Stop de persen!

IkVertrek_2

Want: FC Veendam failliet, of bijna failliet, of een beetje, of tijdelijk, of doorstart. Maar niet alleen Veendam. In een en dezelfde week ook bankroet: de voetbalverenigingen Heerenveen, NAC Breda, Sparta, FC Utrecht, IJsselmeervogels, FC Den Bosch, PEC Zwolle, Heracles, Vitesse. En per direct gestopt: FC Volendam.

Vind ik ook: hakt er in. Om de vergelijking op peil te houden noem ik niet Ajax en Feyenoord, zoals ik ook de bladen Elsevier en Linda niet noem. Ook bankroet: de voetbalverenigingen Heerenveen, NAC Breda, Sparta, FC Utrecht, IJsselmeervogels, FC Den Bosch, PEC Zwolle, Heracles, Vitesse. En per direct gestopt: FC Volendam.

Bijna op dezelfde dag kwam afgelopen week het faillissement van twee bekende Nederlandse tijdschriftuitgeverijen naar buiten. Of bijna faillissement, of een beetje, of tijdelijk, of doorstart. Twee uitgeverijen met de bladen (ik noemde tien voetbalclubs, dus tel mee): Jacky, JFK, Wine&Life, Big Black Book, LXRY, Carros, Nautique, Residence, Tableau, Elegance. En de Gay Krant, FC Volendam, stopte per direct.

Vind ik ook: hakt er in. De romantische kreet 'stop de persen' wordt zo wel heel rigoureus ingevuld.

Natuurlijk zal er hier en daar iets op gevonden worden, geheime suikeroom, kat Veendam en zijn negen levens. En natuurlijk (In de aanbieding! Nu of nooit!) zullen sommige tijdschriften doorstarten: uit elke fruitmand die omkiepert rolt wel een appel waarvan in een nieuwe omgeving financieel wat te maken is.

Inderdaad, stel je even voor dat het geen tijdschrifttitels, maar voetbalclubs betreft. Land te klein. Thema-uitzending DWDD. Je weet dat je er op kunt wachten, veel bladen doen al een tijdje creatief met infuus, vluchtroute online biedt vaak geen uitkomst. Maar, 'toch nog onverwacht': het is niet alles glossy wat er blinkt, rauwe hap uit het glimmende middenkader.

IkVertrek_1

Zwarte Tijdschriften Week. Snel naar een lichtpuntje: het blad Vertrek. Inderdaad duurde het associëren niet lang, de bladen over doodgaan kwamen al een keer langs. Wie in Nederland blijft, heeft Elsevier en Linda. Wie uit Nederland vertrekt, heeft het glossy magazine Vertrek, met alles over emigreren. Doorstart, had het ook kunnen heten. Bereik: 30.000 lezers. Eerst vier keer, wegens succes nu zes keer per jaar. Elke dag emigreren 360 mensen uit Nederland, per jaar zo n 130.000. Dus: doelgroep! Blad met landenspecials en columnisten die de lezers voorgingen, ook BN'ers: Boris Dittrich. Natuurlijk de nuchtere info (huisdier mee naar Chili?), maar ook de aspiratieve: een gesláagd Bed & Breakfast opzetten, dat kan ook. Yrma van Steenstraeten die zo afgelegen in Utah (USA) woont dat ze nooit, never moet je zeggen, ook maar één Nederlander tegenkomt. En toch gelukkig, happy. Exclusief: Dick Matena die een vervolg-Bommelstrip maakt over 'het land waar het gras groener is'.

En als je eenmaal in het buitenland aangekomen bent? Dan zeg je adviseur Vertrek op. Vervolgens krijg je van dezelfde uitgever eenaanbieding voor het online magazine WereldMagazine, met alle info voor ná de emigratie. Kies de slimme voetbalclub maar uit waarmee je Vertrek kunt vergelijken. Afgekaderd speelveld, geen concurrentie, betaalbare seizoenkaart, onderhoudend gemaakt, scorend vermogen.
Blijverdje Vertrek.