Rob’s Kiosk: Namen

tijdschriften2Alle tijdschriften hebben een naam. Daar is soms maanden over nagedacht, soms maar een half minuutje. Ik heb vaak hele dagen met een gespecialiseerd bureau over namen van nieuw te lanceren tijdschriften gebrainstormd, vaak zonder top-resultaat. Tenslotte kom je op de naam A uit. Meen je dat? A? Versta ik het goed? Niemand staat te juichen, tot zes dagen later een stagiaire tijdens de lunch achteloos zegt: nee, het moet niet A gaan heten, waarom noemen we het niet B? Geweldig! B! Natuurlijk! Het blad ging B heten. Ik wil maar zeggen: men doet niet zomaar wat.

Panorama was honderd jaar geleden een grootformaat gezinsweekblad, fotografie op dubbele pagina’s: Olympische Spelen, overstromingen, oorlogen, branden. Er was nog geen televisie, er was nog geen film, dagbladen deden weinig met foto’s. Panorama voorzag in een behoefte, dichter bij de werkelijkheid kon je niet komen. De naam Panorama was dus goed gekozen: panoramische foto’s, panoramische vergezichten. Later had je concurrent Revu, voor ‘een revue der gebeurtenissen’. Toen de bladformule werd omgegooid, veel niéuwe elementen, ging het Nieuwe Revu heten. Het maandblad Plus is voor 70-plussers, de concurrent heet Zin, 70-plussers hebben nog zin in van alles. In Privé kom je dingen tegen die eigenlijk privé moesten blijven, het blad Story maakt er graag een story van. Happinez, daar word je in alle sereniteit happy van, de bedenkster heet Inez. Weinigen kennen het dikke blad DUF, éen ding is zeker: de inhoud is het omgekeerde van duf, het spettert aan alle kanten. Santé, dat moet wel over gezondheid gaan. Het kan nóg gezonder dus de concurrent kwam met tijdschrift TopSanté. En waar gaat het blad Zeeland over? Zeeland! Het blad Friesland? Friesland! Het blad Bonsai? Over bonsai-boompjes. Het tijdschrift Linda? Ook over die naam was geen discussie. Het blad Rik? Nee, dat noemen we Felderhof. Een chique vrouwenglossy geef je een chique vrouwennaam: Marie Claire.  AutoWeek: elke week over auto’s. Tijdschrift 100%NL, als dat niet puur Hollands is. Tijdschrift Mens&Gevoelens van Paul Haenen: veel mens en gevoelens. Het blad Scènes gaat over theater. Tijdschrift Onze Taal over onze taal. BeauMonde boordevol ‘beau monde’. Voetbal International laat met de naam zien dat het ook over de grens kijkt. Voetbal Inside zegt: hier moet je zijn voor de inside-verhalen. Het voetbalcultuurblad Staantribune gaat over de tijd dat er nog staantribunes waren. Het nieuwe designblad WOTH denkt: dan begrijpen ze ons maar niet, meteen. Over WOnderful THings. Dagblad Trouw ontstond in de oorlog, Vrij Nederland ook. Logische namen. De Telegraaf werd bedacht toen al het nieuws ook nog via een telegraaf werd verzonden. Tot slot nog twee ‘logische’ namen: Libelle en Margriet. Nee, niét logisch. De naam van het insect is ‘libel’, de bedenker van het tijdschrift Libelle(1934) had gestudeerd en wist dat ‘libelle’ in het latijn pamflet betekende, of boekje. En concurrent Margriet? Margriet startte in 1938. Oei, een naam! Niks bloemetje, niks prinses Margriet(werd later geboren), niks gespecialiseerd bureau. Het is simpel: de lievelings-kleindochter van de oprichter heette Margriet.

Citaten

‘Dat doet hij niet. ‘Wat een zeikerd’, dát gaat hij zeggen’ (Catherine Keyl over Jan Slagter op de vraag of de omroepbaas haar nog een aanbod gaat doen, Privé)
‘Of ik bewust geen kinderen heb? Ja, natuurlijk, waar zie je me voor aan?’ (Midas Dekkers, Lotje&Co, blad voor meervoudig gehandicapte kinderen)
‘Meer dan 600 pagina’s die gevuld zijn met doorgaans korte zinnen die kopje-onder gaan in een oceaan van nietszeggende herhalingen’ (Recensent Arie Storm over ‘Onze oom’, boek van Arnon Grunberg, HPDe Tijd)
‘Een slippertje is niet meteen einde verhaal, maar als hij echt mijn hart breekt.’ (Yolanthe, van Wesley, magazine Vrouw-glossy)
‘Ik ben wel eens stiekem met de auto van mijn moeder naar België  gereden, om daar te gaan stappen-en ik had nog geen rijbewijs’ (Sophie Hilbrand, HPDe Tijd)
‘Als Tijl Beckand het niet meer weet, kent hij nog wel een grap over de tieten van Patty Brard’ (Patty Brard, Weekend)