100%NL, Haargrens, Opzij/Viva

100%NL
Er zijn vrouwen die bungeejumpen vanaf de Eiffeltoren, er zijn vrouwen die zonder sherpa’s de Mount Everest op gaan en er zijn vrouwen die in 2009 een nieuw tijdschrift beginnen. Niet eens een blad voor een met zorg gekozen nieuw doelgroepje, eerst maar eens xe9xe9n nummer proberen, welnee, al mijn vriendinnen zeiden ‘doén’, dus doén. Dus begon Lisette Sier het blad 100%NL en startte Noraly King-Ausems het kwartaalblad DRIFT. Waarom 100%NL meer kans heeft dan DRIFT?  Omdat het een ‘geheel’ is, alles goed leesbaar, alles warm en helder vormgegeven. Je kan ook zeggen: het is een blxe1d, het is een lekker liedje. Zó vertaal je het plezier van Nick en Simon en Joling en Meeuwis en Myrna. Meteen een hit in Volendam, hopelijk voor Lisette zijn er genoeg ‘omstreken’. En DRIFT magazine?  In alles het tegenovergestelde. Geen plezier, 100% pretenties en een ecologische vormgeving. DRIFT is gedrukt, ergens in Moordrecht, maar DRIFT is geen blad, het is een schriftelijke cursus. Investeren in een paar sherpa’s, Noraly.

Haargrens
Viva won een prijs met de covertekst: ‘Heb jij al een streepje voor?’ Een woordspeling. Het ging over de nieuwste schaamhaartrend. Schéren die hap, een streepje was al veel en ontregelend. Opinieblad De Groene Amsterdammer heeft deze week een deel van het schilderij L’Origine du Monde op de cover. Zie afbeelding. Gedateerd dus. Liggende naakte vrouw, onderlijf close, benen nogal gespreid en duidelijk van vóór de ontbossing.  Zó close vormgegeven dat je het blad haast niet durft vast te houden, je vingers worden er zenuwachtig van. Eén enkel woord op de cover groot, net boven de haargrens gezet: Sex. De Groene maakt zich met een mooi themanummer zorgen over de sexualisering van de samenleving. Terechte zorgen, beste Groene, deze cover zal heel goed verkopen!

Opzij/Viva
Cosmopolitan en Viva ‘profiteren’ met elke uitgave van die sexualisering. Op de laatste cover van Viva supergroot: Liefde, Seks & Geluk. En ook: Extra dik! Het Grote Relatienummer. Haagse liefde. Is je liefde vakantieproof? De grote liefde van… De ultieme wraak van lezers en schrijvers. Vijf vrouwen houden een seksdagboek bij. Met als coverbeeld: vrouw liggend op surfplank, man op vrouw.
Zal óók goed verkopen. Het is zomer, dus: Liefde, Seks & Cliché′s. Die redactiebrainstorm duurde indertijd kort. Of misschien toch niet. Want de geciteerde coverteksten zijn niet van Viva, maar stuk voor stuk van Opzij. Opinieblad Opzij is deze maand op de cover helemaal VivaCosmo, en pas in het blad weer Opzij. Zomer & sexualisering, welk blad gaat deze zomer niét naar bed? Zelfs Quest, serieus populair wetenschappelijk maandblad. Hun zomerspecial heeft als thema: Seks en Macht, met op de cover twee populair verpakte borsten. Nog één zomerse covertekst, bij een verhaal over de kick van kantoorseks: ‘Op jouw bureau of op het mijne?’ Check, doublecheck: niet dé bureautekst op de zomerbrochure van Gispen, niet De Groene, niet Opzij. NietQuestComputable of Reformatorisch Dagblad (slechtzienden versie) Gewoon op de cover van Viva. Eindelijk een vertrouwd gevoel.