Rob’s Kiosk: Ha fijn, mijn brein
Het blad Psychologie deed wat elk blad kan doen maar niet doet. Bundel eens in de zoveel tijd je beste verhalen die op een bepaald thema eerder op je pagina’s zijn gepubliceerd. Voor sommige lezers zijn de verhalen toch nog nieuw, bovendien lezen veel lezers graag iets voor de tweede keer. Toe maar, Voetbal International, bundel je verhalen over missers en idiote transfers. Toe maar Libelle, bundel de verhalen over scheiden en wat blijkt na twee jaar met een ander weer oeverloos gelukkig. Toe maar Story, bundel in december de verhalen over de in het afgelopen jaar gestorven BN’ers, over de gescheiden BN’ers (dubbeldik), of over alle baby’s van BN’ers. Toe maar Panorama, bundel de spectaculairste moordverhalen. Psychologie bundelde de verhalen over het brein. Twee kenmerkende uiteenlopende citaten uit de special Het Grote Breinboek. Uit het verhaal van Daniëlle Poots en uit het verhaal van mevrouw C.W. Daniëlle Poots (v/h politieagente): ‘Ik liep al anderhalve week rond met de vreselijkste hoofdpijn voor ik de juiste diagnose kreeg en opgenomen werd. Na een week in het ziekenhuis mocht ik naar huis, de neuroloog zei dat ik alles gewoon mocht doen. Maar toen ik thuis kwam ging het helemaal niet goed, alles kwam terug. Alleen het opstaan was al een hel. Achteraf bleek ik een sinustrombose te hebben gehad, dat is een aantal graden erger dan hoofdpijn of migraine. In het kleine wereldje waarin ik nu leef, gaat het goed’.
Mevrouw C.W werd vanaf haar 43e regelmatig ’s nachts wakker met het gevoel dat ze op dat moment seks had. De daaropvolgende jaren deed zich dat ook overdag voor, om te eindigen in aanvallen waarbij ze tijdelijk niet kon praten. Na serieuze onderzoeken werd besloten tot bestraling van haar eierstokken. Desondanks werden de aanvallen heviger. Dr Erickson begon te vermoeden dat de seksuele gevoelens van de vrouw niet uit haar eierstokken kwamen, maar uit haar hoofd. Toen artsen haar schedel lichtten, ontdekten ze een tumor die tegen haar brein aan drukte. Met de verwijdering van de tumor verdween ook de veronderstelde nymfomanie als sneeuw voor de zon.
Bijna in elk regulier nummer van maandblad Psychologie staat wel een ‘brein-onderwerp’. Wat heeft er tenslotte niét met onze hersens te maken? Slapen, carrière maken, creatief denken, waarom je sommige herinneringen vergeet, hoe je het kinderbrein kan stimuleren, het muzikale brein en een evolutionair psycholoog die uitlegt: ‘Werken voor een baas is niet natuurlijk’. Besef dat.
CITATEN
Dronken
‘Privé maakte de beauty uit Geldrop er een chaos van, veroorzaakt door een serieus drankprobleem. ’Ik ben compleet alcoholist’, biechtte ze in 2009 op. ‘Naar rehab gaan is de beste beslissing die ik ooit genomen heb’, aldus Lara, die van zichzelf walgde als zij in beschonken toestand was. ‘Als ik dronken was, vond ik het fantastisch om mensen een klap te verkopen’. Eenmaal gestopt met de drank, vond zij het geluk in de liefde bij de Britse komiek David Williams. David kampte echter met depressies en een drankprobleem. (Over topfotomodel Lara Stone, Story)
Begrafenissen
‘Gerrie (Mühren, red) kon lopen als geen ander, liep moeiteloos tien kilometer hard. Ineens was hij na 300 meter kapot. Maar hij zei niets tegen Grietje, zijn vrouw. De volgende dag ging het weer niet. Daarna zijn ze naar de dokter gegaan, bleek hij een zware vorm van kanker te hebben. Zo’n fijne gozer. (…) Dick van Dijk is al weer twintig jaar dood. Zijn vrouw Wanda en zijn oudste dochter zijn ook al overleden (…). Vasco, Velibor Vasovic, met wie ik heel goed was, is ook overleden. Ik werd gebeld door zijn vrouw. ‘Vasco is overleden’, zei ze. ‘Dat kan niet’, riep ik. Hij was het huis uit gegaan, ze zwaaide, hij wilde oversteken en viel dood neer. Vijftig jaar. Ik had op een gegeven moment zes begrafenissen in twee weken. Gert Bals, de keeper, was van mijn leeftijd’ (Sjaak Swart na de dood van Piet Keizer en, eerder, Johan Cruijff. Tijdschrift Helden)
Test
‘Ze kwam beltegoed kopen bij de benzinepomp waar ik werk. Ze was mijn laatste klant. Nadat ze had afgerekend bleef ze maar rondhangen. Toen ik na sluiting naar mijn fiets liep, kwam ze me achterna gelopen en voordat ik het besefte hing ze om mijn hals en kuste ze mij. Van het een kwam het ander en we belandden in een parkeergarage even verderop. Om een lang verhaal kort te maken: negen maanden later is Romario geboren. Ik besef dat het nogal vreemd klinkt.’ (…) ’We klikten net genoeg om bevriend met elkaar te zijn, maar van liefde was geen sprake’ (…) ’Intussen heb ik een test laten doen waaruit onomstotelijk vast is komen te staan dat ik wel degelijk de vader van Romario ben’ (Rolf, de nieuwe liefde van Samantha ‘Barbie’ de Jong, over zijn oudste zoon. Story)
Onthoofd
Als een misdadiger in de zestiende eeuw ter dood werd veroordeeld, dan werd een spannende show gemaakt van de strafvoltrekking. Er werd een schavot gebouwd op een groot plein in de stad. De veroordeelde liep in een optocht met de rechters, de beul en priesters naar de plek van de executie. Eerst werden de zwaarste straffen uitgedeeld: de doodstraf door ophanging of onthoofding. Daarna volgden de zwaardere lijfstraffen zoals het brandmerken van de veroordeelde. De voorstelling eindigde ‘luchtig’, met een stuk of tien mensen die werden gegeseld (Quest Historie).
