Optimisme

Go Ahead. Snoop Dogg. Ode.

En toen veranderde de naam. Kan zinvol zijn, soms. Prinses Marijke werd Prinses Christina, over de grens was Marijke 'te gewoon'. Voetbalclub Go Ahead werd Go Ahead Eagles, een adelaar is agressief begrijp je, ben je op voorhand al wat geïntimideerd. Voetbalclub FC Zwolle promoveerde verleden jaar, dus werd in de feestroes het woord PEC uit het museum gehaald, vanaf toen PEC Zwolle. Het heeft geholpen. Rapper Snoop Dogg veranderde inhoudelijk, ging de reggaekant op, zijn naam veranderde in Snoop Lion.

Een formulewijziging, al is het maar een inhoudelijke accentverlegging legitimeert een naamswijziging. Maar zelden gebeurt het bij tijdschriften uit luxe. En zelden redt het levens.

Het blad Miljonair heet nu LXRY. Het woord Miljonair valt in 2013 niet zo goed, maar van LXRY zullen net zo weinig exemplaren worden verkocht. Tijdschrift Grasduinen heet al anderhalf jaar Roots. Ook over natuur, 'iets meer de diepte in', 'iets meer roots'. Maar ook Roots zal het niet redden, ingehaald door allerlei prachtige gratis natuurbladen. De glossy Living werd, reeds stuiptrekkend, opeens Liv genoemd. Meteen onherkenbaar voor iedereen, kort daarna opgeheven. Soms zijn tijdschriften zó klein dat je geruisloos van naam zou kunnen veranderen. Bijna niemand is blij of boos want het viel bijna niemand op. Bij het vijftigplusblad Midi ('midi in het leven') werd een geruisloze naamswijziging serieus overwogen. Maar opeens bleek het blad al echt terminaal. Tijdschrift Tuinieren werd Tuin&Co, moderner, maar klein bleef klein, dus vanaf deze maand heet het weer Tuinieren.

Tijdelijk een andere naam kan ook, om een verandering te benadrukken. Het blad Viva heette indertijd een half jaar lang Nieuwe Viva. Er was veel vernieuwd en de afvalligen van de laatste jaren werden vanaf de cover ook taalkundig verleid. 'Hé, niéuwe Viva? Vooruit ik pak mijn oude liefde nog een keertje op. Give it a chance. Wie weet hebben ze naar mij geluisterd'. Revu werd Nieuwe Revu werd weer officieus Revu. Panorama heette ooit twee maanden Nieuwe Panorama.

C1_0313NL-Cover The Optimist

En vanaf overmorgen bestaat het blad Ode niet meer. Het blad bestaat nog wel maar het heet dan The Optimist. Na achttien jaar een naamswijziging. Geen Prinses Christina-actie, geen Go Ahead Eagles-gedoe. Snoop Dogg komt nog het dichtste bij. Meer accent op concreet optimisme, een 'ode aan' is niet meer genoeg. In het voorwoord: 'Zonder optimisme gaat het niet lukken'. Halverwege het blad: 'Waarom optimisme leidt tot meer gezondheid'. Verderop nog twee keer een verhaal over optimisme. Tijdens het lezen begon iemand in mij om de rubriek 'De pessimist' te schreeuwen, al is het maar één pagina, op een vaste plek achterin.

Wat Ode zorgvuldig heeft gedaan: de lezer voorbereiden. Uw Ode wordt The Optimist, je kunt het niet duidelijk genoeg zeggen. Ook op de nieuwe eerste cover: v/h Ode. Ook in het voorwoord. Ook in het begeleidende schrijven. Een van de verhalen in The Optimist v/h Ode: 'De relatie tussen optimisme en succes'.

Met ontzettend veel optimisme volgen we de naamsverandering.