Award, Katrien en Actueel

Award 
Het is Gouden Kalveren-tijd en niet alleen voor de filmindustrie. Ook tijdschriftenmakers geven elkaar vanaf oktober de Schouderkloppen 2009. Hoofdredacteur van het Jaar, Lancering van het Jaar, Tijdschrift van het Jaar, Cover van het Jaar. Nomineren en op het feest the winner is… In Amerika is men in de nominatiefase en weer draait het om dezelfde bladen: The New Yorker, Esquire, New York Magazine, Harper’s Bazaar, People. Zie deze genomineerde cover van New York Magazine.  Beeld: het in monsterkop veranderde gezicht van megafraudeur Madoff. Dan heb je geen covertekst meer nodig.
Maar ook in Nederland zie je steeds dezelfde gezichten op het jaarlijkse Grote Schouderklop Feest: VPROgids, Quote, JAN, Intermediair, LINDA., af en toeLibelle, af en toe FHMVolkskrant Magazine. Waarom doen mooie bladen als Marie Claire, Cosmopolitan, Donald Duck en Glamour nooit mee voor de hoogste cover-eer? Omdat het format-bladen zijn, uit het buitenland gexefmporteerde formules met weinig ruimte voor eigen Hollandse uitspattingen. De redacties mogen niks. De internationale regie zegt: de coverfoto moet daar, de coverteksten moeten zo, het logo moet bovenin. Keurslijfbladen. Geldt ook voor ELLE, National Geographic, RED. Geldt ook voor Men’s Health, Playboy en Nickelodeon. En waarom halen bladen als Story en Privxe9Panorama en Aktueel ook nooit de nominaties? Omdat het niet gaat om de best verkopende cover, maar om de mooiste cover. Revu en Autoweek maken soms geweldige covers, geweldig verkopende covers, maar er is ook nog zoiets als ‘esthetisch geheel’. De massa-doelgroep wil in de winkel ‘toegeschreeuwd’ worden, fluisterend wenken wordt afgestraft met de-ballen-ik-heb-haast. Goed schreeuwen is moeilijk en je wint er geen prijs mee. Want: een schitterend gevonden woordspeling, een geniale zwart-witfoto, een arty illustratie, een typografisch hoogstandje op een massabladcover? We weten dat u smaak hebt, beste hoofdredacteur, de arty vriendjes zijn blij, maar leg eens uit: waarom wilt u geen massablad blijven?

Katrien
Playboy is een format-blad, inderdaad, maar tegelijkertijd het enige blad dat zich af en toe aan de regie onttrekt. Op de komende novembercover van de Amerikaanse Playboy gaat Marge Simpson, het gele karakter uit The Simpsons, uit de kleren. Speels, maar meer ook niet. Ik smeek je, Katrien Duck, hou alles aan.

Actueel
De jaarlijkse coververkiezing in Amerika is verrijkt met een paar nieuwe actuele categoriexebn. Dat geeft hoop voor sommige bladen. Dit jaar ook een Award voor de Beste Obama-cover, voor de Beste Crisis-cover en een voor de Beste Sex-cover. Alle trends krijgen een Award-vertaling. Kan in Nederland ook. Crisis, sex, maar ook: de Beste Scheidings-cover van het Jaar! Yolanthe, Vanessa, Paay en noem maar op. Dat wordt nog moeilijk kiezen voor de gossipjury. Dan nog verder segmenteren. De Beste Jan Smit-cover van het Jaar!