Gasthoofdredacteur

Weet je wat we doen? We vragen een Bekende Nederlander voor één keer gasthoofdredacteur van ons blad te zijn. Publiciteit! Meerverkoop! Weet je wat we doen? We doen het nóg een keer. Ik ook, riep de glossy. Ik ook, zei de krant, zei het tv-programma. Meerverkoop? Echt? Dan ik ook, ik ook, ik ook, overal in de kiosk staken slimkezen opeens hun vinger op. Gevolg: je wordt er gek van, dit najaar. Eerst maar even de dagbladen. Prinses Margriet gasthoofdredacteur van alle Noord-Hollandse kranten. Designer Dries van Noten gasthoofdredacteur van NRC's DeLuxe. Tom Barman (dEUS) gasthoofdredacteur van Volkskrants V. De burgemeester van Amsterdam gasthoofdredacteur van de Daklozenkrant. En zóveel tijdschrift-gasthoofdredacteuren dat je ze ondertussen kunt onderverdelen.
De overbodige, de bijna onzichtbare, de slim geplande.
– Overbodige gasthoofdredacteur: Rutger Castricum van de november Playboy. In diezelfde Playboy gaat Amanda Krabbé uit de kleren. Amanda is toch een soort van Bekende. Ze had ook zonder blufgozer Castricum Albert Verlinde wel gehaald, en een maand later was de publiciteit van een (oei, vroegtijdig uitgelekt) Playboy-gasthoofdredacteurschap wel zo welkom geweest. Wéér meerverkoop.
– Bijna onzichtbare gasthoofdredacteur: journalist Leon Verdonschot van het nieuwe blad Vega. Gelanceerd op Werelddierendag. Leon werd ooit uitgeroepen tot de 'meest sexy vegetariër van Nederland' en past daarom goed in de formule, al zie je hem nauwelijks. Vega glimt, Vega ruikt niet naar geitenwol, Vega heeft driesterrenkoks. Vega heeft met Renske de Greef ('Ik ben grillig') een bijna Cosmo-cover. Ronald Giphart legt uit hoe vreselijk het is om in Frankrijk vegetariër te zijn én in Vega staat het smakelijke zinnetje: 'Mijn relatie met een extreme vegetariër was net over. De barbecue ging aan en ik kreeg een rood waas voor ogen. Minstens zes stukken vlees heb ik gegeten'. Vega is aangenaam niet streng in de leer, flexitarisch van samenstelling.
– Slim geplande gasthoofdredacteur: Isa Hoes van Margriet. Exact een jaar na de zelfmoord van haar man heeft ze het deze week in Margriet voor het zeggen. Margriet heeft een rijke traditie aan gasthoofdredacteuren. Altijd méerverkoop, maar alleen met Bekenden die 100% Margriet zijn. Het moet geen ándere Margriet worden, maar een bétere. Daphne Deckers, Nick & Simon, Marco Borsato, Wendy van Dijk. Job Cohen was ook succesvol, als gasthoofdredacteur opende hij de paleisdeur van Máxima. Reserveer Anouk maar voor Revu, Pechtold voor HP/De Tijd, Philippe Starck voor EH&Interieur. Ik ook, zei Esta. Met Arnold Grunberg. Ook zonder het drama zou Isa Hoes een goede Margriet-gasthoofdredacteur zijn geweest. Vriendelijk, leuke kinderen, geen uitspattingen. Zo wil ik wel zijn denkt de lezeres. Naar haar ben ik nieuwsgierig, of naar hem. Want: ik ook, zei Viva. Zo snel mogelijk met Jeroen Pauw. De Grote Pauw Enquête en vier leuke vrouwen die uitleggen dat 200 niks is. Alleen al de covertekst.
Verrek, die hadden we nog niet: de actuele gasthoofdredacteur.

Jeroen Pauw: met meer dan 200 vrouwen. Pas over drie weken, op zijn vroegst, heeft Viva groot op de cover: 'Met meer dan 200 vrouwen'. Klein toegevoegd: 'Vier mannen leggen uit hoe weinig dat is'. Een tijdschrift kan het grote nieuws niet meteen brengen. Pas over vier weken. In die drie weken zijn er al weer twee bijgekomen.