Rob’s Kiosk: Geen bruiloft maar feest

De subtitels van het blad RADAR+ zijn: ‘Haal het beste uit jezelf en uit je geld’ en ‘Daar heb je echt wat aan’. Dat klopt. Ten eerste: RADAR+ staat vol tips om het beste uit je geld te halen. Ten tweede: RADAR+ verpakt het op een vriendelijke niet betweterige manier, anders hou je het geen honderd pagina’s uit. Ook gewoon achterin het blad de rubriek ‘Klein Geluk’. Jaap: ‘Mijn eerste zondagse tocht van het seizoen op de racefiets met de mannen’. Nicole: ‘Mijn man appt me op een saaie dinsdagmorgen een groot, rood kloppend hart’. Ook gewoon in het blad: de reportage ‘Kom je spelen?’ Over (niet gestoorde) volwassen mannen en vrouwen ‘die spelen zoals vroeger’. Floris(43) hoelahoept. Pieter(39) doet aan improvisatietoneel. Marijke(29) geeft zeemeerminles. Ook in het blad de rubriek ‘Warme Douche’. Een Warme Douche is voor een bedrijf dat jou op een exceptionele manier heeft geholpen, een Koude Douche gaat naar.. precies. Deze maand zowaar geen Koude Douche! (Niet genoeg geresearcht). Wel een Warme Douche voor supermarkt Jumbo in Brielle, zij laten een ouderenbusje rijden(richting Jumbo, dat wel). Maar RADAR+ is er toch vooral voor de nuttige tips. De koophuizen zijn te duur, dus: ‘Met twintig anderen kochten we alle huizen aan éen kant van de straat’. Te mooi om te geloven maar echt gebeurd, in Haarlem. Andere truc, iets simpeler: ‘Bemiddelde ouders? Laat ze een huis kopen en huur dat dan van hen. Als je aan de eisen voldoet kun je vervolgens met huurtoeslag in de woning wonen. Is helemaal legaal’. Uit de rubriek ‘Alle beetjes helpen’: koop piepers bij de boer, ga met vrienden op vakantie, check je autobanden want als banden de juiste spanning hebben, rijd je zuiniger. O ja, wat mag dat kosten, een puur ‘groene’ tuin? Antwoord: voor de kosten hoef je het niet te laten. Met een budget van 150 euro kun je je tuin behoorlijk vergroenen: ga naar gratis Ruildagen, koop planten en struiken aan het eind van het seizoen, laat vrienden weten dat je wat anders in je tuin wilt opdat ze aan je denken als ze hun eigen tuin uitdunnen. En moet een bruiloft zó duur zijn? Nee. Tip-1: Een bruidsboeket, -taart, -catering of-auto kost een derde van de prijs als je het woord ‘bruiloft’ vervangt door ‘feest’ bij de leveranciers. Tip-2: Trouwen op maandag- en dinsdagochtend is in de meeste gemeenten gratis. Tip 3: Zet neefjes en nichtjes en buurtkinderen in voor garderobe, bediening en bardienst. Tip 4: Huur geen band maar een dj. Ook ergens in RADAR+ dé tip voor alle schuldproblemen. Anke(31) wordt geïnterviewd over haar financiële huishouding. Er zijn veel schulden bij haar ex en ze heeft een lening. Vraag: Hoe kom je aan het geld voor al die aflossingen? Antwoord: ‘Dat geld is er gewoon, straks’. Vraag: Hoe? Anke: ‘Dat weet ik niet. Het is juist de kunst om dat soort gedachten los te laten’. Anke heeft RADAR+ niet nodig.

Citaten
Baren
‘Goddank heb ik dat mogen meemaken, de geboorte van mijn kinderen. Als ik niet had mogen baren, was ik veel liever man geweest’(Belinda Meuldijk, Story)

Bekende
‘85% van de daders is een bekende uit de familie-of vriendenkring’(Over sexuele intimidatie, Linda)

Nerveus
Katja Schuurman: ‘Met Thijs maakt het idee van ‘voor eeuwig samen’ me helemaal niet nerveus’(Citaat uit 2006, ondertussen gescheiden. Tijdschrift JAN)

Ruimte
‘Later bleek dat hij vooral ruimte nodig had om uit te zoeken of het zou werken met zijn nieuwe vriendin’(De man van Marion Pauw wilde een proefscheiding, tijdschrift JAN)

Dating
’Blijf weg van datingsites. De onlineversie valt altijd tegen in real life’(Psychiater Bram Bakker, magazine Saar)

Bezorgd
‘Dat hadden ze er trouwens wel bij mogen vertellen voordat ik mijn kinderen kreeg. Dat je je leven lang bezorgd blijft. Mij pa zei altijd: Mi vada es su vida. Oftewel: mijn leven is jouw leven.(Belinda Meuldijk, Story)

Mama
‘Niks zo slecht voor seksuele lust als elkaar papa en mama noemen’(Goedele Liekens, tijdschrift Linda)

Waarom?
Zijn de spieren van dieren verzwakt na een winterslaap?/Wat vinden zilvervisjes zo fijn aan papier?/Heeft een boom er last van als er een klimop tegenaan groeit?/Waarom mag je eten niet in een geopend blik in de koelkast bewaren?/Wat gebeurt er in je spieren als ze moe worden?/Hoe weet je radio welk liedje gedraaid wordt?/Hoe vindt een robotgrasmaaier zijn laadstation?/Waarom hebben andere landen vaak maar éen Paasdag, Pinksterdag en Kerstdag?/Waarom mogen zwangere vrouwen niet in aanraking komen met een kattenbak?/Waarom is het lekker om op je rug gekrabbeld te worden?/Waarom verbruikt een oplader ook stroom als hij zonder telefoon in het stopcontact zit?/Waardoor hoor je een ambulance al van ver aankomen, maar is het geluid heel snel weg zodra hij voorbij is?/

Waarom, waarom, waarom. Waarom is de Vraag en Antwoord-rubriek in Quest zo populair? Omdat ze er steeds in slagen de juiste vragen te stellen.

Euthanasie
Hoe is het om euthanasie te plegen bij een patiënt? Vijf artsen vertellen in het blad Psychologie over een levensbeëindiging die ze nooit zullen vergeten. Boven de vijf verhalen de volgende koppen.

‘Zijn ogen vertelden me: het is genoeg geweest’/’Ik gaf hem een kus op zijn voorhoofd’/’Ik was er eigenlijk wel benieuwd naar’/’Of ik zijn zelfmoordpoging even wilde afmaken’/’Zes pubers vormden een erehaag’.

Sex
Hedy d’Ancona is 80 en haar man, kunstenaar Aat Veldhoen is 83. Ze hebben nog steeds seks. Hedy: ‘Je doet het natuurlijk niet meer zoals je het deed toen je jong was, maar ik vind dat je nog heel leuk kunt sexen als je oud bent. Schrijfster Nelleke Noordervliet(72) vindt seks ook nog steeds belangrijk, ook al ken je elkaar honderd jaar. ‘Je gaat niet meer van alles uitproberen en laat elkaar niet meer alle hoeken van de kamer zien. Dodelijk vermoeiend. Maar de intensiteit is er nog steeds. Dat blijft en dat is een zegening.’(Tijdschrift JAN)