6-1

coverDrie onderwerpen uit vrouwenbladen van de laatste tijd: ‘Dit vind ik spannend aan een vrouw’, zeven vrouwen door zeven vrouwelijke fotografen geportretteerd, interview met Iraanse vrouw die noodgedwongen ‘geheim lesbisch is’, dé 25 Parijse gay-topics, voor mannen én voor vrouwen.

In hetero-Viva, in veel glossy’s, ja zelfs af en toe in Libelle staan lesbo-georiënteerde reportages. Vaker dan je denkt. Een van de redenen dat er zo weinig specifiek op lesbische vrouwen gerichte tijdschriften zijn. Alleen eigenlijk het blad Zij aan Zij. Daarnaast, hoera er is nog keus, is er voor jongeren (m/v) het blad Expreszo (Expres zo? Waarom het blad zo heet, begrijp ik ook niet. Men kon niet van de woordspeling afblijven.)

Er zijn veel meer gay-publieksbladen voor mannen dan voor vrouwen. Voor mannen: FERRY Menly Magazine, L’Homo, Gay&Night, Gay News, Winq, Gay Krant.

Mannen-vrouwen: 6-1. Ra ra. Een van de redenen: de reguliere vrouwenbladen schromen niet om, in tegenstelling tot alle mannenglossy’s, gay-items groot te brengen. Als je Viva een jaar volgt, kom je ‘alles’ tegen. Pak ook nog wat glossy’s mee, af en toe LINDA of Opzij en alle wenken worden bediend. In Panorama ‘Dat vind ik spannend aan een man’ of ‘Zeven mannen door zeven fotografen geportretteerd’? Never. Zoiets lult niet lekker, op de tribune. Een andere reden: vrouwen hoeven niet zo.

De studenten Thomas de Heide en Saskia Geurds komen ook tot die conclusies in hun afstudeerproject. En voegen toe: vrouwen hebben minder te besteden en zijn dus minder interessant voor adverteerders. Vrouwen hebben minder de neiging zich als zodanig te manifesteren. Homo-mannen kennen meer subculturen (bears, leather) en bij elke subcultuur ‘hoort’ een blad, minstens een site. Mannen voelen zich eerder gediscrimineerd dan vrouwen, wórden ook meer gediscrimineerd (96 procent van de aangiftes komt van mannen) en een tijdschrift geeft steun. En simpel: er zijn meer homoseksuele mannen dan vrouwen, de doelgroep is groter. Ook in het buitenland zie je dezelfde 6-1. De stand in Nederland verandert nog even niet, de Gay Krant is net een echt tijdschrift: hommeles in de exploitering maar na 34 jaar met fanfare een doorstart.

Mooie cover! Een woordspeling die net kan: ‘Spelen op glad ijs’. Sotsji, schaatsen, weet je wel. Beeld: de vijf Olympische ringen als handboeien. Bij een sober verhaal over roze senioren: ‘Freud heeft het veel over penisnijd, ik ben meer van de voorhuidnijd’. Essay over de ‘Zwarte Man’: ‘Kijken witte mensen inmiddels al voorbij het zwarte geslachtsdeel’? Antwoord: nee. Voor het beeld de Antwerpen Pride: same sex ballroom dancing. Ook: transgenders in India en Stephan Sanders die stoffig is geworden. Serieuze columns, onder andere van Boris Dittrich: ‘Camiel Eurlings kan het!’

Maar, elke tijdschriftmaker moet zich in 2013 afvragen: is mijn blad onderscheidend, qua inhoud en qua vorm? Doen we iets wat je niet op een site kan vinden en niet in een landelijke weekendkrant? Wik en weeg door! Want ondanks de tussenkop ‘ass-rimmers’ is de doorstart te keurig, te braaf, en vooral niet onderscheidend genoeg. De 5-1 blijft dreigen.

Rob van Vuure is bladendokter van Nederland, columnist van de Volkskrant én creatief directeur van ZB. Iedere twee weken lees je hier zijn nieuwste column. Neem voor meer informatie contact op met rob@zbcom.nl.