Hardhoeriger

Stel je de Hollandse kiosk even voor zonder bladen als Vogue, Elle, Glamour. Zonder Cosmo, Beau Monde, Glossy. En zonder al die glimmende probeersels, al die karaokeglossy’s. Stel je voor, de ikhebsmaak-salontafel zonder Eigen Huis&Interieur, zonder Glamcult, zonder driesterren Delicious en aanverwanten, zonder ál die luxe Travelmagazines en Gardenglossy’s. Dan heb je het over de vorige eeuw, omstreeks 1985, eeuwen geleden. Je moest het op glimgebied doen met good old Elegance en Avenue in de nadagen.

Af en toe kwam iemand wel eens in België, bij familie of op een congres, soms zelfs helemaal in Brussel. Om dan bij thuiskomst opgewonden te zeggen: kijk eens wat ik in de hotellobby bij de tijdschriften vond! Zo’n blad hebben we hier niet! Een stralend magazine, met lef, met internationale personality’s, fashion, over the top recepten en met in interviews best gewaagde uitspraken over, hoe zeg je dat, je weet wel, waar vaak gedonder van komt. Een glossy voordat zoiets een glossy werd genoemd.

Dat blad heette Talkies.

Groot formaat, toen we nog niet door hadden dat je daar slim op kon bezuinigen (en toen dat ook nog niet hoefde). Paginavullende fotografie, was relatief goedkoop en het zorgde voor uitstraling, ook als je niet kunt vormgeven. Recenseren van restaurants en hotels toen we in Holland nog niet begrepen dat je zoiets ook graag leest als je er nooit van je leven heen gaat. Armchair travelling, -dining, -living, -gardening, -gossiping.

Tot ieders verrassing: Talkies bleef bestaan! En bestaat nog steeds. Sterker: de Belgen zetten een ‘internationale’ stap naar boven, naar Nederland. Sinds 1996 is er een Nederlandse versie, zes keer per jaar, maar gelukkig heeft Talkies zijn oorspronkelijke basisgeur behouden. De Antwerpse bonbons proef je dwars door alles heen en je merkt dat de route Antwerpen-Amsterdam via Brasschaat liep. Lekkere vleug ordi. Talkies bleef Talkies, ze zeggen gewoon: ‘Wie zwemt in geld, baadt ook in weelde’. Ze zeggen: ‘Let’s talk in luxury’. Alleen al de voorraad covermodellen: Nicolette van Dam, Tatjana, Victoria Koblenko, Renate Verbaan, noem er dertien en het dozijn is vol. Kandidaten nodig voor Sterren dansen op het ijs? Talkies! Deze maand: Yfke Sturm, Fries topmodel in New York. Noir Yfke, want het thema is glamrock. Yfke: ‘Thuis op de bank met een goede film, met Kerst met moeder naar de kerk, een goed gesprek met Obama en ambassadeur van het Rode Kruis’. No rock dus, no glam. Dan columniste Anouk Smulders. In New York stond de poort van de hemel voor haar open, dacht ze, maar wie stond daar bij de deur: Mr Bad Guy, Italiaanse modellenscout. Weekendje Bahama’s, later een andere vriend met eigen jet, weer later Formule-I boys. Lézen, Yfke!

Talkies-03-2012-cover.inddYfke

Talkies is ook van de huidige eeuw en doet dus alles wat elke doorsnee Cosmo en elke doorsnee Glossy doet. Themanummers, volgende maand een mannennummer. Altijd goed: vier vragen aan die en tien vragen aan een ander. Altijd goed: twee bekenden met elkaar in gesprek. Altijd goed: close fotografie, catwalkbeeld, een make-over en verdomd daar heb je Maik de Boer, Gordon en weet ik welke Krabbé-tjes. Maar toch is Talkies niet inwisselbaar. Omdat je de Vlaamse roots blijft proeven. Net wat hardhoeriger dan al die lieve Hollandse glossy’s.

Swarovski in een bedje van friet. En op dat bedje satijnen lakens.