De Toekomst
We noemen het blad niet Sap. Ook niet Diederik of Roemer. Het eenmalige tijdschrift Sybrand van Haersma Buma? Nee. Covervullend logo en politici moeten geen personality glossy willen maken. Up to Rafael en Maarten en Linda. Politici kunnen geen ego-verdenkingen gebruiken. Inhoud s.v.p.
Okay, dan maken we een blad met inhoud.
De verkiezingen komen er aan en als iéts herhaaldelijk blijkt: partijprogramma’s worden niet gelezen, flyers blijven op straat liggen, speeches zijn om te vergeten. Niemand weet waar een politieke partij echt voor staat. Drie bon mots in Pauw & Witteman en je wint zetels. Pleiten voor belastingverlaging in Nieuwsuur en je levert de premier. Een CDA-kamerlid zingt éen minuut bij DWDD: zesduizend voorkeurstemmen.
De goede manier van brengen, dat maakt het verschil. Oom Emile vs. tante Agnes. Alleen met een prettige schoenlepel krijg je kiezers in je schoen. Dus: vertaal de speerpunten van je degelijke verkiezingsprogramma met de tijdschrifttechnieken van nu.
Doe als musea: ze maken tijdschriften in plaats van expositiefolders. Geschiedenisboeken lees je niet, de Maarten en het Historisch Nieuwsblad wél. Managementboeken worden niet gelezen, het tijdschrift Management Team wel.
Beste PvdA, beste D’66 of beste SP, noem uw blad Straks of Toekomst.
– Bent u voor een ruimer PGB? Portretten van drie gezinnen die er baat bij hebben
– Bent u voor meer ontwikkelingshulp? Reportage over een dorp in Kenia waar het werkte
– Bent u voor hogere subsidie op…you name it. Drie middenstanders steken loftrompet. O ja, subsidie op regionale orkesten
– Bent u niet voor een hogere AOW-leeftijd? Drie afgeknoedelde mannen/vrouwen van 65 aan het woord. Dolblij met pensioen.
Ook in het blad alle leden van de kandidatenlijst. Ieder lid op twee pagina’s, vriendelijk gefotografeerd (met vrouw of dochter, ze mochten een familielid uitkiezen). Steeds dezelfde tien vragen. Door welke gebeurtenis kwam u in de politiek / Bent u monogaam / Waar bent u trots op / Welke wet moet vandaag nog geformuleerd worden?
Natuurlijk ook een reportage over de positieve gevolgen van het vallen van het kabinet. Dit gaat nu niet door, Jan Hein uit Goes: Hoera! Dit draaien we terug, juichende schoolklas!
En niet alleen maar eigen veren in eigen stembus. Ook zeven mensen vertellen waarom ze niet op de PvdA gaan stemmen. Zeven keer wordt het vriendelijk en vakkundig weerlegd.
Stop, het blad is vol.
Nee, we gaan nog even door.
Kinderen tekenen hun toekomst, 12 pagina’s interview met de lijsttrekker, vier columnisten. Strips! Fotoreportage! Studenten die voor het eerst stemmen.
Stop, nu is er echt geen ruimte meer.
Er is wél ruimte. We bezuinigen niet. Door het hele blad onderaan elke bladzijde personen die in een voetnoot uitleggen waarom ze op de bewuste partij gaan stemmen.
Beste welke partij ook: maak vooral dat verkiezingsprogramma, ga vooral bij Nieuwsuur zitten, maar maak ook dit communicatiemiddel.
In ieder geval gespreksstof. En wie weet:een uitleg in DWDD.
Hier is de Toekomst, voor uw toekomst!