Eenmalig

Na Linda deden nog een stuk of twintig personality’s een poging. Van Gerda (Verburg), Youp en Marijke (Helwegen) tot Catherine en Goedele. Paul de Leeuw en Gordon nokten af, Yvonne Jaspers ook. Hoera, de Maarten houdt het vol. En er is ook weer een magazine Sint.

De bladwaardige BN’ers zijn wel zo’n beetje op. Bovendien snapt nu iedereen, na schade en schande, dat een succesvolle naam nog geen succesvol blad oplevert. Er is meer voor nodig: een goede bladformule bijvoorbeeld. Een formule die ook zonder een Bekende Naam, dus zonder een bliksemstart, zou kunnen bestaan.

Einde trend, nuttige necrologie en klaar? Nee. Er is een groepje Bekende Nederlanders dat zijn kans schoon ziet. Wat Linda kan, kan ik ook, dacht Olivier B. Bommel. En wat Bommel kan, kunnen nog meer stripfiguren, stuk voor stuk ijzersterke personality’s. Ze behoren tot de groep allerbekendste Nederlanders. Een greep: Kuifje, Suske en Wiske, Jan Jans en de Kinderen, Asterix, Appie Happie.

Donald Duck kwam als eerste op het idee. Of misschien, vanwege lucratief, Oom Dagobert. De eerste glossy Donald was een succes, de ideeën lagen voor het grijpen. De Zware Jongens wilden Peter R. de Vries wel eens spreken. Guus Geluk interviewde mensen een jaar nadat ze Postcodemiljonair waren geworden. De tweede Donald was al minder en tenslotte bloedde de serie dood.

De makers van de glossy Bommel, nu in de winkel, houden het bij één keer. Collector’s item voor de hardcore. Alle characters uit de strip komen glimmend aan de orde, natuurlijk met het bekende taalgebruik. ‘Moet een heer dan alles alleen doen?’ ‘Met uw welnemen, een keur van prachtboeken’. Op de uitklapcover a la Linda alle inwoners van Rommeldam met Heer Bommel op de prominente Linda-plek. Midas Dekkers vraagt zich af: ‘Is Tom wel een poes?’ Andere striptekenaars krijgen ook een plekje.

Striptekenaar Jan Kruis laat zijn Rode Kater mompelen: ‘Wat denkt u, zou er voor mij ooit een glossy in het verschiet liggen?’

Jan Jans en de Kinderen! Eenmalig als glossy. De Rode Kater is een ‘je-weet-wel-kater’: dierenartsen aan het woord. Alles komt aan bod in de wekelijkse Libelle-strip Jan Jans, zit dus een mooi maatschappelijk betrokken, serieus magazine in. Adoptiekinderen, verkeerde vriendjes, huwelijksgezeur: eenvoudig te vertalen.

Kuifje! Kuifje de glossy. Kapitein Haddock over alcoholisme. Hondje Bobbie over wat ‘ons soort honden’ prettig vindt (shopping, eten). Kuifje woont bij een hospita, de voor- en nadelen. Kuifje als verslaggever: zijn top 5 reportages.

Asterix! Asterix de glossy. Over vriendschap, Obelix vertelt. Ook hier een hondje: Idéfix. Toverdranken door de eeuwen heen. Asterix is klein maar slim, nou daar zijn er meer van. En natuurlijk: hét everzwijnrecept.

Suske en Wiske! Suske en Wiske de glossy. Lambiek en alle vormen van ijdelheid. Tante Sidonia en heimelijk verliefd zijn, want dat is ze natuurlijk op Lambiek. De beste uitvindingen volgens professor Barabas. Schanulleke en nog twintig andere knuffels.

Zo, we kunnen weer twee jaar vooruit.

Jammer Kick Wilstra en Kapitein Rob. Helaas Dick Bos en Erik de Noorman. Te vroeg gepiekt.