Dolfijnvibrator

Van dolfijnvibrator tot vijftigeuroflap, elk blad zijn vocabulaire.
Vijf coverteksten op de Viva-cover van deze week: Viva la Vagina/ K*tpoli, genante vragen over je poes / Hoe preuts is de Nederlandse vrouw? / Siliconen, wel of niet verwijderen? / Geen haar meer raar daar. Wáar? Nou dáar, viva la vagina weet je wel. Trouwens, Viva gemist? Word snel abonnee, krijg je ‘onze spiksplinternieuwe vibrator met dolfijntje’. Waterdicht!
Viva-vocabulaire. Maar vlak ook Quote deze maand niet uit.
Zeven keer middelvingertaal op de februari-cover: Tuig in toga / Poenpartijtje / Naarste baasjes van Nederland / Ook ik ben zo’n lul die er in is getrapt / Binnengluren bij Ruttes buren, in Beneurdenhout / Groots spenderen / Abjecte advocaten, maffiamaatjes en andere pleitpenoze.

Ik was bij een workshop over authenticiteit. Vrij vertaald uit het Engels, inclusief de woordspeling: ‘Eigen aard is goud waard’. Noodzakelijk: hetzelfde DNA op elke pagina, in elke rubriek, in elke productie van je blad, om te beginnen op de cover. Omdat je anders als merk, als blad niet overleeft. In de kiosk wil je bomen zien, geen bos. Viva, Quote, Hoe overleef ik, Runner’s, Flow, Donald Duck, Happinez, Elsevier.
En het maandblad Truckstar.

Alles over en voor truckers. Het hele blad ademt Henk Wijngaard. Citaat: ‘Op de A2 bij Beesd komen we Arie van der Perk tegen met een joekel van een 105 ton-meter HIAB-kraan op zijn Volvo 8×2 trekker met vierassige Noteboom semi-dieplader’. Het voorwoord heet ‘Bijtanken’, de oplossing van de puzzel was ‘Chassisbalken’ en het Rotterdamse chauffeurscafé Appie Happie heeft het moeilijk. Op pagina 7 de Flappenactie: het flappenteam spot elke maand vijf truckers met een Truckstar-sticker op de bumper en beloont de chauffeur met vijftig euro, oftewel vijftigeuroflap. ‘Winnaar Theo rijdt het liefst naar Duitsland waar hij ontzettend kan genieten van de heerlijke schnitzels en Curryworst’. Aan dit soort niet geschrapte zinnetjes herken je de bladenmaker. Eigen aard, tot in de haarvaten. Ook goud waard: de rubriek Familieberichten.
Trouwen in een trouwauto? Soft gedoe. Emiel reed met zijn allerliefste, zijn glimmende giga Scania, naar het stadhuis. En bruidje Linda reed mee.

Je kunt bladen herkennen aan het vocabulaire, natuurlijk ook aan het aanbiedingen-palet. Te koop in de Truckstarwinkel: zilveren truckhangertjes, truckgespen, babyspenen, cabine-kerstverlichting, schaalmodellen en een cd-box met de mooiste truckersliedjes.
Het kernwoord van Truckstar is trots. Vooral trots op je truck: je gaat er mee op de trouwfoto, hij komt mooi gepoetst in het Fotojaarboek, hij doet mee aan de Verkiezing Mooiste Truck van het Jaar. Maar ook trots op de miljoenste verreden kilometer en als een Nederlander de Dakar-race wint, lees je over dubbele pagina’s: Oranje Boven.
Trots op wat wij, truckers, allemaal kunnen en waar wij, truckers, niet bang voor zijn. Winterweer? Niet zeiksnorren, even langs de sneeuwsteiger en de klapcontainer is schoon.
Truckstar-vocabulaire.