Over rouwen en overlijden

Bozige babyboomers, het gaat maar door. Complete krantenbijlages over oud. Met veel oud zeer. Vrouwenbladen die om het hardst schreeuwen dat oud worden ‘best leuk kan zijn, het is maar hoe je het bekijkt’. Henk Krol, 50plus, alweer een 50plus-misstand. Tijdschrift-herintreder Catherine Keyl met veel Vroeger in haar nieuwe blad CatherineNu: ‘We verdienen toch wel enig respect voor onze ervaring?’ Vandaag nieuw in de winkel MaxMagazine, van omroep Max: ‘Pensioengevaar. Hebben we daarvoor gewerkt?’ Alle omroepbladen zijn Henk Krol-bladen, váder van Henk Krol-bladen, alleen MaxMagazine doet er niet moeilijk over.

In die sfeer is het hupje naar Puur&Persoonlijk maar heel klein. Magazine Puur&PersPuur&Natuuroonlijk‘ dat ervaring deelt, inspireert en troost biedt’. Ook dát eerste nummer is net uit. Op de cover wordt niet duidelijk waar het blad over gaat (‘Een dag uit het leven van Riet Fiddelaers’), alhoewel de stemmige coverkleuren – blauwgrijs en wintergroen – je op een idee zouden kunnen brengen. Puur&Persoonlijk wordt hoofdzakelijk verspreid in hospices en crematoria. Dus: een nieuw blad over rouwen en overlijden. Eerst maar eens in een oplage van 10.000 exemplaren, provincie Gelderland en omgeving.

Hoe is het met het soortgelijke blad ToBe? (‘Tijdschrift dat met je meeleeft’ Tot na je dood). Hoe is het met het blad Strax, blad over straks en daarna. Of ze verschijnen onregelmatig, of ze verschijnen niet meer. Na langdurig ziekbed enzovoort. Landelijke uitvaartorganisaties als Yarden en Dela hebben wel hun regelmatige magazines, maar die krijg je erbij als je je voor later hebt ingedekt. Sommige crematoria hebben een eigen simpele uitgave. Zoveel life-events, zoveel toegesneden magazines.

Voor de ‘events’ geboorte, trouwen, emigreren, op kamers gaan, verhuizen, scheiden, en doodgaan is van alles te koop, ook op tijdschriftengebied. Geboorte en zwangerschap: keus uit vijftien bladen – betaald of niet betaald – in de kiosk of gratis bij de luiers. Trouwdag: de dikste bladen van Nederland, keus uit zeshonderd witte jurken, met gratis designboeket. Verhuizen of sterker nog, emigreren: goed gemaakte belangenbladen. Hoe is het met het blad Basta, over ‘event’ scheiden? Onduidelijk.

Wat wel duidelijk is: positieve life-events worden bedolven onder tijdschriften, ook dure publieksbladen. Voor de ‘negatieve’ life-events (scheiden, overlijden) worden ook wel printuitgaves gemaakt, maar erg levensvatbaar zijn ze vaak niet. Online kun je natuurlijk van alles vinden, maar dat blijft online en afstandelijk. Voor de dichtbij-emotie hebben rouwenden of in scheiding liggenden blijkbaar genoeg aan de bijlages van de grote gevestigde tijdschriften. In elke Plus, in elke Zin, in elke Libelle of Margriet lees je dat Johan alles maar bleef verdringen, nou dat kwam er een keer uit en dat Heleen (42) haar erfenis gelukkig op tijd had geregeld.

Puur&Persoonlijk is met veel toewijding gemaakt, ervaringsdeskundigen rouwen deskundig met je mee. Riet Fiddelaers! Wat doen we met het servies van oma? Etagiere maken. Wat doen we met de kleren van papa? Knuffel maken. En Spaan Design maakt uw gedenkkastje. Het beroep funerair spreker bestaat!

Een bucket list is een lijst met dingen die je (nog) heel graag wilt doen. Opschrijven in een boekje helpt. Puur&Persoonlijk heeft er vier in de aanbieding. Ik bestel zo’n boekje en schrijf op: ik wens dat ik me straks niet hoef af te vragen, hoe is het eigenlijk met het blad Puur&Persoonlijk?