BIN

Er zijn meer BIN’ers dan je denkt. Van Wieteke van Dort, Mei Li Vos, Sandra Reemer, Marion Bloem en Anneke Grönloh weten we het, zien we het. Riem Ramona Blue Diamond en Martin Schwab Baantjer. Allemaal BIN’ers, Bekende Indische Nederlanders. Ik geloof dat je BI mag zeggen, Bekende Indo, maar omdat ik geen Indo ben krijg ik dat niet uit mijn pen. Dinand Woesthof: ‘Indo, wat is dat nou? Dat was vroeger een scheldwoord’. Er is ook een categorie ‘niet op het eerste gezicht BIN’. Voetballer Johnny Heitinga, Jamai en Laurens Jan Brinkhorst, vroeger minister nu vader van. Het werkt aanstekelijk, vergeet de pop niet: Kane, Ernst Jansz, Xander de Buisonjé.

Heb ik toch maar allemaal paraat. Komt door Moesson, in Europa het grootste blad voor minderheden. Oplage 10.000, bereik 50.000. Het tijdschrift Moesson, ‘het Indisch maandblad sinds 1956’, vierde haar duizendste nummer zoals je een duizendste nummer moet vieren. Groot 1000 op de cover, oudste abonnees bezoeken, Moesson-medewerkers over hun mooiste Moesson-moment, de mooiste covers laten zien en een essay van founder Tjalie Robinson. Moesson doet fors aan celebrity endorsement, zoals ze zelf uitleggen: het inzetten van Bekenden om aandacht te genereren, het inzetten van BIN’ers dus. Er is ruime keus, maar tenslotte kun je niet om hem heen: Emiel Ratelband. Ja, je kunt er wél om heen: op de cover van de bewuste Moesson alleen een babyfoto, altijd goed, van wie dan ook, met groot de kreet: Tsjakkaaa! Monique Klemann: ‘Wat me opvalt aan Indische mensen is dat ze altijd zo beschaafd zijn, je ziet ze nooit op de voorgrond’. Tsjakkaaa. En natuurlijk een keer op de Moesson-cover: Petra Verkaik. Petra Verkaik? Behoorlijk BIN alhoewel we de naam niet kennen. Gaat het ook niet om. ‘They always want to put me in a jaccuzzi’. Petra heeft het record ‘meest gefotografeerd Nederlandse Playboy-model’.
De kern van Moesson is: familieblad. Bij de inhoud staat: ‘1000 keer Moesson, 1000 keer met liefde gemaakt’. Die liefde is op elke pagina aanwezig. Je ruikt de Babi Taoco, je hoort door alles heen de gamelan. Daar komen we vandaan, dat bindt ons. Ja, Boudewijn de Groot is ook Indo, Jamai ook. Het sentiment wordt gevoed in allerlei columns en rubrieken en aanbiedingen. Mooi: bij de inhoud een woordje van mevrouw Lilian Ducelle (1919), ooit scherp en berucht, weduwe van Tjalie Robinson. Ze verontschuldigt zich dat ze geen bijdrage kan leveren, wegens hoge leeftijd. Mooi: hoofdredactrice Marjolein van Asdonck (beetje BIN) die in haar voorwoord refereert aan haar overovergrootvader, hij werd op zijn zevende bij het corps pupillen van het KNIL ingelijfd. En natuurlijk heel veel boekaanbiedingen: ‘Ver van Familie’, ‘Het land van mijn ouders’. Te huur: ‘4 pers. bungalow in Jasri, Oost Bali’. Niet vergeten, binnenkort de 25e Vogelkopreunie.
Wat ook de family-bladformule versterkt: veel mensen aan het woord, veel heimwee-emotie, weinig lange beschouwingen. Moesson weet wat men graag leest. Oprichter Tjalie Robinson zei ooit: ‘Laat je niet weg-assimileren’. Dus Moesson, kijk uit. Want op het gebied van bladen maken en jubileum vieren zijn jullie behoorlijk geassimileerd, hartstikke Hollands. Extra, extra, mooie aanbieding, groot getal op de cover, groot feest, Mark Rutte als spreker, videoboodschappen, leuke handgeschreven toevoegingen, nieuwe columnist. Maar je kunt dat ook gewoon professioneel noemen. Op naar de volgende 1000, zei elke spreker. Nieuwe BIN’ers genoeg.
Covertip: Ranomi Kromowidjojo is een heel klein beetje Javaans.