Technieken

Noem het de Quest van het echte denken. Noem het een intellectuele glijbaan, van iq-150 naar iq-120.
Hoe je het ook wil noemen, de naam is: Filosofie Magazine.
‘Arjen Robben dribbelt langs zijn tegenstander zonder bewust te plannen waar hij zijn voeten neerzet' (interview met een hoogleraar cognitiefilosofie).
'Hij was charmant, keek me recht in de ogen met een oprechte blik' (Maria Genova, schrijfster van het boek Man is stoer, vrouw is hoer, over loverboys in de rubriek Klein Dilemma).
'Het neerstorten van de Challenger en de CDA-besluitvorming over de recente formatie vertonen een overeenkomst' (in de rubriek Stof tot Nadenken).

Drie citaten uit Filosofie Magazine. Let wel: the world of Kant, Descartes en Schopenhauer. Op elke cover staat: 'In Gesprek Met Grote Denkers'. En als je dan zelf even niet nadenkt maak je een gortdroog blad, stokt het Gesprek en discussieert Grote Denker uiteindelijk alleen nog met zichzelf.

Filosofie Magazine (FM) heeft wél nagedacht.
FM is een creatief gerund maandelijks vertaalbureau. Alles wat speelt in de wereld, groot en klein, van Ajax tot Alphen aan den Rijn, wordt met zorg in een filosofische bedding gelegd en krijgt een (ook nog duidelijk vormgegeven) havo-jasje aan. Kadhaffi/Berlusconi/tv-presentatrice Marielle van Markus (hip, leren jack) over faalangst/Moszkowicz/filosoof Maarten Doorman over Boer zoekt Vrouw/Bob Dylan/filosofe Stine Jensen die haar man op Facebook ontmoette. Je kunt het over Kant hebben, móet zelfs als je FM heet, maar je kunt ook elke keer een Bekende Nederlander dé vier Kantvragen laten beantwoorden. Bladenmaken, dus. Deze maand: Bart Chabot over, in eigen woorden, zijn joekel van een tumor.
Wat doen goed gemaakte tijdschriften nog meer? Die doen aan enquêtes, die bedenken een themamaand, die bedenken een prijs. Welnu: deze maand is het De Maand van de Filosofie. Deze maand is De Denker des Vaderlands benoemd. Deze maand is de Socrates Wisselbeker uitgereikt. Deze maand was er een Filosofienacht.
Nog een bladenmakerscliché: wissel zware kost af met licht verteerbaar, cake met bruinbrood, lang met kort, beeld met tekst. Welnu: FM begint met een grote beeldspread, FM heeft veel hapklare brokken, heldere columns (Bas Haring) en hanteert ongemerkt allerlei tijdschrifttechnieken. Wie heb ik nou opeens op schoot? Verrek, dat is Hegel. Met wie zit ik nou weer ongemerkt te lullen? Heidegger. Begrijp ik mezelf nou goed, lees ik eindelijk weer eens wat over Wittgenstein, langer dan acht minuten? Bladenmaken! Natuurlijk doet FM ook aan themanummers. Deze maand: Het Echte Leven. Echte vrienden, echte ervaringen, echte idealen. 'Mijn echte leven is begonnen met het verbreken van mijn relatie'. 'Toen diende zich de dramatische ziekte van mijn dochter aan'. Viva? Zomernummer VN? Nee, Filosofie Magazine. In één jaar 40% in oplage gestegen. Zoals de filosoof Neiman in FM-april zegt: 'Een leven zonder eerbied is een karig leven'.
Petje af, dus. Nee, nou niet meteen ook populistisch gaan doen. Chapeau!