Tinder
‘Ik was vorig jaar in Rio voor de Olympische Spelen. Ik werd toen in een Braziliaanse krant in een artikel met als kop ’10 Most Wanted Tinder Guys’ aangehaald. Ik zat helemaal niet op Tinder! Maar ik kon er wel om lachen (Turner Bart Deurloo, tijdschrift Helden)
Orgasme
‘Maar het lukte haar. Terwijl hoogleraar Barry Komisaruk en zijn collega’s van de Rutgers-universiteit in New Jersey toekeken van achter hun apparatuur en het moment noteerden waarop ze haar hand opstak als teken dat het orgasme begon. Uit het onderzoek is gebleken dat het hele brein betrokken is bij een orgasme. Sukel: ‘Mijn hersenen lichtten op als een kerstboom, overal was activiteit. En eigenlijk is dat wel logisch, een hoogtepunt bereiken is een ongelofelijke work-out’. (Journaliste/proefpersoon Kayt Sukel kreeg een orgasme in een fMRI-scanner, ze beschreef haar ervaringen. Het Grote Breinboek)
Krijsen
‘Gaan de kippen zich krabben, gaan de ezels met hun oren schudden, gaan de hanen met hun vleugels klapperen? Dan komt er regen. Gaan duiven kirren, langpootmuggen vliegen en raven ’s ochtends krijsen? Dan wordt het mooi weer. Zo klaar als een klontje. (Quest, over bijgeloof)
IJzelmeer
Het tijdschrift Onze Taal heeft de hoogste rubriekendichtheid van tijdschriftenland. En ik lees ze allemaal. Elke maand wordt de betekenis van een uitdrukking uitgelegd. ‘Dat was een veeg teken’, waarom heet een slecht (voor)teken eigenlijk ‘veeg’? Ander ‘probleem’: hoe moet je het woord hygiëne uitspreken? Waar komt het woord ‘duivekater’ vandaan? Heeft niets met duiven of katers te maken, blijkt. Soms kom je bij het bladeren door de atlas (dat gebeurt nog steeds) een merkwaardige naam tegen, deze maand aandacht voor de Mookerhei. Maar de bekendste rubriek in Onze Taal is ‘Ruggespraak’. Elke maand op de achterpagina, op de rug van het blad, een verzameling merkwaardige vaak grappige formuleringen. Gezien in kranten, in tijdschriften en advertenties, in aankondigingen. Met bronvermelding. Bijna had ik ook een keer iets ingestuurd. Ik woon in Hoorn. Toen mijn zoon nog op de basisschool zat, kreeg hij een A4-tje mee naar huis met een toelichting op het aanstaande vaartochtje op het IJsselmeer. Zijn afgestudeerde onderwijzeres schreef ‘IJzelmeer’ (En nee, niet bewust, er dreigde geen hagel en sneeuw). Uit ‘Ruggespraak’ acht voorbeelden.
‘Scheidend burgervader Wouter Kolff getrouwd’ (De Gelderlander)
‘Rechterhand van de Paus betrokken bij seksueel misbruik’ (Aankondiging Nieuwsuur)
‘Aktie: kippenbouten, 5 voor 5,95 euro. Voor-of achterpoten’ (Slagerij in Gennep)
‘Pornosites moeten Britten op leeftijd gaan controleren’ (Nu.nl)
‘Na enkele minuten krijgen agenten uitslag’ (NOS.nl over een drugstest)
‘Samen zwemmen of wandelen door de straten van Amsterdam?’ (Benjamin)
‘Eigenaar sokkenfabriek verdacht van witwassen’ (Omroepwest.nl)
‘BLOND-aktie! Mooi opgelicht voor 5 euro!’ (Kapper in Zoetermeer)
GETAL
3
Altijd leuk in elk tijdschrift, op elke site, in elke krant: de top-10 best geklede mannen. Of variaties daarop. De top-10 best geklede vrouwen. En dan natuurlijk ook graag de sléchtst geklede dames en heren. We gaan nog even door: de top-3 best geklede nieuwslezers. Slechtst geklede presentatoren. Voetballers. Voor de dug-out gesticulerende trainers. Cabaretiers. Weermannen/vrouwen. Zangers/zangeressen. En als we de kleding gehad hebben, zijn de kapsels aan de beurt. Elk slim gemaakt blad plant zoiets in, en zorgt er voor dat er ook verrassingen tussen staan. Bijvoorbeeld Humberto Tan een keer niét noemen. Bij het internationale tijdschrift Vanity Fair zitten ook bladenmakers. Het blad zette de best geklede stellen ter wereld op een rijtje. Over verrassingen gesproken. Natuurlijk Barack en Michelle Obama. Natuurlijk Emmanuel en Brigitt Macron. Maar ze vielen in het niet bij Koning Willem-Alexander en Maxima. Het Nederlandse koninklijk paar op éen. (Gelukkig wordt Willem Alexander niet altijd gefotografeerd).