknappen (‘Een stapel dekzeilen binnen handbereik is handig’) en Marc Waltman vertelt waarom je beslist zijn huis bij de Pyreneeën moet kopen.

Thuis lekker naar Frankrijk, met Steven, Hein, Maarten, Eva, Renée, Caspar, Hendrik, Remke en Bert.

 

KADER

Gekkenwerk

‘Nú kan ik natuurlijk ook gemakkelijk zeggen dat ik sommige dingen in het verleden niet had moeten doen. Het programma ‘Surprise Surprise’ op SBS-6 met Do als presentatrice en mijn persoon in een bijrol had ik natuurlijk nóoit moeten doen. Dat lijkt me duidelijk. Ik heb absoluut niets tegen Do maar dit was uiteraard gekkenwerk. Dat hóorde niet. En toch deed ik het omdat ik zo graag met mijn gezicht op de buis wilde’(Henny Huisman zegt het nu ook zélf, Privé)

 

Niet zeuren

Patty Brard geeft advies in het weekblad Party, zoals vroeger Mona in Story en heel heel vroeger Lieve Lita in Libelle. Ze doet dat invoelend en serieus. Ze toont op tijd begrip en, een ver-a-de-ming, ze zegt af en toe: zeur niet zo, zo zit het leven in elkaar, kijk eerst eens naar jezelf, koningin Troela. Vaak houdt ze een spiegel voor. De onderwerpen en problematieken zijn niet van de zoetgevooisde kant, tere zieltjes, gevoelige muurbloempjes en korte lontjes kunnen beter een ander loket te zoeken(Of juist een keer niét! Eindelijk een keer niét!). Ik citeer de triggerende koppen boven de stukjes uit éen willekeurige aflevering van ‘Lieve Patty’. Over mijn lijk/Hij is niet erg complimenteus/Mijn internetdate wil niet afspreken/Ik mis mijn borst/Hij krijgt een kind met een ander.

 

Sylvie & de mannen

Sylvie Meis en de roddelbladen. Mannen. Scheidingen. Geruchten. Gelukkig zet Story het af en toe op een rij, steeds ge-updated. Overzicht 1997-2015, de laatste jaren worden nog uitgezocht, de minnaars spreken elkaar tegen.

 • 1997-1999: NAC-voetballer Maarten Atmodikoro
 • 2000: acteur Tim Immers
 • 2002: éen nachtje Zlatan Ibrahimovic
 • 2003-2012: Rafael van der Vaart
 • 2010: tussendoortje met Christian Polanc
 • 2010: nachten met Sébastien Jondeau
 • 2012: Balasz Vajta
 • 2013: Guillaume Zarka
 • 2013: tussendoortje Robin Thicke
 • 2013: Jared Moore
 • 2014: Luis Medina Y Abascal
 • 2015: Samuel Deutsch

 

Lichtpuntjes

Goed om paraat te hebben, in sombere gesprekken over oplagecijfers. Print heeft het overal moeilijk, ‘papier’ sleurt zich worstelend door deze internetjaren, met angst en vrezen worden elke drie maanden de nieuwe oplagecijfers afgewacht. Hoogste tijd voor de lichtpuntjes! Deze bladen laten een stijgende papieren oplage zien. De Groene Amsterdammer. Elsevier. Vrij Nederland. Foodies. Donald Duck Junior (plus 40%!). Beleggers Belangen. Gezond NU. Zo Zit Dat. Max magazine. Vogue. Mijn Geheim. Vrouw. Women’s Health. Vt Wonen.

 

CITATEN

17

Op 29 november 2017 had Nederland heel even 17.171.717. inwoners, 171.717 meer dan in maart 2016 (Linda). Misschien wel 17 maart.

 

Hup

‘Terwijl ik deze column schrijf hebben 69.000 koppels seks.Terwijl ik mijn best doe op een inhoudelijke column! Waar ik trouwens vóor ben: Ruzie? Hup, kleren uit!’ (Nicolette Kluijver, tijdschrift Wendy)

 

Stiekem

‘Die Diana! In plaats van te werken aan haar relatie met de vader van haar kind, zette zij haar zinnen op Ronald. Ze heeft me enorm op mijn ziel getrapt. Stiekem een verhouding beginnen met de man van je tante!!’ (Justine Pelmelay, samenwonend met Ronald, over haar lievelingsnichtje Diana. Story)

 

Nul

Met die hele MeToo-discussie heb ik zo zitten graven in mijn geheugen: ik moest met dat leven toch wel minstens éen MeToo aan mijn broek hebben hangen? Nul! Gek toch?’ (Leonie ter Braak, v/h Goeiemorgen Nederland presentatrice, nu SBS. Linda)

 

Verliefd

‘Ik raakte verliefd op John Leddy en Coen Flink toen we in De Kleine Waarheid speelden. Later zelfs op Jos Brink toen ik met hem in de musical Hello Dolly zat. Ik had dat nodig om mijn rol goed te kunnen spelen’. (Willeke Alberti, Story)

 

Missen

‘Ik mis de seks niet, het verliefd worden wél’ (Mariska van Kolck, al drie jaar single, Party)

 

Klippen

Eerder liep haar jarenlange relatie met verloofde Daan Schuurmans op de klippen. Narcisme! Jennifer: ‘Toen hij mijn ten huwelijk vroeg had ik eerder het idee dat hij zichzelf vroeg’ (Jennifer Hoffman, De Luizenmoeder, Story)