Kate en Kunst

Kate
Hoe vaak stond Kate Moss op de cover van Vogue? Om precies te zijn: 27 keer. Dus dacht de hoofdredactie van de Engelse uitgave: we doen niet moeilijk, Kate for ever! Al twintig jaar lang, sinds de jaren-90 in de vorige eeuw scoort Kate. Straks, in september is het voor de achtentwintigste keer raak. Zie afbeelding. Topless, van opzij, handen voor de borsten, chagrijnig, glimlachend, gezicht close, geposeerd, actie, arty, aan de coke of zogenaamd net afgekickt – als er maar Kate op staat.  Bijna tijdloos icoon Kate Moss heeft succes met een uitgekiende marketingstrategie: je houdt je mysterie in stand door geen oeverloze interviews te geven. Dus Kate for sure op weg naar de dertigste keer, ik schat zo eind volgend jaar, in Engeland of in Amerika. In Nederland hebben we op dit moment geen Moss-fenomenen. Leontine Borsato op de cover van BeauMonde enGlossy: zeker één keer per jaar, als we durven twee keer. Quinty Trustfull! Voetbalvrouw, maar daarmee doe je haar tekort. Beau Quinty, haar roepnaam op de redactie van BeauMonde, heeft ook een eigen carriere. Candy Dulfer! Doutzen Kroes doet het top bij Grazia en Nicolette van Dam (slagersdochter, aspiratie én dichtbij) trok verleden maand succesvol de kar bij Cosmopolitan. Maar voor serieuze Kate Moss-vergelijkingen moet je naar het archief. Toen Hein Simons nog Heintje was (‘Ich bau dir ein Schloss’) stond hij exact 32 keer in één jaar op de cover van weekblad Tina. Toen Tatjana nog dé Tatjana was, stond ze soms twee keer per jaar op de cover van maandblad Playboy – wat zullen we doen, met de handen er voor of deze keer maar niet. En dan komen we vanzelf bij Pamela Anderson. Welk mannenweekblad had haar niet tien keer per jaar op de cover? En leg eens uit, waarom dan wel niet? Heb ik spijt dat ik Pamela in 1996 twintig keer op de cover van Panorama heb geplaatst? Ja!  Ik had het, o jee oncreatief, zés en twintig keer moeten doen. Nog steeds duikt ze hier en daar op, siliconen blijven goed. Kate Moss, Tatjana, Pamela Anderson. Er past nog een covericoon in dit rijtje. Sponge Bob! Van de laatste 26 nummers van het jeugdblad Nickelodeon stond spons Bob 26 keer op de gele cover. Honderd procent score. Daar kan Kate nog een puntje aan zuigen.

Kunst
Veel voorkomend brainstormitem op redacties in april: wat doen we in de zomermaanden? Iets xe1nders! Dus: lezers mogen een tekst maken bij de dagelijkse tekening van Peter van Straaten, o.a. in Het Parool. Dus: fotograaf Erwin Olaf maakt deze zomer wekelijks een prachtig portret bij het interview in VolkskrantsIntermezzo. Dus: diverse ministers maken een zomers item voor de tv-rubriek Eén Vandaag. En de VPRO nodigde een zestal ‘kunstenaars’ uit een omslag voor hun omroepgids te maken. Wel ja, doe even mee met Ajax. En inderdaad: weer eens wat anders. Maar beter? Bij de VPRO wordt het gemiddelde (hoge) coverniveau niet gehaald. De ene week onduidelijk, de andere week obligaat, de derde week ik-heb-te-weinig-talent-dus-ga-ik-kunstzinnig-doen. Maar deze week: in ieder geval intrigerend. Zie afbeelding. Fotograaf Erik Kessels fotografeerde zijn kind na een ongelukje.Erik: ‘Waar andere ouders eerst een doekje pakken, pak ik eerst de polaroidcamera’ (‘Dóórgaan met huilen, lieve schat, ik kan de camera zo gauw niet vinden’). De zomermaanden zijn bijna voorbij. Brainstormidee: de komende 46 weken gaan de VPRO-kunstenaars – zélf weer aan de slag.